Foto: Shutterstock
Viens no biežākajiem skaidrojumiem, kāpēc cilvēkiem parādās izteikti loki zem acīm, ir bezmiegs vai regulāra neizgulēšanās. Tomēr tas nav vienīgais iemesls nepatīkamajai problēmai. Kā liecina informācija portālā "Good housekeeping", eksistē vēl citas pavisam reālas iespējamības, kāpēc zem acīm parādās lillā, zilas vai sarkanas krāsas riņķi.

Ekzēma, kas izraisa niezi

Ādas slimība – ekzēma pati par sevi neizraisa tumšus lokus zem acīm, tomēr tā var radīt mazas pūtītes, mezgliņus vai zvīņveidīgus izsitumus, kuri pamatīgi niez. Savukārt to kasīšana vēlāk var izraisīt pietūkumu un iekaisumu, kas bojā trauslos asinsvadus zem acīm un rada tumšu loku izskatu.

Alerģiju ietekme

Tomēr ekzēma nav vienīgā ādas problēma, kura var izraisīt tumšus lokus zem acīm. Tos ietekmē arī dažāda veida alerģijas, kas histamīnu ietekmē paplašina asinsvadus. Zem acīm āda ir ļoti plāna, tāpēc plašāku asinsvadu rezultātā rodas zināmie "maisiņi" un riņķi. Tie ir tik izteikti, jo pārējā sejas āda, kas nav tik plāna, ir atšķirīgā tonī.

Nepiemērotas kosmētikas lietošana

Arī kosmētiskie līdzekļi var radīt tumšus lokus zem acīm. Piemēram, gadījumos, kad ir alerģiska pretreakcija pret kādu tonālā krēma vai pat tušas sastāvdaļu. Līdzīgi kā iepriekš minētajos gadījumos, arī tad var rasties nieze un apsārtums, kas noved pie tumšiem riņķiem zem acīm.

Individuālā kaulu struktūra

Vēl viens iemesls tumšiem riņķiem zem acīm nebūt nav saistīts ar ādas problēmām vai slimībām, bet gan ar cilvēka individuālo kaulu struktūru. Piemēram, ja sejas panti pēc uzbūves ir ar dziļākām bedrītēm zem acīm, tad gaismu un ēnu rezultātā var rasties arī tumšāki riņķi. Vizuāli izskatās pēc tumšāka pigmenta, taču pie vainas var būt sejas uzbūve.

Asinsvadu nokrāsa

Tāpat arī zem ādas esošie asinsvadi var radīt, piemēram, zilu nokrāsu. Tā kā ap acīm āda ir plāna un trausla – asinsvadi ir viegli ieraugāmi. Tāpēc arī "maisiņi" zem acīm var izskatīties tumšāki, zilos vai lillā toņos.

Ūdens trūkums ikdienā

Arī organisma atūdeņošanās ir viens no iemesliem tumšiem lokiem zem acīm, norādīts portālā "Healthline". Ja ķermenis nesaņem vajadzīgo ūdens daudzumu, plānā āda zem acīm var sākt izskatīties blāvāka. Savukārt pašas acis it kā "iegremdējas" sejas pantos, tādā veidā tuvojoties kauliem, kas izceļ zem ādas esošos asinvadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!