Foto: Shutterstock

Neskatoties uz vairākkārtējiem ārstu brīdinājumiem, traumu skaits, kas saistīts ar dažādas dārza tehnikas izmantošanu, nesamazinās. Katru dienu Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā tiek nogādāti vairāki pacienti ar dažādām traumām, kuras izraisījusi cilvēku neuzmanīga un vieglprātīga rīcība ar dažādiem dārza darbu instrumentiem, informēja slimnīcas pārstāve Inguna Potetinova.

Kā norāda slimnīcas mikroķirurgi, tieši alkohola lietošana ir biežākais iemesls smagu un kropļojošu traumu gūšanai, strādājot ar dažādiem asiem spēka instrumentiem – zāģiem, cirvjiem, pašrocīgi pielāgotām leņķa slīpmašīnām tam neparedzētiem darbiem, zāles pļāvējiem u.tml. Nereti tās ir dragāta rakstura brūces, kas nozīmē, ka iespējas palīdzēt ir ierobežotas un cilvēks var zaudēt pirkstus vai to galus, vai iegūt smagus, kropļojošus defektus uz visu atlikušo dzīvi.

Šo pacientu skaits strauji pieaug kopš pavasara sākuma. Īpaši satraucoši ir tas, ka no šādām traumām nav pasargāti arī bērni, kuri vasaras brīvlaikā nereti atrodas bez pienācīgas pieaugušo uzmanības un aizpilda brīvo laiku ar vecumam neatbilstošām aktivitātēm, norāda Potetinova

Mikroķirurgi vēlreiz atgādina – lai pasargātu sevi un citus no bīstamām situācijām darbā ar dārza tehniku un instrumentiem, ikvienam lietderīgi būtu atcerēties trīs zelta likumus drošam darbam vasarā:

1. Nestrādā dzērumā!

2. Redzi un zini, ko dara tavs bērns!

3. Izmanto tehniku tikai tam paredzētiem mērķiem un remontu uztici profesionāļiem!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!