Foto: Shutterstock

Zarnu vēzis ir izplatīta onkoloģiskā slimība. Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra datiem, 2017. gadā 640 cilvēkiem atklāts audzējs resnajā zarnā, bet 469 – taisnajā zarnā. Ļoti bieži slimību atklāj novēloti – trešajā vai pat ceturtajā stadijā. Šādās situācijās ar slimību cīnīties ir daudz grūtāk.

Jau rakstījām – statistikas dati liecina, ka ar zarnu vēzi visbiežāk slimo sievietes un vīrieši vecumā no 50 līdz 74 gadiem. Personām šajā vecumā ir pieejams valsts apmaksāts vēža skrīnings. Uz šo pārbaudi netiek izsūtīti uzaicinājumi, tāpēc par to jāinteresējas pašiem. Par to var vaicāt savam ģimenes ārstam, papildu informācija pieejama arī Nacionālā veselības dienesta reģionālajās nodaļās. Vairāk par zarnu vēža skrīningu lasi šajā rakstā.

Tāpat paturi prātā, ka ir vērts pievērst uzmanību dažādām pazīmēm, piemēram, izmaiņām apetītē vai vēdera darbībā. Iedvesmojoties no "Very Well", piedāvājam iepazīties ar vairākām pazīmēm, kas varētu liecināt par zarnu vēzi. Paturi gan prātā, ka diagnozi uzstādīt var tikai speciālists. Ja tev ir aizdodamas, ka ar tavu veselību kaut kas nav lāgā, vēries pie ģimenes ārsta, lai izklāstītu savas sūdzības.

Izmaiņas vēdera izejā un zarnu darbībā


Foto: Shutterstock
Par zarnu vēzi var liecināt izmaiņas zarnu darbībā un vēdera izejā, tāpēc pievērs uzmanību, ja tās novēro. Sarosīties vajadzētu, ja mainās tas, cik bieži tev nepieciešams apmeklēt tualeti, bet ēšanas paradumi nav mainījušies. Tāpat bez ievērības neatstāj izmaiņas izkārnījumu krāsā un formā. Nekādā gadījumā neignorē asinis izkārnījumos!

Par problēmām var liecināt arī regulāri aizcietējumi vai caureja. Parasti šīs problēmas seko vienai otrai. Tāpat neignorē to, ja tev nepārtraukti ir sajūta, ka nepieciešams apmeklēt tualeti. Zarnu darbība katram cilvēkam var atšķirties, tāpēc ir svarīgi pievērst uzmanību tam, kas ir un kas nav normāli tieši tev. Ja pamani izmaiņas, ko nevari izskaidrot vai kas raisa aizdomas par to, ka varētu būt radušās problēmas, sazinies ar ģimenes ārstu. Viņš palīdzēs saprast nākamos soļus, lai atrastu cēloni simptomiem.

Diskomforts vēderā


Foto: Shutterstock
Diskomforts vēderā ir pietiekami nopietns iemesls, lai vērstos pie speciālista. Protams, ja zini tā izraisītājus, kā arī esi pārliecināta par to, ka īsā laikā nepatīkamās sajūtas mazināsies, nav pamata skriet pie speciālista pēc padoma. Ja problēmai neredzi izskaidrojumu un tā ieilgst, noteikti vērsies pie ārsta.

Sāpes un krampji vēdera daļā cilvēkiem ar zarnu audzēju var rasties vairāku iemeslu dēļ. Lielākajā daļā gadījumu diskomfortu un sāpes izraisa audzējs kreisajā pusē. Tāpat tos var izraisīt agresīvs audzējs vēlīnā stadijā – audzējam kļūstot lielākam vai asiņojot, tas var kairināt zarnu audus. Jau iepriekš minējām, ka asinis izkārnījumos nedrīkst ignorēt, īpaši, ja jūti arī diskomfortu vēdera daļā.

Vēdera pūšanās un gāzu veidošanās


Foto: Shutterstock
Vēdera pūšanās un gāzu veidošanās var tikt uzskatītas par normālām parādībām, kas saistītas ar zarnu darbību, bet ir reizes, kad to nevajadzētu uztvert par ikdienišķu procesu. Pastiprināta gāzu veidošanās un vēdera pūšanās var liecināt par zarnu vēzi. Šie simptomi var liecināt par vēzi vēlīnā stadijā, kad tas jau kļuvis traucējošs normālai zarnu darbībai, vai arī par tā izplešanos limfmezglos.

Arī šajā gadījumā paturi prātā, ka būtiskas ir izmaiņas tajā, kas tev ir normāli, kā arī dažādu simptomu kopums. Vēdera pūšanos un gāzu veidošanos var izraisīt arī uzturs, piemēram, gāzēti dzērieni, piena produkti un produkti, kuros ir daudz šķiedrvielu. Tāpat nepatīkamos procesus var izraisīt arī vienkārši zarnu darbības traucējumi. Turklāt šie traucējumi ir ievērojami izplatītāki par zarnu vēzi.

Slikta dūša un vemšana


Foto: PantherMedia/Scanpix
Slikta dūša un vemšana noteikti nav pazīmes, ko ir viegli ignorēt. Parasti zarnu vēža pacientiem šādi simptomi rodas gadījumos, kad audzējs nosprosto zarnas un traucē to darbību. Šie simptomi var parādīties jebkurā slimības stadijā, bet ir vairāk raksturīgi reizēs, kad audzējs jau ir attīstījies un izpleties.

Būtiski paturēt prātā, ka tad, ja cilvēks saskaras ar sliktu dūšu un vemšanu, bet viņam nav citu zarnu vēža simptomu, visticamāk, problēmai ir cits cēlonis. Ir ļoti daudz iemeslu tam, kāpēc cilvēks var justies nelāgi. Aizdomas par zarnu vēzi var rasties tad, ja sliktu dūšu pavada, piemēram, aizcietējumi, vēdera sāpes un ilgstošs diskomforts vēdera daļā, kam nevari atrast skaidrojumu.

Nespēks, svara un apetītes zudums


Foto: Shutterstock
Apetītes zudums ļoti bieži ir raksturīgs dažādām vēža formām vēlīnās stadijās, tomēr zarnu audzēja gadījumā tas var parādīties arī agrāk. Neignorē to, ja saskaries ar apetītes zudumu. Tam var būt daudz dažādu cēloņu, kam jāpievērš uzmanība pat tad, ja ēstgribas trūkumu neizraisa vēzis.

Tāpat nevajadzētu pārāk jūsmot, ja saskaries ar neizskaidrojamu svara zudumu – tas var liecināt pat nopietnām problēmām, ieskaitot vēzi. Tāpat pievērs uzmanību tam, ja izjūti neizskaidrojumu vājumu un nespēku. Tas ir nespecifisks simptoms, kas var liecināt par daudzām problēmām. Viena no tām ir vēža vēlīnās stadijas. Šis vājums no parasta nespēka atšķiras ar to, ka izgulēšanās vai tasīte kafijas nelīdzēs, lai atgūtu možumu un enerģiju.

Zarnu vēzis nav nekāda joka lieta, tāpēc seko līdzi savai veselībai un izmaiņām organismā, kā arī nepieciešamības gadījumā vērsies pie speciālista.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!