Foto: Shutterstock

Miegs vienmēr bijis svarīgs ikdienas ritmā, bet pēdējā laikā zinātnieki arvien biežāk miegu ievieto top trīs veselības ietekmējošos faktoros, starp veselīgu uzturu un sportošanu. Pētnieki noskaidrojuši, ka cilvēki ir nolaidīgi, ievērojot šos trīs pamatlikumus, un aizbildinās ar laika trūkumu un iespēju gulēšanas laiku ziedot darbam.

Miega trūkums ne tikai padara cilvēku viegli aizkaitināmu un konstanti nogurušu jau no rīta, tas palielina arī iespēju saaukstēties, atklājuši zinātnieki.

Vai cilvēki, kuri guļ mazāk nekā sešas stundas, ātrāk reaģē uz baktērijām un saaukstējas biežāk, nekā tie, kuri miegam velta septiņas vai vairāk stundas? Zinātnieki savā eksperimentā iesaistīja 164 pieaugušus cilvēkus, septiņas dienas tie gulēja viesnīcā, kamēr pētnieki nepārtraukti novēroja to imunitātes izmaiņas. Pētījuma dalībniekiem deva speciālus medikamentus, kas izraisa saaukstēšanos, un tika novērots, kā atšķirīgs miega daudzums ietekmē imunitāti pret iesnām un vispārēju saaukstēšanos. Pieņēmums apstiprinājās - cilvēku, kas gulēja ilgāk par minimālajām sešām stundām, organisms cīnījās ar saaukstēšanos četras reizes spēcīgāk.

"Miega nozīme arvien tiek paaugstināta, nu jau neizgulējies cilvēks ne tikai jūtas noguris un viegli aizkaitināms, miega trūkums ietekmē arī psiholoģisko veselību," portālam dailymail.com stāsta Sanfrancisko Universitātes psihiatrijas docents Ariks Prathers (Aric Prather).

Centrālais Slimību kontroles un profilakses centrs nosauca miega trūkumu par publisku veselības epidēmiju, kas izraisa ceļa negadījumus, rūpnieciskas katastrofas un medicīniskus bojājumus organismā.

Pētnieki tic, ka gulēšana ilgāk par sešām stundām palīdz imūnsistēmai cīnīties ar dažādām infekcijām, miegs ir viens no tiem, kas regulē imūnkompetentos T limfocītus, kas organismam nodrošina imunitāti.

"Šajos laikos cilvēki uzskata, ka svarīgāk ir paveikt vairāk darba, nekā izgulēties un rūpēties par veselību. Nepieciešams turpināt pētījumus par miega nozīmi ikdienas ritmā, lai cilvēki tam beidzot sāktu pievērst uzmanību," saka Prathers.

Cik daudz miega attiecīgā vecumā nepieciešams, lai cilvēks būtu kārtīgi atpūties un spētu kvalitatīvi strādāt, lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!