Foto: LETA

Latvijā saslimstība ar vakcīnregulējamām slimībām saglabājusies zema, un pagājušajā gadā atsevišķu infekcijas slimību gadījumu skaits sarucis, informēja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Piemēram, vējbaku, garā klepus un epidēmiskā parotīta gadījumu skaits pērn ir samazinājies, salīdzinot ar gadu iepriekš, tomēr ņemot vērā, ka pēdējo gadu laikā vakcinācijas aptvere bērniem un pieaugušajiem nesasniedz nepieciešamo līmeni, 2014.gadā reģistrēts atsevišķu infekciju gadījumu skaita pieaugums.

Pagājušā gada laikā Latvijā reģistrēti 36 masalu saslimšanas gadījumi, kas ir pieaugums salīdzinājumā ar pēdējiem 20 gadiem, kad katru gadu tika reģistrēts no viena līdz 10 gadījumiem.

Tāpat joprojām turpinās difterijas izraisītāja cirkulācija iedzīvotāju vidū – 2014.gadā reģistrēti 13 saslimšanas gadījumi, pārsvarā pieaugušo vidū, ko var izskaidrot ar nepietiekošo vakcinācijas aptveri. SPKC vakcinācijas monitoringa dati liecina, ka tikai 58% pieaugušo Latvijā ir saņēmuši viņu vecumam atbilstošo vakcinācijas kursu. Vakcinācija pret difteriju jāveic ik desmit gadus un vakcināciju apmaksā valsts.

Tas, ka joprojām tiek reģistrēti atsevišķi saslimšanas gadījumi ar vakcīnregulējamām infekcijas slimībām, liecina, ka infekcijas slimību izraisītāju cirkulācija nav pilnīgi pārtraukta, un uzliesmojumi ir likumsakarīgi, samazinoties imunizēto personu skaitam, skaidro centrs.

Šobrīd Vakcinācijas kalendāra ietvaros Latvijā bērni par valsts līdzekļiem var saņemt vakcināciju pret 14 infekcijām. No 2015.gada janvāra Vakcinācijas kalendārs ir papildināts ar zīdaiņu vakcināciju pret rotavīrusu infekciju.

Vakcinācijas dēļ katru gadu Latvijā tiek novērsti 30 - 40 tūkstoši dažādu infekcijas slimību gadījumi un vairāk nekā 100 nāves gadījumi bērniem. Īstenojot Imunizācijas valsts programmu Latvijā, saslimstība ar vairākām infekcijas slimībām ir samazinājusies par 99,95%.

Šonedēļ tiek atzīmēta Eiropas Imunizācijas nedēļa, kad pastiprināti tiek runāts par vakcinācijas nozīmi katra bērna veselības saglabāšanā un slimību profilaksē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!