Foto: Shutterstock

Ir ļoti daudz lietu, ko var darīt tukšā dūšā. Piemēram, iet gulēt pat ir daudz labāk ar tukšu, nevis pilnu vēderu. Ja aizej pie miera, tikko pieēdies, pirmkārt, gremošanas sistēma ir spiesta strādāt un organisms nedabū pilnvērtīgi atpūsties, otrkārt, lielākā daļa apēstā tiek novirzīta pa taisno uz tauciņu rezervēm, jo miegā organismam diez ko daudz enerģijas nevajag. Tomēr ir daudz lietu, ko nav vēlams darīt tukšā dūšā. Dažas no tām uzskaitījis un skaidrojis "Medical Daily".

Dzert tēju un kafiju

Daudzi ieraduši rītu sākt ar tasi kafijas vai tējas. Dažs pat izdzer tikai to vien un skrien prom no mājas, neko neuzkodis. Tā darīt nav prāta darbs, norāda "Medical Daily". Kafijas dzeršana tukšā dūšā paaugstina kuņģa skābumu, kas, savukārt, var izraisīt dedzināšanu un gremošanas traucējumus visas dienas garumā. Bet tējas dzeršana tukšā dūšā nomāc kuņģa skābes un žults sekrēciju, kas arī var būt cēlonis gremošanas traucējumiem.

Medikamentu dzeršana

Protams, ir medikamenti, kurus dažādu iemeslu dēļ nepieciešams dzert tukšā dūšā vai pirms ēšanas, tomēr lielākā daļa medikamentu būtu jāuzņem ēšanas laikā vai pēc maltītes. Tablešu dzeršana tukšā dūšā var būt cēlonis sliktai dūšai vai pat vemšanai. Ja medikamentus uzņem ēšanas laikā vai pēc tās, šīs nepatīkamās blakusparādības parasti neparādās. Tāpat medikamentu lietošana ēšanas laikā vai pēc tās pasargā kuņģi no pārlieka kairinājuma un gremošanas traucējumiem. Turklāt kopā ar ēdienu medikamenti parasti arī labāk uzsūcas. Tas gan nenozīmē, ka visus medikamentus jālieto ēšanas laikā vai pēc tās. Ja instrukcijā norādīts, ka zāles jādzer tukšā dūšā, tā arī jādara, jo tam ir iemesls. Ja tādas norādes nav, vislabāk lietot medikamentu ēšanas laikā vai pēc ieturēšanās.

Fiziskās aktivitātes

Izkustēšanās no rīta ar tukšu vēderu nepalīdzēs tev atbrīvoties no liekā svara, lai arī tā daudzi uzskata. Glikogēna rezerves, ko organisms izmanto enerģijas ražošanai fizisko aktivitāšu laikā, tajā var tikt uzkrātas 12 līdz 16 stundām pēc maltītes ieturēšanas. Pēc tam organismam nepieciešams tās atjaunot, vēstī "Medical Daily". Lai arī pēc šī laika organismā joprojām var konstatēt nelielu glikogēna līmeni, ar to nepietiek, lai dedzinātu taukus. Sliktākais ir tas, ka tauku rezervju vietā organisms ķeras pie muskuļiem, sāk dedzināt tos. Tukšā dūšā organisms var tikt galā ar vieglu rīta rosmi, nevis nopietnu treniņu.

Alkohola lietošana

Ja lieto alkoholu tukšā dūšā, tas strauji nonāk asinsritē un cilvēks ļoti ātri noreibst. Ja līdztekus alkoholam kuņģī ir arī kaut kas cits, alkohola koncentrācija asinīs nepaaugstinās tik strauji. Lietot alkoholu tukšā dūšā nav ieteicams, jo, spēji paaugstinoties tā koncentrācijai asinīs, strauji paplašinās asinsvadi un nokrītas asinsspiediens. Tikpat strauji, kā noreibst galva, zūd arī cilvēka spēja kontrolēt savu rīcību.

Ceļošana

Lai ar kādu transportlīdzekli tu ceļotu, sēšanās tajā tukšu vēderu var būt cēlonis sliktai dūšai ceļojuma laikā. Tajā pašā laikā ieteicams izvairīties arī no ēdieniem un dzērieniem, kas var izraisīt gāzu veidošanos un vēdera pūšanos. Šī iemesla dēļ labāk pirms ceļojuma mest līkumu brokoļiem, ziedkāpostiem, Briseles kāpostiem un gāzētiem dzērieniem. Vislabāk pirms ceļojuma un tā laikā apēst ko vieglu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!