Foto: PantherMedia/Scanpix

Priecīgās ziņas, ka ģimenē gaidāms mazulis, nereti mijas ar topošās māmiņas apjukumu un neziņu, kā dzīvot tālāk, jo brīžam jautājumu ir vairāk nekā atbilžu. Uztraukumam nav pamata - grūtniecība nav slimība, bet gan patīkams piedzīvojums, un, ja vien līdz šim neesi pārtikusi tikai no kolas, čipšiem un fast - food, tad arī šis nav brīdis, kad būtu drastiski jāmaina savi ēšanas paradumi.

Tomēr, ir lietas, kas jāzina un jāņem vērā, lai nekaitētu sev un gaidāmajam mazulītim, tādēļ palīdzēsim kliedēt mītus un noskaidrot patiesību par grūtniecei ieteicamajiem pārtikas produktiem un to, kā tos pareizi pagatavot, balstoties speciālistu ieteikumos.

Vai jāierobežo šķidruma patēriņš?

Šķidruma daudzums grūtniecības laikā nav jāierobežo, gluži pretēji - jālieto apmēram 1–2 litri šķidruma dienā, jo vielmaiņa grūtniecības laikā ir ļoti intensīva. Ja nav novērojama tūska, šķidrumu var lietot pat vairāk — īpaši pirmajos grūtniecības mēnešos, kad ūdens mazina slikto dūšu jeb toksikozi.

Ieteicamas ir dabīgās sulas, svaigi augļi, dārzeņi un saknes — tās satur daudzus organismam vajadzīgos vitamīnus un minerālvielas — tikai atceries, ka šie produkti pirms gatavošanas ir rūpīgi jānomazgā.

Jāmazgā arī lapu salāti un ogas, lai izvairītos no lieku, nevajadzīgu vielu, piemēram, nitrātu vai kāda bakterioloģiskā piesārņojuma, uzņemšanas organismā.

Un kā tad ar kafiju, šokolādi un kolu?

Pārmērīga kafijas lietošana grūtniecības laikā tiešām nav ieteicama, jo tā var kavēt augļa attīstību. Kofeīnu saturoši produkti ir ne tikai kafija, bet arī melnā tēja, kakao, šokolāde, kola un enerģijas dzērieni. Galvenais risks, ko var izraisīt produkti ar augstu kofeīna koncentrāciju, ir pazemināts jaundzimušā svars.

Turklāt šo produktu lietošana var traucēt miegu, apgrūtinot iemigšanas fāzi. Īpaši aktuāli tas kļūst pēdējos grūtniecības mēnešos, kad miegs var būt sevišķi trausls.

Atsevišķi uztura speciālisti uzskata, ka grūtniecēm nevajadzētu patērēt vairāk par 120-300 mg kofeīna dienā. Tas atbilst apmēram trim tasēm kafijas vai sešām tasēm tējas. Tomēr visprātīgāk būtu ierobežot kafijas patēriņu līdz vienai tasītei dienā vai, vēl labāk, šo dzērienu, tāpat kā stipru melno tēju un kolu, uz laiku izslēgt no savas ēdienkartes, aizvietojot ar vieglām zāļu tējām.

Zivis un jūras veltes

Grūtniecības periodā uzturā nav ieteicams lietot jēlu lasi, gaļu un dažādus termiski neapstrādātus jūras produktus un no tiem gatavotos ēdienus (suši, garneles, tartaru).

Latvijā šādiem produktiem, protams, tiek veiktas pārbaudes, lai konstatētu, vai tie nesatur kādas kaitīgās baktērijas, piemēram, listērijas, kas grūtniecības laikā ir bīstamas. Tomēr ne vienmēr ir iespējams visu pārbaudīt ar simtprocentīgu garantiju, turklāt termiski neapstrādātas jūras veltes ātri bojājas, līdz ar to pastāv saindēšanās risks. Tāpēc grūtniecības laikā visdrošāk būs izvēlēties tikai termiski apstrādātus jūras produktus.

Jāpiebilst, ka zivis grūtnieces uzturā ir ļoti vēlamas — tās vajadzētu ēst divas līdz trīs reizes nedēļā, jo zivis satur vērtīgas uzturvielas, piemēram, jodu un Omega - 3 taukskābes, kas palīdz attīstīties bērna imūnsistēmai, sirdij un smadzenēm. 

Treknās zivis (lasi, tunci, foreli, skumbriju) ieteicams ēst divas reizes nedēļā, bet ne biežāk, jo tās var saturēt dzīvsudrabu, kurš organismā uzkrājas.

Vēl viens riska faktors, no kura īpaši vajadzētu izvairīties grūtniecības laikā, ir Baltijas jūrā ķertās zivis. Tā kā Baltijas jūrā ir pietiekami vērā ņemams dzīvsudraba piesārņojums, tajā iegūtos produktus, uzturā vajadzētu lietot ierobežotā daudzumā!

No ēdienkartes būtu ieteicams izslēgt, piemēram, mencu aknas, kas ir uzskatāms par toksisku produktu, jo aknas ir ķermeņa orgāns, kurā uzkrājas visas kaitīgās vielas. Labāk izvēlies pagatavot kādu no Latvijas upju zivīm, kuras, salīdzinājumā ar okeānā un Baltijas jūrā mītošajām, ir mazāk piesārņotas!

Vai grūtniece drīkst mieloties ar aknu pastēti un dzert burkānu sulu?

Tas, ka pārāk liela A vitamīna deva var kaitēt mazuļa attīstībai, ir pierādīts fakts. Grūtniecības laikā sievietēm nav vēlams uzturā lietot pārmēru daudz produktus, kuros ir liels vitamīna daudzums, tas tādēļ, ka pārmērīgi lielās devās, A vitamīns ir toksisks, tomēr tas nav iemels, lai savu reizi nepamielotos ar pašas gatavotu aknu pastēti vai izdzertu pāris glāzes svaigi spiestas burkānu sulas, jo, lai auglim spētu kaitēt A vitamīnu saturoši produkti, māmiņai tie būtu jālieto ļoti lielās devās.

Ko darīt ar sālstrauciņu?

Grūtniecības laikā sāls ierobežošana ir vajadzīga tikpat daudz, cik ikvienam cilvēkam. Ir izpētīts, ka minimāla sāls lietošana uzturā nesamazina kopējo grūtnieces masas un tauku masas pieaugumu, kā arī neietekmē arī placentas un jaundzimušā masu.

Šķidruma aizture grūtniecības laikā un tūska, kura nomoka daudzas grūtnieces, ir fizioloģiski palielinātās estrogēnu veidošanās sekas. Izteiktas tūskas gadījumā uzturā jāsamazina vārāmā sāls un līdztekus ieteicams lietot produktus, kuros ir daudz kālija, jo tam ir urīndzenošs efekts, kas organismam palīdzēs atbrīvoties no liekā šķidruma.

Lielisks kālija avots ir svaigi pētersīļi, kartupeļi, ķirbji, gurķi, žāvētas plūmes, āboli u. c. Sāli pilnībā var aizstāt ar garšaugiem un garšvielām — citrona sulu, kariju, baziliku u. c.

Vai grūtniecības laikā jāizvairās no mīkstā siera lietošanas uzturā?

Lai nesaslimtu ar listeriozi, tiešām ieteicam izvairīties no nepasterizēta piena un nepasterizētus piena produktu, kā arī mīkstajiem, īpaši gatavinātajiem sieriem, kuru sastāvā ietilpst kā pasterizēts, tā nepasterizēts piens, jo tie var saturēt listērijas (baktērijas, kas var izraisīt listeriozi).

Tā ir infekcija, kas bīstama galvenokārt veciem un slimiem cilvēkiem, taču var kaitēt arī embrijam, jo šīs baktērijas spēj izlauzties cauri placentas barjerai.

Runājot par citiem produktiem, pats galvenais, lai tie būtu termiski apstrādāti un zināmas izcelsmes. Grūtniecēm ļoti rūpīgi būtu jāizvērtē produktu drošība kopumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!