Foto: AP/Scanpix
Kuram gan nepatīk garšīgi paēst, bet dažkārt mēs neaizdomājamies, ka ir darbības, ko nedrīkst darīt uzreiz pēc ēšanas, jo mēs tādējādi kaitējam savam organismam. Protams, nav runa par pārēšanos, jo tas vienmēr ir kaitīgi un rada smaguma sajūtu, taču, izrādās, ir arī citas darbības, ko nedrīkst veikt uzreiz pēc ēšanas, piemēram, gulēšana un iešana dušā. Tās veicina mūsu slikto pašsajūtu.

Visiem mums ir neatņemami paradumi, kam mēs sekojam gadiem, neapzinoties, ka kaitējam savam organismam. Pat tāda šķietami nevainīga lieta kā tējas dzeršana pēc ēšanas – nav pati labākā ideja.

Lūk, uzzināsim, ko labāk nedarīt uzreiz pēc tam, kad esi paēdusi. Iesaka "Change Health".

Smēķēšana

Cigaretes izsmēķēšana pēc ēšanas ir līdzvērtīga desmit cigarešu izsmēķēšanai, turklāt smēķēšana mazina asinīs skābekli, kas var novest pie asinsvadu spazmām un pasliktināt gremošanu.

Tējas dzeršana

Tēja satur skābes, kas apgrūtina olbaltumvielu pārstrādi. Turklāt lieks šķidrums vispār atšķaida kuņģa sulu un kavē ēdiena pārstrādes procesus.

Foto: Shutterstock

Augļu ēšana

Augļus vispār vajadzētu ēst atsevišķā ēdienreizē, jo, ēdot tos kopā ar pamatēdienu vai uzreiz pēc tam, tie izjauc normālu gremošanas procesu. Ēst augļus drīkst stundu pirms vai pusotru stundu pēc ēšanas.

Gulēšana

Pēc ēšanas kategoriski nedrīkst doties gulēt un pat ne nosnausties, jo miega laikā guļ arī gremošanas sistēma. Savukārt vakariņās apēstais paliek kuņģī un pārstrādājas ļoti lēnām.

Iet vannā un pat dušā

Ūdens procedūras veicina asins pieplūšanu ekstremitātēs, kas izraisa asiņu atteci no kuņģa.

Sportošana

Foto: Shutterstock
Sports pieprasa visa organisma resursu mobilizāciju, taču pēc ēšanas tam ir jābūt novirzītam uz ēdiena pārstrādi. Ja tu dodies uz skrejceliņu vai sporta zāli uzreiz pēc ēšanas, tad, pirmkārt, nodarbībām nebūs pietiekama tonusa, otrkārt, ēdiens nepārstrādāsies pietiekamā apjomā.

Jostas atlaišana

Esi pārēdusies un jūti spiedienu vēdera rajonā? Neatlaid jostu vai nepogā biksēm vaļīgāk pogu. Lieta tāda, ka tādā veidā tu iejauksies gremošanas procesos. No tik rupjas iejaukšanās ēdiens uzreiz "dosies lejup", un ēdiena pārstrāde uz nenoteiktu laiku bloķēsies.

Baiba Bērtiņa, diētas un uztura speciāliste

"Pēc ēšanas nevajadzētu veikt fiziski smagu darbu. Drīkst doties nelielā, lēnā pastaigā, bet pusstundu pirms tam vajadzētu atpūsties. Nevajadzētu uzreiz veikt intensīvas kustības, lai zarnu traktam nebūtu pārslodze," stāsta speciāliste. "Pēc ēšanas nevajag doties karstā pirtī vai vannoties, jo silts ūdens ir liela slodze organismam. Gremošanas trakts reaģē nepareizi, un tam rodas pārslodze. Tāpat ir ar tā saucamo jostas atlaišanu. Kuņģis veido tādu kā biezeni, kur tiek pārstrādāta pārtika, taču, "atlaižot jostu", kuņģis ēdienu izmet laukā un zarnām ir grūti to uzsūkt un pārstrādāt. Organisms ir apjucis. Ēdiens nepārstrādājas, bet paliek barības vadā."

Speciāliste stāsta, ka cilvēki pieļauj lielu kļūdu, pēc ēšanas ēdot augļus. "Tajos ir daudz cukura, un tos vajadzētu uztvert kā atsevišķu ēdienreizi. Cukurs ir lieka enerģija, kas uzkrājas taukos, un cilvēki brīnās, ka kļūst resni. Tagad ir ābolu laiks, bet nevajadzētu ēst dienā kilogramu ābolu. Pietiek ar diviem āboliem vai pusšķēlīti arbūza."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!