Foto: Reuters/Scanpix
Skaidrajās debesīs spoži spīd saule, temperatūra kāpj, un ūdens pamazām iesilst… Izklausās lieliski, vai ne tā? Tomēr, lai karstuma vilnis nesabojātu brīvdienas un neradītu kaitējumu veselībai, vērts iepazīties ar ieteikumiem, kā sevi un tuviniekus pasargāt no vasaras tveices. Tos apkopojis portāls realbuzz.com.

Centies mazināt stresu


Foto: PantherMedia/Scanpix
Paaugstinoties gaisa temperatūrai, pieaug arī stresa, aizkaitinājuma un dusmu līmenis. Klīniskie pētījumi liecina, ka tā iemesls ir likumsakarīga asinsspiediena paaugstināšanās un sirdsdarbības paātrināšanās, ķermenim pūloties sevi atvēsināt.

Kombinācijā ar karstumu minētie procesi organismā ātri vien var likt sabojāties garastāvoklim un mums iesaistīties konfliktos. Lai no tā izvairītos, rūpējies par ķermeņa apgādāšanu ar šķidrumu. Piemēram, zaļajā tējā, kas lieliski garšo atvēsināta, ir vielas, kas mazina stresu un dusmas. Tāpat to dara arī melnā šokolāde, kas samazina arī kortizola jeb stresa hormona līmeni organismā.

Atturies no alkohola


Foto: PantherMedia/Scanpix
Pētījumos atklāts, ka pat neliela alkohola deva, piemēram, viena vidēji stipra alus izdzeršana, krasi samazina šķidruma daudzumu organismā, radot dehidratāciju. Tā iemesls ir alkohola izraisītā svīšana un biežāka tualetes apmeklēšana.

Lai no tā izvairītos, atsakies no alkohola lietošanas vai vismaz izdzer gana daudz ūdens, tā atjaunojot tā daudzumu organismā.

Uzņem vajadzīgos sāļus un minerālvielas


Foto: PantherMedia/Scanpix
Svīstot atbrīvojamies no sāļiem un minerālvielām, kas ir vitāli svarīgas normālā organisma funkcionēšanā. Ja to ir par maz, var rasties krampji, ģībšanas lēkmes un nepatīkami galvas reiboņi. Lai atjaunotu sāls daudzumu organismā, dzer minerālūdeni vai vienkārši pievieno nedaudz pārtikas sāls ūdenim.

Uzmanies no ventilatora


Foto: PantherMedia/Scanpix
Nereti karstajā laikā atvēsināmies ar ventilatoru palīdzību, kas patiesībā gan var nodarīt vēl lielāku kaitējumu organismam - ja ventilators atrodas pie loga, virsū tiek pūsts karstais gaiss, ko savukārt nejūtam. Rezultātā jau tā augstā ķermeņa temperatūra palielinās vēl vairāk, radot risku iedzīvoties karstuma dūrienā.

Uzmanies no pārmērīga gaisa mitruma


Foto: PantherMedia/Scanpix
Cenšoties sevi atvēsināt, ķermenis svīst. Ja gaiss ir mitrs, tam neizdodas atbrīvoties no ūdens, regulējot tā temperatūru, jo gaiss jau ir mitrs. Tādējādi mitrums tiek uzsūkts no apkārtējās vides, liekot mums uzkarst, kas savukārt var ievērojami kaitēt veselībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!