Foto: Shutterstock
Ja tev pastāvīgas ir problēmas iemigt vai palikt miega stāvoklī, iespējams, vairākkārt sev esi uzdevusi jautājumu – vai man varētu būt miega traucējumi? Kā izrādās, aptuveni 45 procenti pasaules iedzīvotāju cieš no miega problēmām, tāpēc atbilde uz tavu jautājumu, ļoti iespējams, ir ''jā''.

Atceries, ka grūtības iemigt uzreiz nebūt nenozīmē, ka tev ir smagas veselības problēmas. Ne visi spēj ātri aizmigt, ne reizi naktī neatmosties un nogulēt astoņas stundas – it īpaši, kļūstot vecākiem. Lai noskaidrotu, vai tavi miega problēmu traucējumi ir bažīšanās vērti, turpini lasīt raksta turpmākās rindas. Un atgādinām – vienmēr konsultējies ar ārstu, lai diagnosticētu vai aizgaiņātu bažas par kādu slimību vai traucējumiem.

Tev ir grūtības aizmigt

Ja tev vairumā nakšu ir nepieciešamas 30 vai vairāk minūtes, lai aizmigtu, pie vainas, iespējams, ir bezmiegs vai kāds cits miega traucējums, skaidrots portālā ''Prevention''. Ir svarīgi saprast, ka lielākajai daļai cilvēku laiku pa laikam parādās problēmas ar miegu. Bet, ja grūtības iemigt tev ir trīs vai vairāk naktis ik nedēļu un nekas nemainās arī pēc mēneša, iespējams, ciet no hroniska bezmiega. Protams, lai noteiktu precīzu diagnozi, konsultējies ar ārstu.

Tu krāc

Bieža un skaļa krākšana var būt miega apnojas pazīme, kas rodas elpošanas problēmu miegā dēļ. Ja partneris ir novērojis, ka tu krāc, šņāc, staipies vai pat it kā kamp pēc gaisa, arī tas var liecināt par miega apnoju. Neārstēta tā var palielināt augsta asinsspiediena, sirdslēkmes, insulta un cukura diabēta risku.

Miega apnoja ir hroniska slimība, kurai nepieciešama ilgstoša ārstēšana. Veiksmīga ārstēšanas var ietvert dzīvesveida izmaiņas, ķirurģiskas iejaukšanās un elpošanas ierīces, piemēram, pozitīvā gaisa spiediena aparātu.

Nevari nogulēt visu nakti

Ikviens naktī pamostas vienu līdz piecas reizes. Ikviens, bez izņēmumiem. Bet lielākajai daļai veselu cilvēku šīs atmošanās reizes ir tik īsas, ka viņi, visticamāk, to neatceras nemaz vai atceras ļoti miglaini. Savukārt atmošanās naktī uz 15, 30 vai vairāk minūtēm var liecināt par bezmiegu vai ar to saistītiem miega traucējumiem.

Foto: Shutterstock

Tikmēr īsākas un biežas atmošanās, piemēram, ja naktī atmosties 10 vai vairāk reižu, var būt saistītas ar nopietnākām, jau medicīniskām problēmām. Piemēram, miega apnoju, kas var veicināt šādas biežas atmošanās.

Esi izsmelta

Ja bieži dienas laikā jūties ļoti miegaina, it īpaši rīta stundās, arī tas var liecināt par miega traucējumiem. Arī biežas diendusas un aizmigšana neierastos apstākļos, piemēram, darba sapulces laikā vai stāvot veikala rindā, var būt miega traucējumu pazīme.

Nepietiekams miegs var ne tikai likt justies slikti, bet arī ilgtermiņā negatīvi ietekmēt tavu veselību. Slikts miegs ir saistīts ar vairāku hronisku slimību risku, tostarp cukura diabētu, sirds un asinsvadu slimībām, aptaukošanos un depresiju. Pārmērīga miegainība dienas laikā var palielināt mehānisko transportlīdzekļu vai darba negadījumu risku, ietekmēt darba sniegumu.

Kad esi gultā, tev tirpst kājas

Tirpstoša, niezoša un citādi nepatīkama sajūta kājās, it īpaši vakarā vai naktī, kad jau guli gultā, var liecināt par nemierīgo kāju sindromu. Ja šīs sajūtas mazinās vai pazūd, kājas masējot vai izkustinot, arī tas ir nemierīgo kāju sindroma vēstnesis, un šie miega traucējumi var kaitēt tavam naktsmieram.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!