Foto: Shutterstock

Niez acis un ir sajūta, ka tajās kaut kas iebiris? Tas nav nekas neparasts, ja acis ir kļuvušas pārāk sausas. Ar šo problēmu laiku pa laikam saskaras gandrīz ikviens, bet gadījumos, kad nepatīkamās sajūtas nākas piedzīvot regulāri, ir jāmeklē risinājums. "Health" ir apkopojis vairākus vienkāršus veidus acu sausuma novēršanai, kas noderēs arī tad, ja problēma nav ilgstoša un regulāra.

Pievērs uzmanību saviem medikamentiem

Ja ikdienā lieto kādus medikamentus, pārliecinies, ka tie nav vainīgi pie tā, ka acis kļuvušas sausas. Šāda blakusparādība novērojama ļoti dažādiem medikamentiem – gan pretsāpju līdzekļiem, gan asinsspiedienu regulējošām zālēm. Tad, kad dodies pie ārsta, lai uzlabotu savu acu stāvokli, neaizmirsti pastāstīt par pilnīgi visiem medikamentiem, kurus lieto. Gadījumā, ja kāds no medikamentiem rada nepatīkamas blaknes, ārsts ieteiks citus. Ja tas nav iespējams, iepazīsties ar citām iespējām!

Mākslīgās asaras

Viens no viszināmākajiem veidiem, kā novērst acs sausumu, ir acu pilieni, ko sauc arī par mākslīgajām asarām. Pilieni ir īpaši noderīgi, ja problēma nav ļoti smaga vai parādās tikai laiku pa laikam. Galvenais ir nesajaukt mākslīgās asaras ar pilieniem, kas paredzēti alerģiju vai acs apsārtuma novēršanai. Tie situāciju padarīs tikai ļaunāku. Tāpat ir ļoti svarīgi izvēlēties sev piemērotāko produktu un lietot to tā, kā norādīts instrukcijā.

Mazgā savus plakstiņus

Arī dažādi mājas apstākļos iegūti līdzekļi var būt ļoti efektīvi acs sausuma mazināšanai. Acs stāvokli var uzlabot regulāra plakstiņa mazgāšana, kā arī mitra, silta drāniņa, ko izmanto kā kompresi. Tīrot plakstiņu, jāaizver acis un jānomazgā skropstu līnija. Palīdzēt var bērnu šampūni un speciāli plakstiņu tīrītāji. Daži speciālisti iesaka šādi kopt savas acis arī tad, ja problēmu nav.

Terapeitiskās kontaktlēcas

Lai arī kontaktlēcu nēsāšana var izraisīt acu sausumu, ja tās valkātas pārāk ilgu laiku, speciālās sklēras kontaktlēcas var arī palīdzēt. Lēcas aizsargā acs virsmu, neļaujot tai zaudēt mitrumu.

Omega-3 taukskābju uzņemšana

Sausumu acīs var mazināt, uzturā lietojot vairāk produktu, kas satur omega-3 taukskābes. Tās atrodamas lasī, sardīnēs, tuncī, valriekstos un linsēklās.

Speciāli medikamenti

Aptiekās ir pieejamas ne tikai mākslīgās asaras, bet arī recepšu medikamenti acs sausuma mazināšanai. Arī tie parasti ir pieejami pilienu formā, bet šos preparātus izraksta ārsts, jo tie nav piemēroti ilgstošai lietošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!