Pasākumu ciklā "Sarunas spēkam" ceturtdien, 9. maijā, notika jau sestais pasākums. Tā laikā pasākuma apmeklētājiem bija iespēja uzzināt vairāk par atkarībām mums līdzās un uzdot sevi interesējošos jautājumus narkoloģi Ilzei Maksimai un psihoterapeitam, psihiatram Artūram Utinānam. Riska faktori, profilakse, iespējas uzveikt atkarību un līdzatkarība ir tikai daži no jautājumiem, ko izrunāja pasākuma laikā.

Atkarība ir slimība, nevis rakstura vājums vai gribasspēka trūkums. Neatkarīgi no atkarības veida tā ir biopsihosociāla slimība. Tas nozīmē, ka tās riska faktori ir ļoti daudzveidīgi, piemēram, ģenētika, bērnības pieredze, psiholoģiskas traumas, draugu loks un ļoti daudz citu faktoru. Jāpiebilst, ka ģenētika ir ļoti nozīmīgs riska faktors. Runājot par alkoholismu, būtisks faktors ir arī alkohola lietošanas normalizācija. Atkarība ir ļoti viltīga slimība, kas attīstās nevienmērīgā tempā, pasākumā uzsvēra Maksima. Ļoti bīstama ir alkohola un citu vielu lietošana, lai risinātu dažādas problēmas, piemēram, lai mazinātu stresu un nomāktību vai miega problēmas.

Apzinoties riska faktorus un kontrolējot savu uzvedību, ir iespējams mazināt varbūtību, ka slimība attīstīsies.

Mūsdienās arvien biežāk tiek runāts ne tikai par atkarību, bet arī līdzatkarību. Atceries, ka arī līdzatkarība ir atkarība. Ja dzīvo kopā ar atkarība, palīdzot viņam nejust atkarības sekas, viņa slimība netiek ārstēta. Kļūst tikai sliktāk. Ja atkarīgais nejūt sekas, piemēram, viņš dzērumā tiek apčubināts un nolikts gulēt, visa nekārtība aiz viņa novākta, iespējamība, ka viņš apzināsies savu problēmu un sāks ar to cīnīties, ir krietni mazāka.

Tā kā atkarība attīstās lēnām, ne vienmēr tās pazīmes var uzreiz pamanīt, bet ir vairāki simptomi, kas liecina par šo slimību. Piemēram, veidojoties atkarībai, palielinās tolerance pret alkoholu. Arī "lāpīšanās" jeb neliela alkohola daudzuma lietošana pēc pamatīgas iedzeršanas var liecināt par problēmu. Tāpat stipra tieksme pēc procesa vai vielas, seku neizvērtēšana ir brīdinājuma signāli – ir radusies problēma.

Viens no labākajiem veidiem, kā bez maksas uzsākt ārstēšanos un atrast palīdzību, ir anonīmās atkarīgo un līdzatkarīgo grupas. Tajās iespējams satikt cilvēkus, kam jau ir pieredze atkarību ārstēšanā, un iegūt draugus, ar kuriem kopā alkoholu nelietosi. Tāpat, protams, nozīmīga ir arī ārstēšanās pie narkologa un terapija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!