Foto: Shutterstock

Sociālo tīklu lietošana ir saistīta ar trauksmes un depresijas risku, atklājuši Amerikas zinātnieki. "Science Daily" skaidro, ka risks ir saistīts ne tik daudz ar sociālajos tīklos pavadīto laiku, kā ar lietoto platformu skaitu. Proti, personām, kas izmanto vairāk dažādus sociālos tīklus, depresijas un trauksmes risks ir augstāks nekā tiem, kas sociālos tīklus neizmanto vispār vai izmanto ne vairāk kā divus dažādus sociālos tīklos.

Viens no galvenajiem pētījuma secinājumiem ir, ka cilvēki, kas lieto septiņas līdz 11 dažādas sociālo tīklu platformas, ir vairāk nekā trīs reizes lielāks risks ciest no depresijas vai trauksmes nekā cilvēkiem, kas lieto ne vairāk kā divus sociālos tīklus vai kas tos nelieto vispār. Rezultāti nemainījās, mainot kopējo laiku, kas pavadīts sociālajos tīklos.

Viens no pētniekiem Braiens Primeks norāda: "Saikne ir pietiekami spēcīga, lai speciālisti saviem pacientiem ar depresiju vai trauksmi vaicātu par dažādu sociālo tīklu izmantošanu, paskaidrojot, ka tā varētu būt saistīta ar simptomiem." Pašlaik gan pētniekiem nav droši zināms, vai sociālo tīklu lietošana izraisa depresiju un trauksmi vai arī cilvēki, kam ir paaugstināts risks ciest no šīm slimībām, vienkārši biežāk reģistrējas un lieto vairākus sociālos tīklus.

Primeks izsaka divas iespējamības: "Varētu būt, ka cilvēki, kas cieš no depresijas un trauksmes simptomiem vai abiem, lieto plašāku sociālo mediju skaitu. Piemēram, viņi meklē dažādus ceļus uz apstākļiem, kas šķiet ērti un pieņemoši. Tomēr, tikpat labi, mēģinājumi būt klātesošam vienlaikus vairākās sociālo tīklu platformās noved pie depresijas un trauksmes".

Pētnieki ir izvirzījuši vairākas hipotēzes, kas varētu izskaidrot, kāpēc dažādu sociālo tīklu izmantošana varētu veicināt depresiju un trauksmi. Kā vienu tām zinātnieki min faktu, ka vairāku uzdevumu veikšana vienlaikus pasliktina spriestspējas un garīgo veselību. Tāpat sarežģījumus un negatīvas emocijas cilvēkiem varētu izraisīt atšķirīgie noteikumi un nerakstītie likumi dažādos sociālajos tīklos. Tāpat kļūdas un izgāšanās vairākos sociālajos medijos vienlaikus var radīt lielāku apkaunojumu. To, vai kāda no šīm dažādu sociālo tīklu lietošanas ēnas pusēm, izraisa depresiju vai trauksmi, gan vēl ir nepieciešams pārbaudīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!