Foto: Shutterstock
Tiem, kuriem reiz dzīvē ir bijusi varžacs, zinās, cik tā var būt sāpīga un pat traucēt ikdienas darbos. Rīgas Paula Stradiņa universitātes Infektoloģijas un Dermatoloģijas katedras profesors un Rīgas 1. slimnīcas dermatoloģijas un veneroloģijas nodaļas vadītājs Ingmārs Mikažāns skaidro, kāpēc tās veidojas un kā varžacis būtu jāārstē.

Bieži vien varžacis izvēlas ārstēt mājās, iegādājoties ārstniecības līdzekļus aptiekās. Tomēr pavisam iespējams, ka tā nav efektīvākā metode, kā atbrīvoties no tām uz visiem laikiem. Pie tam ir lietas, kas būtu jāievēro, ārstējot varžacis, lai neciestu arī veselā āda ap varžaci.

Kas ir varžacis un kāpēc tās veidojas?

Varžacis ir norobežoti sabiezējumi ādas raga kārtā, un visbiežāk mēdz veidoties uz kāju pirkstiem vai pēdām – vietās, kas ilgstoši ir pakļautas kāda spiediena iedarbībai. Tur veidojas raga slāņa iespiedums, rodas cieta keratīna saknīte, kas iespiežas dermā un rada sāpes.

Normāli spiedienam uz pēdu vajadzētu būt vienmērīgam, ja tā nav, sāk veidoties dažādi ādas sabiezējumi, rodas sāpes, pat reizēm tik stipras, ka sagādā problēmas normāli staigāt.

Profesors Mikažāns norāda, ka visbiežāk to veidošanās ir saistīta ar nepiemērotu apavu valkāšanu. Viņš skaidro, ka ar ādas sabiezēšanos pēdas mēģina sevi pasargāt no kairinājuma. Jo vairāk cenšas to noberzt, jo "centīgāk" tas aug atpakaļ, ja netiek novērsts sākotnējais kairinājums. Varžacu attīstību var veicināt arī dažādas iekšķīgās slimības, piemēram, kaulu-locītavu slimības, endokrīnās un citas.

Kā cīnīties ar varžacīm – to ārstēšana?

Mājas apstākļos ar varžacīm cīnīties ir grūti — pat tad, ja tiek izmantoti aptiekās nopērkamie speciālie varžacu līdzekļi, lietotas speciāli pagatavotas ziedes, jo pēc neilga laika varžacs, visticamāk, izveidosies atkal.

Varžacu ārstēšanā galvenokārt tiek izmantoti keratolītiski līdzekļi, kas satur augstā koncentrācijā salicilskābi, urea un pienskābi vai to kombinācijas. Ja šie lokāli lietojamie līdzekļi nesniedz efektu, var tikt izmantota ķirurģiska ārstēšana, noņemot hiperkeratotiskos ādas slāņus un izņemot keratīna saknīti, lai samazinātu sāpes un izmainītu ādas virsmu.

Varžacu ārstēšanai paredzētie medikamenti, kas satur iepriekš minētās vielas, nopērkami gan plāksteru, gan dažādu šķidrumu veidā. Tomēr profesors Mikažāns aicina, tos lietojot, būt uzmanīgiem, jo šie medikamenti satur arī kairinošas vielas un var izraisīt ādas iekaisumu, ja nokļūst ādas apvidos ārpus varžacs rajona. Tāpēc viņš iesaka ādu ap varžaci pirms šo medikamentu lietošanas apziest ar aizsargājošu taukainu ziedi.

Profilaksei iesaka lietot speciālus polsterus vai elastīgus aizsarggredzenus pirkststarpās vai pirkstu izvirzījuma vietās, atkarībā no problēmas lokalizācijas vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!