Foto: Shutterstock

Cukurotie dzērieni, kas skaisti stāv veikalu plauktos, ir kārdinājums gan bērniem, gan vecākiem, tomēr tā nebūt nav labākā izvēle nevienam. Ir pierādīts, ka saldinātie dzērieni var nodarīt kaitējumus veselībai, vēsta portāls hsph.harvard.edu.

Saldinātie dzērieni un diabēts

Cilvēkiem, kuri ik dienu izdzer vismaz vienu saldinātā dzēriena pudeli, ir par 26% lielāks risks saslimt ar 2. tipa diabētu nekā tiem, kas saldinātos dzērienus lieto reti vai vispār nelieto.

Pētījumā "Nurses' Health Study" teikts, ka saldināto dzērienu saistību ar diabētu. Pētījumā astoņu gadu garumā piedalījās 90 tūkstoši sieviešu. Tika atklāts, ka saslimšana ar 2. tipa diabētu, biežāk tika novērota sievietēm, kas dienā izdzēra vismaz vienu saldinātā dzēriena pudeli.

Pētījumā "Framingham Heart Study" līdzīgi izpētot sievietes un vīriešus, tika secināts, ka tiem, kas ikdienā dzer šos cukurotos dzērienus, par 25% vairāk ir bijušas problēmas ar cukura līmeni asinīs nekā tiem, kas nedzer.

Sirds slimības

Pētījumā "Nurses' Health Study" tika arī secināts arī tas, ka tiem, kas saldo dzērienus dzēra vairāk par divām pudelēm dienā, par 40% palielinājās sirdslēkmju risks un iespējamība mirt no sirds saslimšanām nekā tām, kas tos dzēra retāk vai nemaz.

Kaulu veselība

Cilvēka kaulu veselībai, īpaši gados jauna bērna kauliem, ir nepieciešams kalcijs, lai tie augtu stipri. Tomēr jaunieši ikdienā galvenokārt izvēlas uzturā lietot nevis kalciju saturošus produktus, piemēram, pienu, bet saldinātos dzērienus, kas nesatur organismam nepieciešamās uzturvielas. 

Vecuma posmā no 9 līdz 18 gadiem organisms aktīvi akumulē kalciju, bet pēc tam tas tiek patērēts. Ja līdz 18 gadu vecumam uzņemtais kalcija daudzums nav pietiekams, tad pastāv lielāka iespējamība saslimt ar osteoporozi. 

Pastāv modelis starp saldajiem dzērieniem un piena patēriņu – ja viena uzņemtais daudzums palielinās, tad otra samazinās.

Veikto pētījumu laikā tika pievērsta uzmanība arī pētāmo dzīvesveidam. Tika secināts, ka saldināto dzērienu tīkotāji visbiežāk arī kopumā priekšroku dod neveselīgiem ēdieniem. 

Pētnieki arī konstatēja, ka, ja cilvēki ikdienā galvenokārt ievērotu veselīgu dzīvesveidu, ēstu sabalansētu pārtiku, bet turpinātu ikdienā baudīt cukurotos dzērienus, tas tikai nedaudz samazinātu risku ar dažādām saslimšanām, ko var izraisīt saldie dzērieni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!