Foto: Shutterstock
Skaidrās debesis un siltie saules stari tā vien vilina vilkt mugurā peldkostīmu un braukt uz jūrmalu vai tepat piemājas dārzā gulties uz dvieļa vai sedziņas un sauļoties. Lai gan skaistu iedegumu grib daudzi, ne vienmēr atceramies uzlikt sauļošanās krēmu vai saulē uzturamies par ilgu, kā rezultātā āda ir nevis iedegusi gaiši brūna, bet gan sarkana un apdegusi. Ja patiešām sanācis apdegt, ir svarīgi zināt, kā pareizi kopt apdegumus, lai iespējamās sāpes un nieze ātri vien pazustu.

Uzzini, kā kopt apdegušu ādu un palīdzēt tai atvēsināties. Piedāvājam arī ieskatīties ''Viņa'' arhīva rakstos, kur vari iepazīties ar papildus ieteikumiem apdegumu kopšanai, galvenajiem pārmērīgas sauļošanās riskiem un kā pareizi uzklāt pretapdegumu krēmu.

Izmanto aukstu kompresi

Aukstā ūdenī samitrināt dvieli, to uzliec uz ķermeņa daļas, kas sāp visvairāk, un neņem dvieli nost 10 līdz 15 minūtes, tas palīdzēs ķermeni atbrīvot no liekā siltuma, raksta ''American Academy of Dermatology''. Ja iespējams, atkārto šo vairākas reizes dienā. Tāpat, lai mazinātu apdeguma sāpes, vari iet vēsā un zema spiediena dušā.

Dzer pretsāpju līdzekļus

Ja sāpes ir īpaši izteiktas, dzer pretsāpju līdzekļus, piemēram, ibuprofēnu. Tas palīdzēs samazināt ādas pietūkumu, apsārtumu un mazinās arī diskomfortu un sāpes.

Mitrini ādu

Vislabāk uz apdegumiem uzklāt ķermeņa mitrinātāju, kura sastāvā ir alveja, – tas atvēsinās tavu ādu un samazinās sāpes. Ņem vērā, ka pret apdegumiem nepalīdzēs ķermeņa mitrinātāji, kuru sastāvā ir naftas produkti, benzokaīns vai lidokaīns, jo tie nevis palīdzēs atbrīvoties no liekā ķermeņa siltumu, bet gan centīsies to saglabāt, kā arī var papildus kairināt ādu.

Dzer ūdeni

Saules apdegumi, cenšoties uzturēt ādu mitru, uzņemto ūdeni novirza uz ādas virsmu, kā rezultātā pārējais ķermenis ātrāk atūdeņojas. Lai tā nenotiktu, uzņem papildus ūdeni.

Neaiztiec tulznas

Smagāku apdegumu gadījumā mēdz rasties nesimpātiskas tulznas, taču, lai arī cik ļoti gribētos tās pārdurt, tomēr liec tulznas mierā. Tāpat arī pati neplēs nost ādu, kas sākusi lobīties, jo gan tulznu pārduršana, gan ādas plēšana var atstāt paliekošas rētas vai kādu ādas infekciju, ko tu pavisam noteikti negribi.

Neapdedz atkārtoti

Ja arī šķiet, ka apdegums tūliņ jau būs pazudis, tomēr nesteidz atkal likties guļus tiešos saules staros, jo, iespējams, vēlreiz apdegsi, kas var rezultēties ne tikai ar jaunu vēža sarkanumu, bet arī ar otrā pakāpes apdegumiem, raksta ''Huffington Post''. Tomēr, ja nav iespējams izvairīties no būšanas saulē, neaizmirsti uzklāt saules aizsargkrēmu.

Ne visi saules apdegumi ir vienādi, tāpēc, ja tev ir aizdomas, ka radušās kādas papildus ādas problēmas, dodies per dermatologa, raksta ''Elle''.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!