Foto: PantherMedia/Scanpix
Ja jautā, kurš ir asinsrites sistēmas būtiskākais orgāns, daudz nedomājot, atbildam – sirds. Taču patiesībā sirds savu atbildīgo darbu nevarētu paveikt bez asinsvadiem, tādēļ tie ir tikpat svarīgi. Organisma asinsvadu sistēma nogādā asinis uz visām ķermeņa daļām, nodrošinot, ka tava sirds, plaušas un citi orgāni saņem visas nepieciešamās barības vielas un skābekli. Lūk, pieci interesanti fakti par asinsvadiem!

1. Ar taviem asinsvadiem būtu gana, lai apsietu pasauli

Asinsvadu sistēmu veido gan artērijas un vēnas, gan smalkie kapilāri. Ja visus ķermeņa asinsvadus saliktu citu cita galā, ar šo "striķi" pietiktu, lai apsietu pasauli, turklāt – ne reizi vien. Organismā esošo asinsvadu kopgarums ir gandrīz 100 tūkstoši kilometru, savukārt pasaules apkārtmērs ir apmēram 40 tūkstoši kilometru. Tas nozīmē, ka ar taviem asinsvadiem pietiktu, lai apmestu pasaulei cilpu apkārt 2,5 reizes.

2. Asinsvadi cilvēka dzīves laikā transportē miljoniem barelu asiņu

Asinis tavā ķermenī cirkulē nepārtraukti. Ik dienu tava sirds sev cauri izpumpē aptuveni 1800 galonus (1 galons – aptuveni 4,5 litri) asiņu. Tas nozīmē, ka cilvēka dzīves laikā cauri asinsvadiem izskrien aptuveni miljons barelu asiņu.

3. Asinsvadu bojājumi var izveidoties agri

Novecojot asinsvados veidojas ateroskleroze, tie sašaurinās un zaudē elastību, tomēr nevēlamas izmaiņas tajos var sākties jau ļoti agri, pat bērnībā. Jauniem cilvēkiem, kuri kopš mazotnes cieš no aptaukošanās, asinsvados var būt izveidojusies bīstama ateroskleroze un sašaurinājumi jau 30 gadu vecumā.

Smēķēšana bojā ne tikai plaušas, bet arī asinsvadus, veicinot aterosklerozes veidošanos un pāragru asinsvadu novecošanu, turklāt to dara uzreiz. Lieta tāda, ka nikotīns un citas kaitīgas vielas, ko ieelpo ar tabakas dūmiem, izraisa asinsvadu sieniņu iekaisumu. Bojātajās vietās holesterīnam ir vieglāk "pieķerties" asinsvada sieniņai, tādēļ smēķēšana veicina holesterīna izgulsnēšanos asinsvados.

Kā saglabāt asinsvadus veselus pēc iespējas ilgāk? Regulāri izkustēties, ēst veselīgi, turēt savu svaru normas robežās un nesmēķēt!

4. Aptaukošanās veicina papildu asinsvadu augšanu

Aprēķināts, ka katrs papildu kilograms tauku nozīmē gandrīz divus kilometrus jaunu asinsvadu. Jo lielāks liekais svars, jo lielāks asinsvadu kopgarums un jo lielāka slodze sirdij, kam jādzen asinis cauri visai asinsrites sistēmai.

5. Asinsvadus ietekmē laikapstākļi

Asinsvadi palīdz regulēt ķermeņa temperatūru. Ja ārā ir karsts un tu esi sakarsis, asinsvadi paplašinās, lai varētu atdot vairāk siltuma un ķermeņa temperatūra kristos. Savukārt, ja ārā ir auksts, asinsvadi sašaurinās, lai mazinātu siltuma zudumu un palīdzētu uzturēt normālu ķermeņa temperatūru.

Raksta tapšanā izmantota informācija no portāliem "EverydayHealth" un "WebMd".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!