Foto: AFP/Scanpix

Apvienoto Nāciju HIV/AIDS programma "Unaids" publicējusi jaunāko 2015. gada pētījumu "Start", kas apliecina, ka HIV izplatības ierobežošanā liela nozīme ir savlaicīgi uzsāktai ārstēšanai.

Pasaulē vēl nav izdomātas zāles, kuras varētu pilnībā iznīcināt HIV, taču ir radītas tādas, kas spēj apturēt vīrusa vairošanos. Ārstēšanos ar šiem medikamentiem sauc par antiretrovirālo terapiju. To uzsāk individuāli atkarībā no cilvēka veselības rādītājiem, kur viens no tiem ir imunitātes šūnu skaits asinīs.

ASV Nacionālā veselības institūta pētījums liecina, ka antiretrovirālās terapijas uzsākšana uzreiz pēc HIV diagnosticēšanas palielina iespēju aizkavēt vīrusa izplatīšanās risku, kas rodas gaidot, kamēr tā saukto CD4 jeb imunitātes šūnu skaits asinīs ir samazinājies līdz 350 šūnām uz kubikmilimetru asiņu, kad parasti tiek uzsākta ārstēšana. Ja HIV inficēto ārstēšana tiek sākta stadijā, kad imunitātes šūnu līmenis ir 500 šūnas uz kubikmilimetru asiņu, risks, ka vīruss progresēs līdz AIDS, citām slimībām vai nāvei, samazinās par 53%.

Diemžēl Latvija ir vienīgā valsts Eiropā, kur, pretēji ekspertu ieteikumiem un arī "Unaids" pētījumā paustajām atziņām, HIV inficēto pacientu ārstēšana ar antiretrovirālām zālēm tiek uzsākta novēloti.
Anda Ķīvīte

Apvienoto Nāciju HIV/AIDS programma "Unaids" aprēķinājusi, ka katrs investētais ASV dolārs HIV ārstēšanā rada 17 dolāru lielu ekonomisko ieguvumu. Uzsākot agrāku terapiju, tiek ietaupīti 43% no nākotnē paredzamajiem izdevumiem, ko tērētu, ārstējot HIV radītās slimības - tuberkulozi, sēnīšu infekcijas, vēzi, diabētu un citas.

"Latvijā faktiski HIV pacientu ārstēšana tiek uzsākta jau AIDS stadijā, kad cilvēka imunitāte ir galēji novājināta un pamatslimībai var būt jau smagas blakusslimības kā vēzis vai tuberkuloze, kuru ārstēšanai no veselības budžeta ir jātērē ievērojami līdzekļi. Līdz ar to HIV ārstēšanā izmantotie līdzekļi tiek tērēti neefektīvi," norāda Anda Ķīvīte.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kā liecina pētījums, cilvēkresursu ziņā ieguvumi būtu vēl lielāki – nepilnu divu paaudžu jeb 35 gadu laikā tiktu apturēta AIDS epidēmija. Tādejādi kopumā pasaules ekonomikai iegūtu 760 miljonus dzīves gadu.

"Diemžēl Latvija ir vienīgā valsts Eiropā, kur, pretēji ekspertu ieteikumiem un arī "Unaids" pētījumā paustajām atziņām, HIV inficēto pacientu ārstēšana ar antiretrovirālām zālēm tiek uzsākta novēloti jeb tikai tad, kad CD4 šūnu līmenis ir līdz 200 šūnām uz kubikmilimetru asiņu. Līdz ar to Latvijā vīrusa ārstēšana no līdzekļu viedokļa ir neefektīva un HIV infekcijas ārstēšanas izmaksas arvien pieaug, savukārt vīrusa izplatība notiek ievērojami straujāk nekā citās valstīs," atzīst RSU Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras docente Anda Ķīvīte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!