Foto: PantherMedia/Scanpix

Tauku "riepa" ap vēderu nav nekas iepriecinošs. Un ne tikai tādēļ, ka pludmalē nevari palepoties ar glītu, sportisku puncīti. Aizvien vairāk pētījumu liecina, ka pārmērīga tauku uzkrāšanās šajā ķermeņa zonā palielina risku saslimt ar daudzām nopietnām slimībām.

Problēma tāda, ka tauki cilvēkiem ar palielinātu vidukļa apkārtmēru uzkrājas ne tikai zemādā, bet arī ap iekšējiem orgāniem. Piecus iemeslus, kādēļ tie visvairāk nogulsnējas tieši vidukļa daļā, min "Prevention", piedāvājot arī šīs estētiskās un vienlaikus veselībai kaitējošās problēmas risinājumus.

Tā dēvētie viscerālie tauki, kas ieskauj iekšējos orgānus, kaitē gan asinsvadiem, gan orgāniem, jo izraisa asinsspiediena un holesterīna līmeņa paaugstināšanos, kas savukārt veicina insulta, infarkta un citu sirds slimību, kā arī dažu vēža veidu un pat demences attīstīšanos.

Ābola formas figūra mammai

To, kurās ķermeņa zonās nogulsnējas visvairāk tauku, lielā mērā nosaka ģenētiskais mantojums, saka kardioloģe Hollija Andersena (Holly S. Andersen) no Ņujorkas Presbiterāņu slimnīcas Sirds institūta. Ja mammai bija ābola formas figūra, ir ļoti liela iespējamība, ka arī tev gēnos "ierakstīta" nosliece uz tādas veidošanos.

Dāmām, kuras mantojušas noslieci uz ābola formas figūru, lai neļautu viduklim "izplūst", gluži vienkārši nāksies daudz cītīgāk sportot un sekot līdzi kaloriju patēriņam, nekā tām daiļā dzimuma pārstāvēm, kurām daba dāvājusi, piemēram, smilšu pulksteņa formas.

Hormonālās pārmaiņas

Foto: Shutterstock

Iestājoties menopauzei, pat sievietes ar bumbiera formas figūru, kam liekais svars parasti nogulsnējas uz gurniem un augšstilbiem, nereti pamana, ka vēders sācis augt. Pie tā parasti vainojama estrogēna līmeņa krišanās komplektā ar vielmaiņas palēnināšanos, kas neizbēgami notiek līdz ar gadiem.

Uzturēt sevi formā par spīti menopauzes izraisītajām pārmaiņām organismā var palīdzēt spēka vingrojumi, it īpaši piestrādāšana pie vidukļa muskulatūras stiprināšanas.

Policistisku olnīcu sindroms

Foto: Shutterstock

Policistisku olnīcu sindroms (PCOS) skar 10–20 procentus sieviešu reproduktīvā vecumā. Viņām ir augstāks testosterona līmenis, nekā tam vajadzētu būt, un sievietes ar PCOS bieži cīnās ar lieko svaru, īpaši ap vidukli. Tā kā ābola formas figūru biežāk novēro vīriešiem, uzskata, ka šāda figūra sievietēm attīstās paaugstināta testosterona līmeņa ietekmē.

Citas PCOS pazīmes ir neregulāras mēnešreizes, pastiprināts ķermeņa apmatojums un akne. Ja tev ir aizdomas, ka ciet no PCOS, runā par to ar ārstu. Šī sindroma gadījumā jālieto medikamenti.

Par daudz vai par maz miega

Foto: Shutterstock

Taupot laiku uz miega rēķina, ieguvējs nebūsi! Vien piecas vai mazāk stundas miega ik nakti noved pie vidukļa apkārtmēra palielināšanās, atklājuši zinātnieki. Bet tieši tāpat figūru var ietekmēt astoņas un vairāk stundas miega.

"Mums joprojām ir alu cilvēka fizioloģija," saka daktere Andersena. "Ja nepietiekami izguļamies, organisms palēnina vielmaiņu, lai taupītu enerģiju, un mēs sākam ēst produktus, ko nevajadzētu."

Ātra enerģijas avota izraudzīšanās, proti, ķeršanās pie frī kartupelīšiem vai šokolādes glazūras klāta virtuļa, ir relikts no mūsu senajiem senčiem, kuri bieži vien nezināja, kad nākamreiz dabūs ko ēdamu.

Zinātniekiem nav skaidrības, kāpēc "riepa" ap vēderu aug arī tiem, kuri guļ pārāk daudz, taču viņi šo faktu saista ar to, ka pārāk daudz stundu gultā vienlaikus nozīmē pārāk maz stundu, kad izkustēties.

Optimālais stundu skaits, kas nepieciešams miegam, katram nedaudz atšķiras, taču parasti atrodas kaut kur starp septiņām un deviņām stundām.

Pārāk daudz stresa

Foto: Shutterstock

Jau sen nav noslēpums, ka liekajos tauciņos ap vidukli bieži iedzīvojas tie, kuriem dzīve aizrit vienā stresā. Zinātnieki tam raduši arī izskaidrojumu. Kad esi panikā, organismā pastiprināti izdalās tā dēvētais stresa hormons kortizols, kas figūrai kaitē vismaz divos veidos.

Pirmkārt, kortizols mudina meklēt saldus un treknus produktus, kas sniedz ātru baudu un nomierina. Otrkārt, kortizols arī maina ķermeņa "ķīmiju", kā ietekmē tas cenšas sadedzināt pēc iespējas mazāk uzņemto kaloriju un pēc iespējas vairāk noguldīt tauku rezervēs nebaltai dienai, norāda Andersena.

Lai gan kaitinoša vēstule no priekšnieka tiešām var izsist no līdzsvara, kortizola līmeņa lēciens ir paliekas no seniem laikiem, kad tas signalizēja par reālu apdraudējumu dzīvībai.

Katram ik pa laikam gadās izjust stresiņu, bet, ja ir sajūta, ka nepārtraukti esi tādā kā trauksmes režīmā, ieteicams vērsties pēc palīdzības pie psihoterapeita vai vismaz sākt apmeklēt jogas nodarbības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!