Foto: Shutterstock

Pietūkušas un sāpošas kājas – tā ir problēma, ar ko saskaras daudzi. Bieži, nezinot iemeslu pietūkumam, cilvēki lieto dažādus krēmus un kompreses tā mazināšanai, kā arī mērcē kājas aukstā ūdenī. Tas ne vienmēr nes gaidīto rezultātu vai arī stāvokļa uzlabošanās ir īslaicīga. "Prevention" norāda – kājas bieži piepampst tāpēc, ka uzņemts pārāk daudz sāls. Tas veicina ūdens uzkrāšanos organismā, veicinot pietūkumu. Tomēr kājas piepampt var arī citu iemeslu dēļ. Piedāvājam iepazīties ar pieciem iemesliem, kāpēc pietūkst ikri, un risinājumiem katrā gadījumā.

Pārāk daudz maltīšu ārpus mājām

Speciālisti norāda – jo biežāk persona ietur maltītes ārpus mājām, jo lielāka iespējamība, ka kājas piepamps. Iemesls tam ir lielais sāls daudzums, ko ēdināšanas iestādes izmanto, lai maltīti padarītu garšīgāku. Nereti viena ēdiena porcija satur pat tējkaroti sāls, vienā maltītē sasniedzot ieteicamo sāls devu visai dienai.

Te nepalīdzēs ne ūdens dzeršana, ne kafija, ne tēja. Vienīgais risinājums šādām reizēm ir laiks – būs vien jāgaida viena vai pat divas dienas līdz uztūkums pazudīs.

Sāls pievienots ēdieniem un to piedevām veikalā

Pat, ja ēdienam nepievieno papildus sāli, tas nenozīmē, ka to neuzņem. Sāls ir pievienots lielākajai daļai pusfabrikātu, konservu un citu produktu, kas nopērkami veikalā. Parasti ar sāli ir bagātināti arī produkti, kas var likties veselīgi, piemēram, salātu mērces. Izmantojot daudz veikalā nopērkamu un jau apstrādātu produktu, pastāv liela iespēja uzņemt pārāk daudz sāls.

Vislabākais risinājums, lai neuzņemtu sāli, par ko nezini, ir gatavot pašam. Tas palīdzēs kontrolēt, cik daudz un vai vispār sāls ir pievienots salātu mērcei vai zupai. Tāpat ieteicams iepazīties ar sāls daudzumu ikdienā lietotajos produktos un atteikties no tiem, kuros šīs vielas ir pārāk daudz.

Pārāk daudz laika, stāvot uz kājām vai sēžot

Kaitīga var būt gan sēdēšana, gan visas dienas pavadīšana uz kājām. Speciālisti norāda, ka nekustīgums liek šķidrumam uzkrāties kājās, liekot tām piepampt. Cilvēkiem, kas darba laikā sēž, ieteicams ik pēc vienas vai divām stundām izstaipīties vai nedaudz pastaigāt, lai uzlabotu asinsriti. Arī kāju pacelšana, zem galda novietojot nelielu atbalstu, var palīdzēt. Tāpat ir jāatpūtina kājas, ja dodies garos izbraucienos ar auto.

Kājās pietūkumu var radīt arī tas, ka darba laikā jāstāv kājās. Lai asinis cirkulētu pa visu ķermeni un kājas nepietūktu, var izmantot kompresijas zeķes.

Atrašanās lidmašīnā

Lidojot ne vien šaurā sēdvieta un neērtā pozīcija, bet arī gaisa spiediena izmaiņas lidaparāta iekšpusē var radīt pietūkumu ikros. Ja kājas piepampst, ieteicams iespēju robežās piecelties kājās un pastaigāt no viena lidmašīnas gala uz otru. Tas palīdzēs izlīdzināt šķidruma plūsmu pa organismu un mazinās pietūkumu.

Veselības stāvoklis

Pietūkumu ikros var izraisīt arī nopietnākas veselības problēmas, piemēram, vēnu tromboze – recekļa izveidošanās kādā no vēnām. Tas ir ļoti bīstami, īpaši gadījumos, kad asins receklis pārvietojas un iestrēgst plaušu artērijā. Pietūkušas kājas var būt arī zīme par sirds veselības problēmām – gadījumos, kad sirds funkcijas nav pilnīgas, var rasties šķidruma uzkrāšanās kājās.

Ja rodas aizdomas, ka kāju pietūkums ir simptoms kādai nopietnākai veselības problēmai, jādodas pie ārsta, kas veiks diagnostiku un noteiks ārstēšanas gaitu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!