Foto: Shutterstock
Lielākajai daļai cilvēku brīvdienas ir divas – sestdiena un svētdiena, taču reizēm šķiet, ka arī ar tām ir par maz. Ja svētdienas vakarā tevi pārņem neizpratne, kur īsti pazuda nedēļas nogale, tas skaidri liecina, ka ir radušās plānošanas problēmas. Lai palīdzētu brīvdienas pavadīt pēc iespējas produktīvāk, ņem talkā rakstā minētos padomus, kā lietderīgi izmantot katru vērtīgo stundu.

Rītu maģija

Pētnieki nav vienisprātis par to, vai tiešām, ilgāk guļot brīvdienās, iespējas kompensēt nedēļas laikā izlaistās miega stundas. Jebkurā gadījumā diennaktī nepielūdzami ir tikai 24 stundas – iespējams, kādu brīvdienu vajag tikai nogulēt mājās, ja tas pilnībā nesabojā tavu ritmu darba dienā, jo katram ķermenis un režīms ir citādāks.

Ja brīvdienā pamosties bez modinātāja un nejūti nepārvaramu vēlmi gulēt vēl, celies vien augšā arī tad, ja pulkstenis rāda vien pulksten 8 vai 9. Sāc dienu sportojot! Ja pat vēl nedaudz nāca miegs, tad pēc rīta skrējiena, jogas vingrojumu izpildīšanas vai enerģiskas pastaigas ar suni tu jutīsies labāk un enerģiskāk – aiztaupīsi lēno mošanos, kas var aizņemt pat pusi dienas.

Mājas pienākumu veikšana

Ja, piemēram, veļas gludināšanu un mazgāšanu atliksi uz brīvdienām, kā arī ieplānosi, ka paralēli kādā brīdī mazgāsi grīdas, skrūvēsi plauktus un izkrāmēsi visu lieko no atvilktnēm, pilnībā pazaudēsi abas brīvdienas. Protams, nedēļas laikā starp visiem darbiem ir grūti sevi piespiest pieķerties arī mājvietas uzfrišināšanai, taču kaut 20 minūšu atvēlēšana mājas pienākumiem tev atbrīvos laiku brīvdienās, kuras kvalitatīvi pavadīt ar draugiem, radiem, paziņām ārpus mājas (īpaši vasarā, kad patīkams laiks priecē dienu no dienas).

  • Kā sevi motivēt mājas darbu veikšanai, kad to nemaz negribas, lasi te.
Foto: Shutterstock

Skaidrības labad gan jāpiebilst, ka arī kompāniju, ar kuru pavadīsi brīvdienas, jāplāno jau laikus. Lai arī cik ļoti tev gribētos satikt visus un paspēt ar draugiem, māsīcām, otro pusīti, vecākiem un bērniem pavadīt laiku, visiem atvēlēt pietiekami daudz laika un arī pašam justies priecīgam būs grūti. Ja sen neesi kādu saticis un patiesi vēlies uzzināt, kas jauns un stāstāms, ieplāno labāk laiku satikties kādā no darba dienas vakariem. Un citā nedēļas nogalē ar šo cilvēku varēsi doties aizraujošos brīvdienu piedzīvojumos!

Ļauj sevi "vadīt" taimerim

Vai arī tev kādreiz nācies saskarties ar situāciju, kad tik ļoti gribas atvēlēt savu laiku hobijiem vai iemīļotām nodarbēm, taču starp visiem plāniem vairs neatrodi tam vietu? Patiesībā laiks tam ir – varbūt ne stundām ilgi, bet viss atkarīgs no prioritātēm. Lielisks variants ir ļaut taimeriem tevi nedaudz ierobežot un konkrētā brīdī atgādināt, ka tagad ir īstais brīdis, lai pusstundas garumā, piemēram, varētu sagatavotu visu vakariņām nepieciešamo. Laika limits liek tev būt koncentrētākam, tāpēc, šādi sadalot dienu, nedēļas nogalē būsi produktīvāks.

Taimeris palīdzēs arī reizēs, kad jāveic kāds darbiņš, kuru galīgi nevēlies darīt, bet ir nepieciešamība (kārtot garāžu, plānot nedēļas budžetu u.c.). Noliec malā tajā brīdī visu, kas varētu traucēt un novērst uzmanību, bet maksimāli koncentrējies uz veicamo uzdevumu. Kad taimeris nozvana un vēsta, ka pagājis tevis norādītais laiks, dodies darīt interesantākas lietas. Taču šis princips realitātē darbosies tikai tad, ja patiesi būsi godīgs pret sevi un pienākumu.

Brīvdienu dalīšana trijās daļās

Lai labāk izplānotu brīvdienas, izveidot sarakstu un dali darbības trijās daļās – lietas, kas man noteikti jāizdara, kas nav obligāti jādara un ko es mācos. Pirmajā kategorijā ietilpst tādi darbi kā ģimenes locekļu dzimšanas dienas, bērnu aizvešana uz treniņiem vai sacensībām vai mājas pienākumu veikšana (jā, arī tie šeit skaitās). Pie lietām, kas nav obligāti jādara, ietilpst tikšanās ar draudzenēm, grāmatu lasīšana, iešana vannā – jebkāda nodarbe, kas liks tev smaidīt un justies labi, domājot tikai par sevi. Bet sadaļā "ko es mācos" ierindojami jauni hobiji vai brīvdienu rituāli, kurus vēlies ieviest.

Foto: Shutterstock

Saprotams, ka obligāti darāmie pienākumi un lietas ir neatņemama konkrētās nedēļas nogales sastāvdaļa, taču produktīvas brīvdienas būs tās, kurās iekļausi vismaz vienu nodarbi no abām pārējām sadaļām.

Turpmāk plānojot savas nedēļas nogales, atceries, ka arī piektdienās jau sajūtama brīvdienu garša. Pēc darba atvēli laiku, lai sakārtotu savu darba galdu, izmestu nevajadzīgo, sagatavotu darāmo lietu sarakstu pirmdienai u.c. Jā, piektdienā prāts nenesas domāt par nākamo darba nedēļu, bet pirmdienā patiesi sev pateiksies, ka grūtāko darba dienu uzsāc kaut nedaudz vieglāk.

  • Ko vērts darīt svētdienā, lai jaunā darba nedēļa šķistu saulaināka, lūko šeit.

Rakstā izmantota informācija no "Reader's Digest" un "Every Girl".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!