Foto: Shutterstock

Šobrīd rozes ar savu skaistumu apbur daudzus piemājas dārzus, tomēr šis skaistais zieds sniedz ne vien baudījumu acīm, bet var arī uzlabot veselību. No rozes ziediem tiek gatavots rožūdens, ēteriskās eļļas, arī rožu ziedlapiņu tēja.

Rožūdens

Rožūdenim ir ādu savelkošs efekts. Tas savelk poras un atjauno to elastību. 

To izmanto arī, lai mazinātu ādas pietūkumu.

Rožūdeni izmanto arī matu skalošanai, lai veicinātu matu augšanu. To lieto divas ēdamkarotes uz vienu glāzi ūdens. Matus ar rožūdeni skalo pēc tam, kad tie izmazgāti ar šampūnu.

To izmato arī kā antibakteriālu un antiseptisku līdzekli, kā arī lai ārstētu dažādus iekaisumus.

Rožu ziedlapiņu tēja

No rozēm pagatavota tēja var palīdzēt sievietēm, kuras mokās ar krampjiem menstruāciju laikā. 

Tēja attīra žultspūsli, arī aknas. 

Rožlapiņu tēju lieto arī, lai ārstētu kakla sāpes. 

Iemesls, kāpēc dzert rožlapiņu tēju, ir tāds, ka to ziedlapiņas ir dabīgais C vitamīna avots. Tas ir antioksidants, kas var novērst toksīnu un brīvo radikāļu radītos bojājumus. C vitamīns arī stiprina imūnsistēmu, kā arī veicina kolagēna ražošanu, kas ir nepieciešams veselīgai ādai un matiem.

Foto: Shutterstock

Citi rožu ziedlapiņu pielietošanas veidi

No rozes ziediem var pagatavot arī nomierinošu masku sejai. To pagatavo, mērcējot astoņas ziedlapiņas trīs līdz četrās ēdamkarotes ūdens divas līdz trīs stundas. Pēc tam pievieno trīs ēdamkarotes medus. Uz sejas patur piecpadsmit līdz trīsdesmit minūtes.

Rožu ēterisko eļļu lieto kopā ar citām eļļām, piemēram, mandeļu vai vīnogu, lai palīdzētu aknu darbības traucējumu, kuņģa vai resnās zarnas slimību gadījumā, kā arī, ja ir slikta dūša, nogurums vai slimo ar astmu.

Rozes aromāts tiek lietots arī depresijas gadījumā, ja ir galvas sāpes vai bezmiegs.

Foto: Shutterstock

Kā pagatavot rožlapiņu tēju?

Tējai var izmantot svaigas vai kaltētas ziedlapiņas. Žāvētas ziedlapas ņem vienu vai divas tējkarotes uz vienu glāzi karsta ūdens. Ļauj tējai ievilkties divas līdz trīs minūtes.
Tējai no svaigām ziedlapām izmanto divas tases svaigo ziedlapu. Noņem zieda balto daļu pie pamatnes, jo tai ir rūgta garša. Aplej ar trīs glāzēm ūdens. Ūdeni uzsilda un kopā ar ziedlapiņām uz lēnas uguns vāra trīs līdz piecas minūtes, pēc tam nokāš. Tējai var pievienot medu vai cukuru.

Raksta veidošanā izmantoti materiāli no portāliem: organicauthority.com, diethealthclub.com, livestrong.com

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!