Foto: AFP/Scanpix
Hormonālā kontracepcija ir samērā pretrunīgi vērtēta izsargāšanās metode, tomēr tā ietver augstu drošības koeficientu, kā arī vairākus veselībai labvēlīgus faktorus, ko apkopojis arī izdevums "Women's Health".

Endometriozes ārstēšana

Endometriozes rezultātā dzemdes gļotādā esošie audi var pārvietoties uz olnīcām, olvadiem vai citām iegurņa dobuma, kā arī kopējā organisma vietām, kavējot ovulāciju un iespējamo apaugļošanos, kā arī izraisot asas sāpes.

Hormonālā kontracepcija šai gadījumā samazina audu veidošanos, kā arī tālāku izplatīšanos reproduktīvajā sistēmā, novēršot neauglības, kā arī neatgriezenisku reproduktīvās sistēmas bojājumu rašanos.

Policistisko olnīcu sindroma ārstēšana

Policistisko olnīcu sindroma rezultātā sievietes organismā rodas hormonālais disbalanss, kas palielina nevēlamo matiņu augšanu, padara neregulāru menstruālo ciklu, veicina cistu veidošanos, kā arī tam ir vēl citas veselībai kaitējošas sekas.

Hormonālās kontracepcijas sastāvā esošie hormoni normalizē to līmeni organismā, novēršot nevēlamās blakusparādības.

Menstruālo sāpju mazināšana

Menstruālās sāpes rada ķīmiskas vielas prostaglandīna izstrādāšanās, kas stimulē muskuļu kontrakcijas. Šai gadījumā hormonālā kontracepcija mazina tā īpatsvaru organismā, attiecīgi novēršot arī sāpes.

Ādas stāvokļa uzlabošana

Kontracepcijas līdzekļos esošās vielas samazina testosterona daudzumu organismā, kā rezultātā mazinās arī aknes uzliesmojumi un pastiprināta ķermeņa apmatojuma augšana.

Anēmijas riska mazināšana

Sievietes, kuras ik mēneša menstruālajā asiņošanā zaudē lielu asins daudzumu, var saslimt ar anēmiju, kā rezultātā pasliktinās organisma pašsajūta un darba spējas.

Savukārt hormonālā kontracepcija ikmēneša asiņošanu padara krietni īsāku, kā arī vieglāku, tādējādi novēršot slimību veicinošos faktorus.

Aizsardzība pret iegurņa iekaisumu

Iegurņa iekaisums, nepareizi ārstēts, var radīt neauglību, tādēļ vērtējams kā samērā nopietna reproduktīvās sistēmas saslimšana.

Tāpat postošas sekas var radīt dažādu seksuāli transmisīvo slimību laicīga neatklāšana, un šai gadījumā hormonālā kontracepcija mazina mikrobu savairošanās risku, novēršot papildu infekcijas iespējamību.

Aizsardzība pret atsevišķiem vēža paveidiem

Sievietēm, kuras ilgstoši lieto hormonālo kontracepciju, ir par piecdesmit procentiem mazāks risks saslimt ar olnīcu vēzi, jo organismā tiek mainīts hormonālais līmenis, mazinot iespējami kaitīgo hormonu izstrādāšanos.

Tiesa, atsevišķi mediķi velk paralēles starp dzemdes vai krūts vēža un hormonālās kontracepcijas korelāciju, tomēr vienbalsīga un pilnīgi droša pamatojuma šim uzskatam nav.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!