Foto: Shutterstock

Ļoti daudziem šķiet, ka glāzīte grādīga dzēriena neko ļaunu organismam nenodarīs, tomēr tā nebūt nav. Alkohols patiešām nodara kaitējumu veselībai, īpaši, ja lietots ievērojamos daudzumos. Tas ir kaitīgs pat tad, ja iedzeršana nenotiek regulāri. Tomēr ne visos gadījumos iedzeršana laiku pa laikam liecina par alkoholismu.

Kā saprast, kad alkohols kļuvis par atkarību? "Prevention" skaidro, ka par atkarību ne vienmēr liecina patērētais alkohola daudzums. Būtiskas ir personas attiecības ar grādīgo dzērienu – tas, cik nozīmīgs vīns, alus vai kāds stiprāks dzēriens ir tavā dzīvē. Lūk, piecas pazīmes, kas liecina – alkohols ir tava problēma un ir nepieciešama speciālista palīdzība.

Alkohols sevis ārstēšanai

Ja brīžos, kad esi satraucies un noskumis vai mēģini tikt galā ar emocionālām sāpēm, tava roka sniedzas pēc alkohola, meklē speciālista palīdzību. Iespējams, tev ir depresija vai trauksme. Alkohols pilnīgi noteikti nav risinājums!

Tu dzer vairāk

Padomā par to, cik daudz esi dzēris pēdējo sešu mēnešu vai gada laikā. Vai esi lēnām (vai ne tik lēnām) sācis dzert vairāk? Vai tev ir nepieciešamas trīs glāzes vīna, lai atslābtu, bet kādreiz pietika tikai ar vienu? Ja uz šiem jautājumiem atbildi apstiprinoši, tev varētu būt problēma.

Alkohols vienmēr ir tavā prātā

Vai alkohols nodarbina tavu prātu un tu mēdz domāt par to, kad varēsi tikt pie nākamā dzēriena? Vai tu prāto par alkoholu arī tad, kad esi darbā vai pavadi laiku ar draugiem vai ģimeni, nevis tikai, kad gatavojies ballītei? Cilvēki, kam ir veselīgas attiecības ar alkoholu, par grādīgajiem dzērieniem nemēdz šādi domāt.

Grūtības pretoties grādīgajam

Kas notiek tad, kad nolem kādu laiku atturēties? Vai tev sagādā grūtības ievērot noteikumus, ja nolem nelietot alkoholu vairākas dienas pēc kārtas vai pārtraukt dzeršanu pēc noteikta glāzīšu skaita? Ja esi atkārtoti lauzis sev dotos solījumus, meklē palīdzību pie speciālista – ļoti iespējams, tev ir problēma ar alkoholu.

Dzērumā kļūsti par citu cilvēku

Vai tu mēdz novirzīties no tā, ko uzskati pat ētisku un morāli pieņemamu, vai citos veidos uzdevies muļķīgi un neapdomīgi, kad esi iedzēris? Neatkarīgi no tā, vai esi braucis dzērumā, vai pieļāvis nelielas kļūdas (kaut vai baumošanu un noslēpuma izpļāpāšanu), ja dzērumā kļūsti par citu cilvēku, ir jābūt uzmanīgam. Šāds alkohola efekts ir pamats satraukumam par iespējamu atkarību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!