Foto: PantherMedia/Scanpix

Lietus, mākoņi, sniegs un piesārņojums – tas viss traucē saskatīt Sauli. Tomēr izrādās, ka cilvēku pašsajūtu ietekmē tikai viens ar laikapstākļiem saistīts faktors, raksta "Health". Šis faktors ir laiks no saullēkta līdz rietam. Lai arī mēdz uzskatīt, ka lietainās dienās cilvēki ir skumjāki nekā saulainās, pētījumā, kurā piedalījās vairāk nekā 16 000 cilvēku, secināts, ka mākoņiem un lietum nav nekādas saistības ar cilvēku labsajūtu.

Pētījuma mērķis bija atklāt saistību starp laikapstākļiem un depresiju. Lai to panāktu, psiholoģijas zinātnieki sešu gadu laikā pētīja vairāk nekā 16 000 cilvēku labsajūtu un tās saistību ar laikapstākļiem. Pētījuma dalībnieki apmeklēja bezmaksas konsultācijas pie psihologa un aizpildīja īpaši izstrādātas anketas. Iegūtos datus salīdzināja ar informāciju par laika apstākļiem vizītes norises vietā un laikā.

Pētījuma autori neslēpj, ka atklājums viņus nedaudz pārsteidza, jo cilvēki paši bieži ir pārliecināti, ka mākoņainās un lietainās dienās viņi jūtas skumjāki. Zinātnieki pētīja dažādus faktorus, kas saistīti ar laikapstākļiem, piemēram, saules intensitāti, gaismas daudzumu, kas sasniedz cilvēkus, lietu, piesārņojumu, vēja ātrumu, gaisa spiedienu, temperatūru un citus, bet vienīgais, kas izrādījās nozīmīgs, bija laiks no saullēkta līdz rietam.

Cilvēku noskaņojums mainījās atbilstoši sezonai, proti, samazinoties dienas garumam, cilvēki kļuva skumjāki. Šo saistību novēroja pilnīgi visiem pētījuma dalībniekiem, ne tikai tiem, kas cieta no sezonas afektīvajiem traucējumiem. Ņemot vērā pētījumu rezultātus, secināts, ka visiem terapeitiem, strādājot ar dažādiem pacientiem, ir jāņem vērā sezonas un dienas ilguma ietekme uz pacientu veselību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!