Foto: PantherMedia/Scanpix
Gandrīz trešdaļa jeb 28 procenti Latvijas iedzīvotāju nezina, ka melanoma ir ļaundabīgs ādas audzējs. Savukārt desmitā daļa aptaujāto maldīgi uzskata, ka dzimumzīmes nevar attīstīties par audzēju, secinājuši aptaujas "Bīstami ādas veidojumi un to riska faktori" organizatori – biedrība "Dermatologi pret ādas vēzi" un Starptautiskais Viroterapijas centrs.

Pētījuma dati norāda, ka informētības līmenis par melanomu sieviešu un vīriešu vidū ir atšķirīgs. Piemēram, melanomu par ļaundabīgu audzēju uzskata 75 procenti aptaujāto sieviešu un 60 procenti vīriešu. Vīrieši biežāk kļūdās arī par to, vai dzimumzīme var pārtapt ļaundabīgā audzējā – to neapzinās 15 procenti sieviešu un divreiz vairāk (36 procenti) vīriešu.

27 procenti respondentu uzskata, ka ar melanomu iespējams saslimt tikai konkrētā vecumā, kas ir maldīgs priekšstats, jo šī bīstamā slimība var skart ikvienu cilvēku jebkurā vecumā. Aptauja atklāj arī to, ka seniori ir vairāk informēti, ka saslimt ar melanomu var jebkurā vecumā, nekā jaunieši.

Vairāk nekā puse aptaujāto nav informēti, cik ātri melanoma var attīstīties. Tāpat desmitā daļa respondentu, lielākoties jauni cilvēki, uzskata, ka melanoma nekādā veidā nevar viņus skart – tādi ir seši procenti sieviešu un 15 procenti vīriešu.

Atgādinām, ka melanoma ir ļaundabīgs un ļoti bīstams ādas audzējs, par kuru vairāk tu vari uzzināt šeit. Viens no melanomas attīstību veicinošiem faktoriem ir ilgstoša un nepārdomāta atrašanās saulē vai solārija izmantošana. Plašāk par to lasi šeit un šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!