Foto: Shutterstock
Neapšaubāmi, izmaiņas veselībā nereti varam atklāt laikus, ja vien savam organismam pievēršam pietiekami daudz uzmanības. Taču ne vienmēr esam gana acīgi, dažkārt arī pieveram aci uz kādām šķietami nenozīmīgām pārmaiņām, tādējādi, ļoti iespējams, pakļaujot sevi nopietnām veselības problēmām. Tomēr ir būtiski ne tikai būt pietiekami vērīgam, bet arī zināt, kurām lietām pievērst uzmanību. Un ķermeņa šķidrumi ir vieni no tām.

Visticamāk, izdzirdot vārdus "ķermeņa šķidrumi", kādam uzmetas zosāda vai pārskrien drebuļi, jo tie nav gluži patīkamākais sarunas temats, it īpaši, ja tev pat doma par asinīm liek mesties melnam gar acīm vai pat niecīgākā sviedru smaka liek rīstīties. Taču, lai arī dažkārt traucējoši vai nepatīkami, ķermeņa šķidrumi var palīdzēt laikus pamanīt kādas veselības problēmas. Tieši tāpēc, iedvesmojoties no portāla "Live Strong", piedāvājam iepazīties ar četriem no tiem un to, kā tie spēj signalizēt par izmaiņām normālā organisma darbībā.

Tomēr atgādinām – ārsta apmeklējums ir vispiemērotākais, lai pārliecinātos, vai ar tavu veselību viss ir kārtībā. Tāpēc, ja novēro kādu no turpmāk minētajām izmaiņām ķermeņa šķidrumos vai vienkārši vēlies uzzināt vairāk par savu veselības stāvokli, nekavējies un pieraksties uz vizīti pie speciālista.

Izteikti sāļi sviedri vai pēkšņa svīšana


Foto: Shutterstock
Lai gan šobrīd ārā valda gana vēss laiks, šķiet, ikviens spēj atmiņā atsaukt karstās vasaras dienas, kad saule tik ļoti cepināja, ka sviedru dēļ krekls lipa pie muguras. Tāpat arī intensīvos treniņos sviedrus no pieres nākas notraukt teju ik pēc minūtes. Ļoti iespējams, svīšana tev šķiet kaitinoša un, ja būtu iespējams, tu no tās atteiktos pilnībā, taču ir vērts atcerēties, ka tā ir pavisam normāla organisma funkcija.

Svīšana ir mehānisms, kā mūsu ķermenis sevi atdzesē. Un, kā norāda Klīvlendas klīnika, sviedros ir 99 procenti ūdens, bet atlikušais viens procents var būt urīnviela, C vitamīns, pienskābe vai amonjaks. Visticamāk, tev sviedri asociējas ar ļoti nepatīkamu smaku, taču patiesībā tie ir bez smaržas līdz brīdim, kad nonāk saskarē ar baktērijām.

Runājot par neierastām izmaiņām svīšanā, būtiski norādīt, ka visi cilvēki nesvīst vienādi. Viens svīst vairāk nekā cits, kā arī viņa sviedri var būt sāļāki nekā kādam citam. Un tas ir normāli tieši viņa organismam. Taču, ja tu esi viena no tiem, kas svīst salīdzinoši maz vai kam svīšana nemaz nav raksturīga, neierastu vai pārmērīgu svīšanu tev nevajadzētu ignorēt.

Protams, nepieciešams arī izvērtēt situāciju – ja sviedri intensīvi izdalās smaga treniņa laikā, tas, visticamāk, nebūs nekas neparasts. Taču, ja tu sāc pēkšņi svīst, piemēram, sēžot birojā pie datora, vai jūti, ka tavi sviedri ir kļuvuši sāļāki, nekā ierasts, ir vērts ievērot piesardzību un apmeklēt ārstu. Tas tāpēc, ka izmaiņas svīšanā var liecināt par sirds un asinsvadu slimībām, vielmaiņas problēmām vai kaut ko smagāku, tostarp vēzi.

Izmaiņas asinīs un asinsritē


Foto: Shutterstock
Sarkanais dzīvības avots, kas plūst mūsu vēnās, veido līdz pat astoņiem procentiem mūsu ķermeņa svara un atbild par vairākām nozīmīgām organisma funkcijām. Kā vēsta Amerikas Hematoloģijas biedrība, asinis atbild par "atkritumu" izdalīšanu no nierēm un aknām, kā arī par skābekļa piegādi visam ķermenim ar hemoglobīnu, kas atrodas eritrocītos.

Runājot par izmaiņām asinīs, viena no lietām, kurai vērts pievērst uzmanību, ir hemoglobīna līmenis asinīs. Ja tas ir par zemu – vīriešiem zemāks par 13,5 gramiem uz decilitru, bet sievietēm zemāks par 12 gramiem –, tas var liecināt par anēmiju. Vājums, reibonis un elpas trūkums ir pazīmes, kas var būt kā zīme – ir laiks veikt asinsanalīzes.

Cits rādītājs, kuram vērts pievērst uzmanību, ir asinsspiediens. Augšējam skaitlim, kas raksturo asinsspiedienu sirds saraušanās brīdī, nevajadzētu pārsniegt 120. Savukārt apakšējam skaitlim, kas raksturo spiedienu brīdī, kad sirds atslābst un gatavojas nākamajam ciklam, nevajadzētu būt mazākam par 80. Ja, izmērot asinsspiedienu, rādītāji ir augstāki, tas var liecināt par hipertensiju jeb paaugstinātu asinsspiedienu, kas var negatīvi ietekmēt tavu sirds veselību un veicināt sirds un asinsvadu slimību rašanos. Protams, jāatceras, ka arī pazemināts asinsspiediens var liecināt par veselības problēmām. Tāpēc, ja tev ir paaugstināts vai pazemināts asinsspiediens, sazinies ar ārstu.

Arī, ja tev gadījies savainoties, bet asinis sarec ilgāk, nekā ierasts, vai deguns asiņo šķietami bez apstājas, tas var liecināt par izmaiņām veselībā. Asins nesarecēšanu var ietekmēt antikoagulantu un arī pretsāpju līdzekļu, piemēram, aspirīna, lietošana. Pavisam nopietnā gadījumā tā var būt arī leikēmijas pazīme. Taču atceries – diagnozi tev var noteikt tikai ārsts. Ko vēl nepieciešams ņemt vērā – arī asinis visiem nesarec vienādi ilgā laikā, taču šī ir viena no tām izmaiņām, kuru pamanām bez īpašas piepūles.

Iesnām raksturīgā krāsa


Foto: Shutterstock
Kā skaidro "Harvard Health Publishing", deguna gļotāda katru dienu saražo pat vairāk nekā vienu litru gļotu. Iespējams, no tādas ziņas tev apšķebinās dūša, taču iesnu izraisītās gļotas darbojas kā aizsargājoša barjera, kas filtrē elpojamo gaisu. Deguna dobuma izdalījumi var būt teju jebkurā tonī – sākot ar caurspīdīga līdz zaļam – atkarībā no tava veselības stāvokļa.

Saaukstējoties sākotnēji gļotas būs dzidras un biezas – tādā veidā organisms mēģina atbrīvoties no vīrusa un citiem mikrobiem. Savukārt pēc divām vai trim dienām tās var kļūt baltas vai dzeltenas, kas nav slikti, – tas nozīmē, ka tava imūnsistēma darbojas pilnvērtīgi.

Amerikas Slimības kontroles un profilakses centrs skaidro – brīdī, kad organisms nespēj atbrīvoties no baktērijām, imūnsistēmai tiek uzlikts liels slogs un gļotas var kļūt zaļas. Krāsas maiņa liecina par to, ka cīņā ar vīrusu sāk iesaistīties baltās asinsšūnas, kas izdala dzelzs bagātu enzīmu. Lai gan iesnas uzreiz nevēsta par nopietnu saslimšanu, tomēr, ja tās tevi nomoka 12 un vairāk dienu, ir pēdējais laiks doties pie ārsta. Tas tāpēc, ka ilgstošas iesnas un zaļas krāsas gļotas var liecināt par bakteriālo infekciju – sinusītu. Taču arī šo diagnozi tev spēs noteikt tikai ārsts.

Izmaiņas urīnā


Foto: Shutterstock
Veselam cilvēkam urīns ir gaišs, teju caurspīdīgs. Taču vienas dienas ietvarā krāsa var mainīties līdz pat dzintara tonim, kas ir pavisam normāli. Tāpat vēl nevajadzētu celt lielu trauksmi, ja urīns kļuvis izteikti tumšs un dzeltens vai oranži sarkans, taču lieka piesardzība par ļaunu nenāks, jo tas var liecināt par dehidratāciju, palielinātu C vitamīna līmeni vai pārmērīgu sarkanās krāsas ēdienu, piemēram, biešu, patēriņu.

Taču ir urīna krāsas, kuras pavisam noteikti nevajadzētu ignorēt, piemēram, tumša un brūngana, kas var liecināt par porfīriju – traucējumiem, kas apdraud nervu sistēmu. Ja šāda urīna krāsa parādās līdz ar sāpēm vēderā vai pat jutību pret gaismu, ārsta apmeklējums ir obligāts. Tāpat vēlams apmeklēt speciālistu, ja urīns kļuvis izteikti oranžs. Tas var norādīt uz aknu problēmām, it īpaši tad, ja arī tava āda un acu baltumi kļuvuši dzeltenīgi.

Savukārt asinis urīnā vienlaikus ar sāpēm vēderā vai tā rajonā var liecināt par urīnceļu infekciju vai nierakmeņiem. Taču, ja sāpju nav, bet asinis ir, tas var liecināt par kaut ko nopietnāku, piemēram, urīnpūšļa vēzi. Lai arī kāds nebūtu asiņošanas iemesls, vislabāk bažas par nopietnām veselības problēmām kliedēt, dodoties pie ārsta. Svarīgi ir arī konstatēt, vai asins piejaukumi urīnam novērojami tikai mēnešreižu laikā vai arī ārpus tām.

Neaizmirsti pievērst uzmanību arī urīna smakai – veselīga cilvēka urīna smakai nevajadzētu būt izteikti spēcīgai, to var arī nejust nemaz, ņemot vērā, ka urīns galvenokārt sastāv no ūdens. Taču saldi smaržojošs urīns var liecināt par cukura diabētu vai vielmaiņas problēmām, bet, ja urīns šķiet sasmacis, tā smarža atgādina pelējuma smārdu, tā var būt kādas aknu slimības pazīme. Tomēr ņem vērā, ka ne visas izmaiņas urīna smaržā var liecināt par veselības problēmām – to var ietekmēt arī medikamentu un pārtikas lietošana. Tāpēc vislabāk pie jebkāda veida bažām doties pie ārsta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!