Foto: Shutterstock

Vasara jau ir sākusies, un tas nozīmē, ka ir laiks skaistam iedegumam un jābūt gatavai atpūtai pludmalē. Pat, ja tu esi izvēlējusies labāko saules aizsargkrēmu, tas var nepasargāt no apdegšanas nepareizas uzklāšanas dēļ. "Cosmo.ru" piedāvā izvērtēt, kādas ir visbiežāk pieļautās kļūdas, uzklājot aizsargkrēmu ar SPF filtru.

Tu uzklāj par maz krēma

Jebkurš saules aizsargkrēms ir jāuzklāj visam ķermenim, tāpēc uz krēmu taupīt nevajadzētu. Pēc Eiropas Komisijas datiem, lai pilnībā noklātu visu ķermeni, ir vajadzīgas apmēram sešas tējkarotes aizsargkrēma. Tas attiecas arī uz losjoniem un citiem ķermeņa krēmiem – ar divām pilēm nepietiks.

Tu aizmirsti uzklāt krēmu atkārtoti

Jebkurš saules aizsargkrēms ir jāuzklāj atkārtoti, īpaši pēc kontakta ar ūdeni. Ja tikko esi iznākusi no jūras, pirmais, kas tev jāizdara, jāuzklāj krēms atkārtoti. Un atceries, ka mitra miesa apdeg vēl ātrāk nekā sausa, jo ūdens lāses pievelk saules starus kā palielināmais stikls. Pat, ja uz krēma iepakojuma rakstīts, ka tas ir ūdensizturīgs, nevajag tam uzticēties – katrs krēms tik un tā jāuzklāj atkārtoti.

Nepareiza SPF izvēle
Foto: Shutterstock


Jebkurš līdzeklis ar SPF aizsardzību ir paredzēts, lai ādu pasargātu no kaitīgajiem UVA un UVB stariem, kas izraisa priekšlaicīgu novecošanos un pat ādas vēzi. Diemžēl neviens produkts 100 procentīgi nepasargā no kaitīgās ietekmes. Piemēram, ja tu izvēlies krēmu ar maksimālu SPF, tas bloķē starojumu par 98 procentiem, nevis 100. Likumsakarīgi, – jo zemāks SPF, jo mazāk aizsardzības saņem tava āda. Aizsargkrēms ir jāizvēlas individuāli kopā ar ārstu-dermatologu un jāņem vērā – jo tava āda ir gaišāka, jo lielāks SPF jāizvēlas.

Izsmidzināmais līdzeklis ir jāierīvē ādā

Saules aizsarglīdzeklis, kuru ir paredzēts uzklāt ādai, to izsmidzinot, ir ļoti ērts lietošanā, tomēr arī tas, tāpat kā parasts krēms, ir jāierīvē ādā. Ar parastu izsmidzināšanu ir par maz.

Tu neuzklāj krēmu, kad plāno atrasties iekštelpās

Daudzi uzskata, ka saules stari netiek cauri stiklam, tomēr tā nav. Ja tu brauc mašīnā vai sēdi darbā pie loga, tavai ādai tik un tā ir vajadzīga aizsardzība, gluži tāpat, it kā tu atrastos uz ielas. Apdegt var arī tad, ja sauli aizēno mākoņi, īpaši pusdienlaikā, tāpēc vasarā katru dienu obligāti ir jāizmanto saules aizsarglīdzeklis.

Tu aizmirsti par atsevišķām ķermeņa daļām

Bieži vien saulē apdeg ķermeņa daļas, kurām tu vienkārši neesi uzklājusi aizsargkrēmu vai neesi to darījusi pietiekami uzmanīgi. Uzklājot krēmu uz sejas, muguras, pleciem, vēdera un kājām, neaizmirsti par dažām it kā nesvarīgām vietām: plakstiņi, laukumi aiz ausīm, paduses, ceļgali utt. Starp citu, nedrīkst aizmirst arī par matiem un galvas ādu – arī tiem ir vajadzīga aizsardzība, tāpēc iegādājies atbilstošu aizsarglīdzekli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!