Foto: Shutterstock
Mūsdienu steidzīgajā laikmetā organisma hormonālā līmeņa līdzsvara traucējumi ir samērā ierasta parādība, apgalvo mediķi. Vairumā gadījumu to ierosina neveselīgs dzīvesveids – nepareizi ēšanas paradumi, mazkustīgums, pārslodze stress utt. – un, ja vien nav fiksētas ievērojama disbalansa pazīmes, tas nav vērtējams kā nopietns drauds veselībai.

Taču, ja hormonālais līmenis ir piedzīvojis vērā ņemamas izmaiņas, tās noteikti ietekmēs arī mūsu kopējo pašsajūtu un dzīves kvalitāti.

Visbiežāk novirzes no normas skar estrogēna un testosterona īpatsvaru, taču, protams, var būt vērojami arī citu hormonu izstrādāšanās traucējumi. Turpinājumā piedāvājam produktus, kuru lietošana ikdienas uzturā, līdztekus citiem faktoriem, var ierosināt hormonālo disbalansu un mūsu pašsajūtas pasliktināšanos.

Soja un tās izstrādājumi

Sojas pupiņas satur fitoesterogēnus – augu hormonus, kam cilvēka organismā ir līdzīga darbība kā estrogēnam, kas ir sievišķais hormons. Tā rezultātā organismā var veidoties estrogēna pārprodukcija, un hormonālo izmaiņu dēļ sojas pupiņu un to produktu bieža lietošana uzturā atsevišķos pētījumos korelē ar dažādu audzēju veidošanos, seksuālās disfunkcijas attīstīšanos, noskaņojuma svārstībām, neauglības rašanos un liekā svara veidošanos.

Protams, šie apgalvojumi nav vērtējami kā viennozīmīgi, jo, piemēram, atsevišķos Āzijas reģionos, kur jau gadu simtiem ilgi sievietes uzturā lietojušas konkrētos pārtikas produktus, saslimstība ar krūts vēzi ir krietni zemāka nekā citviet. Taču, ja soja uzturā tiek lietota regulāri, nereti izvēloties arī ģenētiski modificētus tās produktus, hormonālais disbalanss un tā sekas var rasties samērā neilgā laikā, brīdina mediķi.

Foto: Shutterstock

Mājputnu gaļa

Ja vien uzturā nelieto mājputnu gaļu, kas iegūta no zināmas zemnieku saimniecības vai veikala, kas tirgo ekoloģisku produkciju, izvērtē, vai no konkrētā produkta, īpaši, ja jau sadzīvo ar hormonālo disbalansu, nebūtu vēlams atteikties.

Tā kā plaša patēriņa tirdzniecībai paredzēto mājputnu barība lielākoties sastāv no ģenētiski modificētas sojas produktiem, putnu organismā ir paaugstināts estrogēna daudzums. Tādējādi, to gaļu pagatavojot un lietojot uzturā, noteikta deva hormona nonāk arī mūsu organismā, tajā uzkrājoties.

Ne velti dzirdēts apgalvojums par vistas filejas lietošanu uzturā tad, ja ir vēlme dabiski palielināt krūšu aprises. Par šo mērķi un tā realizēšanas paņēmieniem, protams, var pasmaidīt, taču putnu fermās audzēto mājputnu gaļas sastāvā nereti tiek fiksētas vielas, kas mūsu organismam patiesi var kaitēt.

Foto: Shutterstock

Mākslīgās krāsvielas

Mākslīgo krāsvielu ražošanā tiek izmantoti naftas produkti, kuru klātbūtne organismā, kā zināms, negatīvi ietekmē tā endokrīnās sistēmas darbību. Tas, savukārt, var ierosināt hormonālo disbalansu, kā rezultātā veidojas liekais svars vai, tieši pretēji, notiek strauja tā samazināšanās, mainās reproduktīvās sistēmas darbība, kā arī notiek citas organismam kaitīgas tā veselības izmaiņas.

Foto: Shutterstock

Lakrica

Pretrunīgi vērtētais saldums satur dabiskos fitoestrogēnus, kam, izrādās, piemīt vēl spēcīgākas iedarbības sekas nekā hormonālās kontracepcijas medikamentos sintezētajam estrogēnam. Kā izrādās, lakricas lietošana uzturā var pat aizkavēt menopauzes iestāšanos vai mazināt tās simptomus, kā arī tā novērš pārmērīga testosterona klātbūtni organismā, liecina pētījumi.

Jāpiebilst, ka dabiskos fitoestrogēnus satur arī fenheļa saknes un sēklas, kā arī anīss, tomēr šajos garšaugos to īpatsvars ir mazāks.

Foto: stock.xchng

Piena produkti

Lai cik pārsteidzoši tas arī nešķistu, pārmērīgs piena produktu īpatsvars mūsu ēdienkartē arī var ierosināt hormonālo disbalansu vai to veicināt.

Lai gan piena produktos ir organismam nepieciešamās olbaltumvielas, kalcijs un D vitamīns, pēdējā laikā veikti pētījumi mediķiem liek paust aizdomas par piena produktu korelāciju ar ļaundabīgu audzēju attīstīšanos.

Kā izrādās, tie var paaugstināt estrogēna īpatsvaru organismā, kas savukārt var ierosināt krūts vēža, kā arī citu reproduktīvās sistēmas audzēju attīstīšanos.

Gadījumā, ja minētais apgalvojums mudina tevi mazināt piena produktu lietojumu uzturā, iekļauj ēdienkartē vairāk riekstu, jūras velšu un olu, tā nodrošinot organisma apgādāšanu ar tam nepieciešamajām uzturvielām.

Foto: Shutterstock

Izmantotie avoti: Meeting.ascopubs.org, News.harvard.edu, Suppversity.blogspot.com, Link.springer.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!