Foto: PantherMedia/Scanpix

Uzņēmējs Sergejs Bižāns savā blogā paudis sašutumu par to, ka viņam aptiekā profilaksei pret gripu ieteikts homeopātisks līdzeklis, nevis kaut kas no tradicionālajām ķīmiskajām zālēm. Viņaprāt, lietot homeopātisku līdzekli ir tas pats, kas iemest Ķīšezerā citramona tableti, pasmelt ūdeni un ar to ārstēt galvassāpes. Aģentūra LETA vēstī, ka par šo gadījumu mikroblogošanas vietnē "Twitter" izvērsusies karsta diskusija, kurā iesaistījies pat veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS), aizstāvot homeopātiskos līdzekļus kā efektīvus.

Iesākumā – īsumā par gadījumu, kas izraisījis uzņēmēja sašutumu. Bižāns iegājis aptiekā, lai iegādātos profilaktiskas zāles pret gripu visai ģimenei, jo viens no viņa bērniem ar to saslimis. Farmaceite piedāvājusi vairākus variantus, taču, tā kā uzņēmējam zāļu nosaukumi neko nav izteikuši, viņš ļāvis aptiekārei pašai izraudzīties labāko līdzekli. Tikai ierodoties mājās, Bižāns atklājis, ka iegādātais medikaments "Aflubin" ir homeopātisks līdzeklis.

Bižāns savā blogā paudis pārliecību, ka minētais medikaments nevar būt nopietns palīgs cīņai pret gripu, jo ārstnieciskās vielas tajā ir niecīgā koncentrācijā, un asi nosodījis aptiekāri, kura nav brīdinājusi, ka "Aflubin" ir homeopātisks līdzeklis.

Diskusijā, kas par notikušo izvērsās "Twitter", iesaistījies veselības ministrs Guntis Belēvičs, paužot uzskatu, ka homeopātiskie līdzekļi ir efektīvi un tos var droši lietot.

Tas pārsteidzis daudzus mikroblogošanas vietnes lietotājus, un sekojuši daudzi komentāri, kuros ne tikai pausta neticība homeopātijai, bet pat apšaubīta Belēviča kompetence un spējas pienācīgi rūpēties par veselības nozari. Kāda "Twitter" lietotāja ironizē – ja jau veselības ministrs atbalsta homeopātiju, tad taču lauztu kāju var droši ārstēt ar ceļmallapu kompresēm.

Aģentūra LETA apkopojusi spilgtākos ierakstus par šo tēmu no plašās diskusijas mikroblogošanas vietnē "Twitter":

Bižāns savā "Twitter" kontā dalās ar pieredzi, pērkot zāles.

Veselības ministrs Guntis Belēvičs skaidro, kāpēc atbalsta homeopātiju.

Digitālā mārketinga speciālists Jānis Polis uzskata, ka homeopātiskie līdzekļi nav uzskatāmi par zālēm.

Belēvičs uzstāj uz savu viedokli.

Fotogrāfs Mārtiņš Otto ir pārsteigts par veselības ministra uzskatiem.

Uzņēmuma "Brain games" vadītājs Pāvils Jurjāns uzskata, ka sabiedrībai trūkst vienotas izpratnes par pseidozinātnēm, tāpēc būtu nepieciešams izveidot tai atbildīgu ministriju.

Sociālantropologs Klāvs Sedlenieks atgādina par veselības ministrijas rosināto aizliegumu skolu kafejnīcās nepārdot bulciņas.

Bloga "Cehs.lv" autors Toms Lūsis izklāsta savu argumentu pret homeopātijas pielīdzināšanu medicīnai.

"Twitter" lietotāja Annija Grēka norāda, kā ar homeopātiskām metodēm varētu ārstēt lūzumus.

Blogeris Ruslans Antropovs dalās ar savu "homeopātisko" līdzekli pret datorvīrusiem.

Kinooperators Reinis Traidās uzskata, ka "Aflubin" sastāvs ir pietiekami vienkāršs, lai to pagatavotu pats.

"Twitter" lietotājs ar segvārdu Vick Lindberg norāda, ka strīds par homeopātiju mainījis aktualitātes šajā sociālajā tīklā.

Mūziķis Kārlis Kazāks dalās ar secinājumu, ko radījusi šī diskusija.

Ekspertes komentārs

Kitija Blumfelde, farmaceite, Latvijas Farmaceitu biedrības prezidente:

"Homeopātiskie līdzekļi ir līdzvērtīgi ķīmiskajiem medikamentiem, palīdz gan vieni, gan otri, tikai – atšķirīgā veidā. Protams, ne visos gadījumos mēs varam tā dēvētos tradicionālos medikamentus aizvietot ar homeopātiskām zālēm. Bet saaukstēšanās un gripas ārstēšanai un vēl jo vairāk profilaksei pilnīgi noteikti var izmantot homeopātiskās zāles un tas ir pat labāk, jo tās nav tik agresīvas un ļoti reti izraisa nevēlamas blaknes.

Diemžēl, izraugoties zāles, mēs bieži vien izvēlamies ar lielgabaliem šaut pa zvirbuļiem. Galvenais, lai iedarbotos spēcīgi un ātri. Nedomājot par to, ka pēc laika varam atkal saslimt un atkal vajadzēs kaut ko lietot. Ja ir izmantotas stipras zāles, nākamreiz tās var vairs nepalīdzēt, un tad vajadzēs vēl stiprākas.

Ja medikaments nepieciešams bērnam vai profilaksei, farmaceiti ļoti bieži vispirms piedāvā augu valsts vai homeopātiskus līdzekļus. Arī es, būdama farmaceite, vienmēr pati sev cenšos profilaksei izvelēties kādu no minētajiem – organismam "draudzīgākajiem" – medikamentiem, nevis ķīmiskos.

Domāju, ka arī šajā gadījumā kolēģe, uzzinot, ka zāles nepieciešamas profilaksei visai ģimenei, tai skaitā bērnam, ir ļoti pareizi izvēlējusies piedāvāt cilvēkam homeopātisku līdzekli. Viņas kļūda bijusi vienīgi tā, ka nav līdz galam paskaidrojusi cilvēkam, kas tas īsti ir par līdzekli – ka tas ir homeopātisks. Kā saka, vienam patīk māte, otram meita, bet trešajam – kleita. Tāpat viens izvēlas vakcinēties pret gripu, otrs lieto vitamīnus imunitātes stiprināšanai, trešais – homeopātisku līdzekli. Ja cilvēkam nav ticības homeopātiskajiem līdzekļiem, nav spiesta lieta tos lietot. Katram jāļauj brīvi izvēlēties.

Runājot par to, ka homeopātiskajos līdzekļos ir "švakāka" ārstniecisko vielu koncentrācija, tiem arī lietošana ir atšķirīga. Nepietiek ar vienu tableti vai vienu ēdamkaroti dienā, kā tas ir ar tradicionālajiem medikamentiem. Homeopātiskās zāles jālieto vairākas reizes dienā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!