Foto: Shutterstock
Jau ilgstoši centies ieviest veselīgas pārmaiņas savā dzīvē un zaudēt kādu lieku kilogramu, bet panākumu kā nav tā nav? Iespējams, ka ir lietas, ko dari nepareizi. Piemēram, koncentrējies uz cipariem, kas neko nenozīmē. Bet varbūt tavu motivāciju sagrauj nespēja pieturēties pie stingras diētas, lai arī veselīgai dzīvei tas nebūt nav vajadzīgs.

Iedvesmojoties no fitnesa un uztura eksperta un rakstnieka Adama Bornstīna sacītā "Live Strong", piedāvājam iepazīties ar septiņiem maldīgiem uzskatiem par veselīgu dzīvesveidu, sportu un ceļu uz savu sapņu figūru un lielisku pašsajūtu, kam tic daudzi. Varbūt ticība kādam no šiem apgalvojumiem ir arī tavs galvenais klupšanas akmens ceļā uz veselīgām izmaiņām tavā dzīvē.

Ticība stingrām diētām un vienam risinājumam

Foto: Shutterstock
Bornstīns stāsta, ka divas reizes dzīvē pats ir bijis ne vien labā, bet patiesi nevainojamā formā. Abos gadījumos viņš izmantoja atšķirīgas pieejas – viņam bija atšķirīgi uztura un fitnesa plāni. Bornstīns norāda, ka rezultāti bija identiski, un viņš ne tikai teorijā, bet arī praksē ir pārliecinājies, ka nepastāv viena pareizā ceļa, lai iegūtu lielisku ķermeni un pašsajūtu. "Ikviens, kas apgalvo pretējo, vienkārši mēģina aizstāvēt noteikta veida viedokli," pārliecināts speciālists.

Tā vietā, lai izmēģinātu dažādas diētas un uztura ieteikumus, kuru ievērošana tev šķiet mokoša, ir nepieciešams izstrādāt uztura plānu, ko vari ievērot un kas nes nepieciešamo rezultātu. Tas var šķist loģiski, bet ir ļoti daudz cilvēku, kas mēģina atrast ātru un vieglu risinājumu vai tic, ka pastāv viens risinājums, kas atrisināt pilnīgi visu cilvēku problēmas.

Lai ēstu veselīgāk, izvērtē visas reizes, kad mērķi neizdevās sasniegt, lai saprastu, kas tevi kavēja. Pēc tam mēģini mainīt savus paradumus tā, lai ēst veselīgi tev būtu vieglāk. Risini jautājumus pa vienam. Tas, protams, aizņems vairāk laika nekā maģiska superdiēta, bet tu vismaz sasniegsi cerēto un šī pieeja būs efektīva ilgtermiņā.

Neskatoties uz to, ka katram ir jāatrod sava pieeja, lai veselīgs uzturs kļūtu par ikdienu, uztura speciāliste Eva Kataja atklāj, ka pastāv daži vienkārši nosacījumi, kas var palīdzēt uzlabot ēšanas paradumus:

  • Jāēd tik lielas porcijas, lai būtu paēdis, bet nejustu smaguma sajūtu;
  • Uzturs ir sabalansēts, ja tajā ir iekļautas visas produktu grupas (saldumi un alkohols neietilpst starp obligātajām produktu grupām);
  • Jākoncentrējas uz pilngraudu produktiem, pākšaugiem, dārzeņiem, augļiem un ogām – lai to būtu proporcionāli vairāk;
  • Jāatceras par ūdens uzņemšanu;
  • Tam, ko ēst, kurā ēdienreizē vai uzkodā, nav izšķirošas nozīmes, ja galdā tiek celti kvalitatīvi produkti. Vienīgi der atcerēties pēc iespējas vairāk ēdienreizēs iekļaut dārzeņus.


Pārāk stingra miega režīma ievērošana


Foto: Shutterstock
Ļoti būtiski ir šo punktu nepārprast! Miegs patiešām ir ļoti būtisks, lai tu būtu vesela un laimīga. Lielākajai daļai cilvēku nepieciešamas septiņas, astoņas vai deviņas stundas miega. Tomēr pastāv izņēmumi. Reizēm tev vienkārši nebūs iespējas gulēt noteikto stundu skaitu, un tas nesagraus tavu organismu. Neilgu laiku ir iespējams izturēt, guļot nedaudz mazāk, bet tad ir ļoti svarīgi uzlabot sava miega kvalitāti.

Lai miegs būtu kvalitatīvāks, pirms došanās pie miera izvairies no televizora skatīšanās un lūkošanās viedierīču vai datora ekrānā. To ekrānos esošais starojums neļauj iemigt un pasliktina miegu. Vairāk par to, kāpēc tā notiek, lasi šeit.

Miega kvalitāti uzlabos arī tas, ja pa dienu būsi veikusi kādas fiziskās aktivitātes – pietiks vien ar 30 minūšu pastaigu. Labāk gulēsi arī tad, ja nelietosi alkoholu un uzņemsi mazāk ogļhidrātu. Jāpiebilst, ka vēsā telpā tu izgulēsies labāk nekā karstā, pat, ja gulēsi īsāku laiku. Ar citiem vērtīgiem padomiem labākam miegam tu vari iepazīties šeit.

Vienāds vingrojumu atkārtojumu skaits der visiem

Foto: Shutterstock
Pēdējā laikā ļoti populāri ir kļuvuši vairāku vingrojumu apkopojumi, no kuriem katrs ir jāizpilda noteiktu reižu skaitu, lai sasniegtu brīnišķīgus rezultātus. Parasti tie paredzēti noteiktu mērķu sasniegšanai – spēka palielināšanai, svara zaudēšanai vai cīņai ar tauciņiem problēmzonās.

Ar šādiem vingrojumu apkopojumiem un atkārtojumiem ir līdzīgi kā ar uztura ieteikumiem – kas derēs vienam, var nederēt otram. Atceries, ka noteikumi tam, cik reizes jāizpilda dažādi vingrojumi, nav iecirsti akmenī. Ja jūti, ka nevari izpildīt noteikto vai arī tas ir pārāk viegli un nedod nekādu rezultātu, pamaini atkārtojumu skaitu. Tas, cik daudz reižu katrs vingrojums jāizpilda, ir atkarīgs no tavas fiziskās formas un citiem individuālajiem rādītājiem. Nebaidies nedaudz paeksperimentēt, lai uzlabotu savus rezultātus.

Ja viena programma nestrādā, ķeries pie nākamās

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ļoti bieži treniņu programmas, kas sola ātrus rezultātus, tos nenes, un cilvēki ir pārliecināti, ka vainojama programma. Šādos gadījumos nevajag atmest ar roku treniņiem vai nekavējoties ķerties pie nākamās. Veltot vairāk laika, pieturoties pie vienas treniņu programmas, visticamāk, sagaidīsi arī rezultātu. Pārslēgšanās no vienas programmas uz citu, visticamāk, novedīs tevi pie neveiksmes. Bornstīns uzsver, ka tas ir pārbaudīts un pierādīts neskaitāmas reizes

Protams, ka viena un tā programma var šķist nogurdinoša un garlaicīga, bet atceries, ka laba treniņu programma neparedz, ka tev katru dienu ir jādara viens un tas pats. Ja programmu izstrādā profesionālis, tā būs gana interesanta un izaicinoša. Pēc laika tā noteikti arī palīdzēs sasniegt rezultātus – un tas taču ir iemesls, kāpēc apmeklē sporta zāli.

Pavasarī netrūkst cilvēku, kas atsāk nodarboties ar sportu un dara to svaigā gaisā. Šeit tu vari atrast noderīgu informāciju sportošanai brīvā dabā. Ja esi ļoti aizņemta, vari izmēģināt kādu no programmām, kas ilgst tikai piecas minūtes, bet vienalga būs efektīvs līdzeklis ceļā uz labāku fizisko formu.

Lieliska forma neko daudz tāpat manā dzīvē nemainīs

Foto: Shutterstock
Mainīs, un kā vēl mainīs! Uzskats, ka laba fiziskā forma padara dzīvi vienkāršāku un laimīgāku ir patiesība, nevis sportisku cilvēku iedomība. Tava forma būtiski ietekmē gan pašsajūtu, gan veselību – uzturēt sevi formā ir arvien vieglāk, muskuļi veidojas ātrāk, tu vari atļauties ēst vairāk našķu, tāpat, cilvēkiem, kam ir mazāk tauku, ir augstāka jutība pret insulīnu.

Būtiski ir tas, ka sākt uzlabot savu veselību nekad nav par vēlu – jo drīzāk sāksi to darīt, jo vairāk dienu, kad jūties labi, piedzīvosi. Kad to sāksi, viss kļūs vienkāršāk. Sākt ēst veselīgāk un sportot ir tikpat viegli vai grūti, kā iesākt jebko citu.

"Authority Nutrition" gan norāda, ka ikvienam, kas vēlas sākt nodarboties ar sportu, ir ieteicams veikt dažus priekšdarbus. Viena no būtiskākajām lietām ir veselības pārbaude. Pirms sāc trenēties, pārliecinies, ka drīksti to darīt, īpaši būtiski tas ir cilvēkiem, kas pārsnieguši 45 gadu vecumu. Noskaidro, vai tev nav veselības problēmu, kā dēļ nepieciešams īpaši piemērot vingrojumu programmu. Vairāk par to, ko darīt, ja vēlies sākt nodarboties ar sportu, lasi šeit.

Visiem jāiegulda vienādas pūles, lai izskatītos lieliski

Foto: Shutterstock
Lai cik tas nepatīkami arī nebūtu – ģenētika ietekmē to, cik viegli vai sarežģīti tev būs iegūt lielisku fizisko formu. Ir ļoti daudz modeļu un sieviešu, kas izskatās lieliski un rada iespaidu, ka spēj veikt sarežģītus vingrojumus, lai arī patiesībā viņas nevar izpildīt pat vienu atspiedienu vai citas pamata kustības.

Tāpat ir ļoti daudz cilvēku, kas ir ļoti spēcīgi, veselīgi un sportiski, nebūt neizskatās pēc žurnāla vāka modeļiem. Tas gan nenozīmē, ka viņi ir neveselīgi vai nevar iegūt spēcīgu vēderpresi. Tiesa, sapņu figūras iegūšana šiem cilvēkiem var prasīt vairāk laika un pūļu.

Tas, ka citiem, iespējams, ir vieglāk atbrīvoties no kāda kilograma, nenozīmē, ka tev jāpadodas. Vienkārši rēķinies ar to, ka iecerēto ķermeņa aprišu iegūšana var būt sarežģīts un ilgs process. Īpaši sākumā. Jo ilgāk pieturēsies pie plāna, jo labāk jutīsies, atceroties, cik grūti bija uzsākt pārmaiņas.

Ja tikai sportošu, ātri iegūšu savu ideālo augumu


Foto: Shutterstock
Formas atgūšana nenozīmē tikai sportot. Turklāt uzturs pat ir nozīmīgāks par aktīvu treniņu apmeklēšanu, ja tavs mērķis ir zaudēt svaru un audzēt muskuļus. Bez kustības, protams, neiztikt, bet negaidi, ka tu varēsi ar sportu varēsi izlīdzināt neveselīgu un nesabalansētu uzturu. Tas ir galvenais iemesls, kāpēc daudzi cilvēki, kas no rīta līdz vakaram svīst sporta zālē, redz niecīgus uzlabojumus.

Seko līdzi tam, ko tu ēd, un koncentrējies uz nelielām izmaiņām. Esi pacietīga. Izmaiņām tavā uzturā nav jābūt neticami sarežģītām un grūtām, un tev nav pilnībā jāatsakās no visa, kas tev garšo. Tomēr atceries, ka, lai sasniegtu cerēto, izmaiņas būs nepieciešamas. Ar sporta zāli vien var izrādīties par maz.

Šeit Tu vari iepazīties ar noderīgu informāciju, kā atbrīvoties no liekajiem kilogramiem bez neciešamām diētām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!