Foto: PantherMedia/Scanpix

Lai gan par 2. tipa cukura diabētu ir rakstīts ļoti daudz, sabiedrībā arvien valda zināmi stereotipi par šo slimību. Jautājām "Capital Clinic Riga" un VC4 Diagnostikas centra endokrinoloģei Gitai Ertai, kādi pacientu vidū ir visbiežākie maldīgie priekšstati par cukura diabētu.

1. Ja es sākšu lietot medikamentus cukura līmeņa pazemināšanai, tad mans aizkuņģa dziedzeris pats nestrādās.

Aizkuņģa dziedzera endokrīno funciju ļoti apgrūtina tieši hiperglikēmija jeb paaugstinātais cukura līmenis. Normalizējot glikēmiju, aizkuņģa dziedzera funkcija uzlabojas. Paaugstinātais cukura līmenis izmaina asiņu ķīmisko sastāvu un tādējādi bojā asinsvadus, radot dažādas komplikācijas, piemēram, redzes pasliktināšanos, sāpes kājās un nieru darbības traucējumus.

2. Ja izslēgšu ogļhidrātus no sava uztura vispār, tad cukura līmenis pazemināsies.

Ļoti samazinot ogļhidrātu daudzumu uzturā, cukura līmenis var pat paaugstināties, jo ieslēdzas tā dēvētais glikoneoģenēzes mehānisms. Tas nozīmē, ka glikoze – šūnām tik ļoti nepieciešamais enerģijas avots – sāk veidoties aknās, un parasti tādos gadījumos cukura līmenis ir augsts, turklāt grūti koriģējams medikamentozi.

3. Es izskalošu organismu ar sistēmām, un mans cukura līmenis normalizēsies.

Intravenozās sistēmas izmanto cukura diabēta komplikāciju, kā neiropātijas un angiopātijas ārstēšanā, bet cukura līmeņa normalizēšanai šobrīd ir ļoti efektīvi medikamenti, mūsdienīgi insulīni, insulīna pumpji, ar kuriem ir iespējams normalizēt cukura līmeni, un pasargāt sevi no komplikāciju veidošanās.

4. Sieviete, kurai ir diabēts, grūtniecība ir sarežģīta un nav vēlama.

Ja glikēmija ir optimāla, rūpīgi tiek ievērotas endokrinologa rekomendācijas, pati cukura diabēta diagnoze nav nekāds šķērslis grūtniecībai

5. Ja draugi uzzinās, ka man ir diabēts, es tos zaudēšu.

Īstus draugus nezaudēsi! Iespējams, gluži pretēji – saņemsi vēl lielāku atbalstu un sapratni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!