Foto: PantherMedia/Scanpix
Šobrīd arī Latvijā, tāpat kā vairākās citās Eiropas valstīs, ir pieejams jaunākais medikaments dzemdes miomas izraisītu simptomu mazināšanai un ārstēšanai pirms operācijas. Tā portālu "Delfi" informē farmācijas kompānijas "Gedeon Richter" pārstāvji.

Mioma ir visbiežāk sastopamais labdabīgais audzējs sievietēm reproduktīvajā vecumā, tas skar aptuveni 40% sieviešu vecumā no 35 līdz 50 gadiem. Visbiežāk miomas ir nelielas un simptomi nav tik smagi, lai meklētu medicīnisko palīdzību, tomēr 20-25% sieviešu miomas obligāti ir jāārstē vai pat jāoperē, jo simptomi ir smagi un ievērojami pasliktina dzīves kvalitāti. 

Jaunais medikaments satur aktīvo vielu ulipristāla acetātu. Šīs zāles jau nedēļas laikā samazina stipru dzemdes asiņošanu, kā arī būtiski reducē miomas izmērus. Ja ir nepieciešama operācija, jaunā medikamenta lietošana ievērojami mazina operācijas sarežģītību, risku un ietekmi uz sievietes organismu.

Latvijā katru gadu vidēji 700-1000 sievietēm tiek veiktas dzemdes miomu operācija. Ja tas ir iespējams, ķirurgi izoperē tikai lielākos mezglus, tomēr ir gadījumi, kad nepieciešams veikt visas dzemdes izoperēšanu.

Dr. Dace Matule, Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas vadītāja, Medicīnas sabiedrības ARS Sieviešu konsultācijas nodaļas vadītāja, uzsver: "Dzemdes mioma patiešām ir ļoti liela problēma ne tikai sievietēm pirmsmenopauzes periodā, bet arī jaunākām sievietēm, kuras vēlas un plāno grūtniecību. Mioma nav tikai labdabīgs veidojums dzemdē, pacientēm bieži vien ir pārāk stipra asiņošana menstruāciju laikā, kas izraisa dzelzs deficīta anēmiju. Līdz šim medikamentozās ārstēšanas iespējas bija samērā ierobežotas, bet šogad ginekologu arsenālam klāt nācis jauns medikaments, kas aptur miomas mezglu augšanu un pat samazina to izmērus."

Ulipristāla acetāts ievērojami samazina miomas izmēru, un efekts saglabājas vismaz 6 mēnešus pēc terapijas pārtraukšanas. Tas aptur dzemdes asiņošanu vidēji 7 dienu laikā un samazina menstruālo asiņošanu 91,5% sieviešu (lietojot placebo, menstruālā asiņošana samazinājās 18,8% sieviešu).

Galvenie dzemdes miomas simptomi ir spēcīga dzemdes asiņošana, pārmērīga menstruālā asiņošana, anēmija (asiņošanas dēļ samazināts sarkano asins šūnu skaits), sāpes un spiediens vēderā, urinēšanas biežuma palielināšanās un neauglība. Lielais asiņu zudums menstruāciju laikā ir viens no visbiežāk sastopamajiem invalidizējošajiem dzemdes miomas simptomiem, kam ir gan fiziskas, gan sociālas, gan finansiālas sekas (biežāka neierašanās darbā un ienākumu zaudēšana).

Tā kā pēdējā laikā Latvijā un arī Eiropā ir vērojama tendence atlikt pirmā bērna dzemdēšanu, tad lieli miomas mezgli var kļūt par iemeslu neauglībai, kā arī spontāniem abortiem un priekšlaicīgām dzemdībām.

Latvijā jaunās zāles miomu ārstēšanai ir pieejamas no 2012. gada augusta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!