Foto: PantherMedia/Scanpix
Ne visi tā saucamie veselīgie ēdieni, kurus izvēlas lietot aktīvā dzīvesveida piekritēji, patiešām ir veselīgi. Diemžēl vairāki no ēdieniem ir drīzāk modīgi, nevis veselību uzlabojoši. Turklāt vairāki no tiem, kā piemēram, salāti, taukus nesaturoši produkti un sporta dzērieni, nepareizi lietoti var organismam pat ievērojami kaitēt.

Portāls "Delfi" iepazīstina ar ne vienmēr labajiem "veselīgajiem pārtikas produktiem" un iesaka, kā tos lietot pareizi vai arī kādas alternatīvas izvēlēties.

Pilngraudu un kviešu maize


Foto: Publicitātes foto

Tādi jēdzieni kā "pilngraudu", "septiņu graudu" un "kviešu" rada sajūtu, ka produkti, kas tā marķēti noteikti, ir veselīgi. Tomēr šādi uzraksti nebūt nenozīmē, ka produkti patiešām satur ārkārtīgi labos veselos graudus.

Lielākā daļa produktu, kas kuru saturā minēti "daudzgraudi" vai kvieši, parasti satur jau pārstrādātus graudus. Līdz ar to ēdot šos produktus, mums nemaz netiek piedāvāta iespēja patiešām uzņemt to uzturvērtību, ko satur īsti veseli graudi.

Par to, kādu produktu jūs patiešām saņemat, iespējams uzzināt tā satura aprakstā. Ja milti, kas minēti kā galvenā ēdiena sastāvdaļa, ir pārstrādāti (dažkārt arī norādīts, ka tie ir balināti) vai arī tie ir uzlaboti, tad ir visai skaidrs, ka jūs nesaņemat īstu pilngraudu produktu.

Gatavie salāti


Foto: Publicitātes foto

Nepieņemiet, ka viss, kas tiek nosaukts par salātiem, patiešām ir veselīgs. Iepriekš sagatavoti tunča, vistas vai krabju nūjiņu salāti, kas izklausās visai veselīgi, lielākoties ir pārbagāti ar majonēzi vai krējumu, kas satur "labi nomaskētus" taukus un kalorijas.

Patiešām ļoti daudz ir atkarīgs no tā, cik lielas ir porcijas un kādas sastāvdaļas salātos tiek izmantotas, jo dažkārt pat parasta tunča maizīte var saturēt līdz pat 700 kalorijām un 40 gramiem tauku.

Ja ēdat ārpus mājās, centieties izvēlēties vai pajautāt, lai salātos būtu izmantota majonēze ar zemu tauku daudzumu. Tāpat ievērojiet, ka veselīgi ir izvēlēties salātu porciju, kas vienā reizē nepārsniedz kāršu kavas lielumu. Protams, vislabāk salātus vienmēr ir pagatavot pašiem mājās.


Enerģijas batoniņi


Foto: PantherMedia/Scanpix

Enerģijas batoniņi bieži maldīgi tiek uzskatīti par ideālajām pirmstreniņu uzkodām. Liela daļa tādi gan nav, jo pildīti ar kukurūzas sīrupu un cukuru, kurā ir augsts fruktozes līmenis, kā arī asinsvadus aizdambējošajiem piesātinātajiem taukiem.

Turklāt dažādi tā saucamie enerģijas batoniņi (lielākoties tie, kuri tiek saukti par ēdienreižu aizvietotājiem) satur pat vairāk nekā 350 kalorijas jeb stipri vien vairāk, nekā vienā uzkodu reizē cilvēkam būtu jāapēd.

Tiesa, uzpildīties ar augstas kvalitātes ogļhidrātus un olbaltumvielas saturošiem produktiem tieši pirms treniņa ir pat ļoti ieteicams. Tāpēc daudz labāk šim mērķim apēst aptuveni 50 gramus biezpiena ar zemu tauku saturu un pāris mazus pilngraudu krekerīšus (tos, kuri patiešām satur pilnus graudus).


Smūtiji jeb augļu enerģijas dzērieni


Foto: Publicitātes foto

Pat ārpus mājām gatavoto smūtiju pārdošanas vietās, kā, piemēram, mazajās kafetērijās, kas vismaz Rīgā pēdējos gados saradušās vai ik uz stūra, ikviens smūtijs vismaz sākotnēji tiek bāzēts uz ļoti veselīgiem produktiem. Taču problēma ir piedevu variācijās, kas tiem tiek pievienotas, un daudzumā.

Lielākoties to pamatā ir sablenderēti svaigi augļi un paniņas vai piens ar zemu tauku saturu. Tajā pat laikā tie bieži tiek pasniegti vismaz 0,5 litru traukos, kas ir pārāk liela deva, lai tās varētu tikt uzskatītas par veselīgām. Tāpat bieži vien garšas dēļ tiem tiek pievienoti dažādi cukuri, saldējums, šerberts un citi kalorijām piesātināti gardumi. Daži smūtiji var saturēt pat 500 kalorijas, ar ko pietiktu pat visai pamatīgai ēdienreizei.

Tajā pat laikā smūtijs var būt patiesi veselīgs veids dienas sākšanai vai spēku atjaunošanai pēc smaga treniņa. Taču vienmēr ir jāpiedomā, cik daudz kalorijas šajā dienā jau ir patērētas, lai smūtijs nekļūtu tikai par vienu no kārtējiem kārumiem, bet patiešām palīdzētu uzlabot veselību.


Produkti, kas “nesatur taukus”


Foto: LETA

Tauku neesamība gan nenozīmē to, ka šajos produktos nav kaloriju, turklāt tā pilnīgi noteikti nav pazīme, ka ēdiens ir veselīgs. Labs piemērs tam ir kaut vai želejkonfektes.

Protams, pastāv ļoti daudz veselīgu un taukus nesaturošu ēdienu. Tādi, piemēram, ir praktiski visi augļi un dārzeņi. Tajā pat laikā, iegādājoties produktus ar zemu tauku saturu, vienmēr ir vērts pievērst uzmanību uz to iepakojuma norādītajai uzturvērtībai.

Pirms izvēlēties kādu "beztauku" produktu, ir jāizvērtē tā kaloriju, šķiedrvielu un vitamīnu daudzumu, lai saprastu, vai vienai dienai to devas nav pārāk lielas. Šie aspekti, lai gan bieži noklusēti, nebūt nav mazāk svarīgi kā tauku saturs.


Sporta dzērieni


Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja plānojat nesteidzīgu pastaigu ar suni vai ikdienas mājas darbus, labāk aizmirstiet par sporta dzērieniem. Lielākā daļa no tiem satur enerģiju bagātos kāliju un nātriju, kas ir nepieciešamas sastāvdaļas smagiem un ilgstošiem treniņiem vai darbu, taču ir pilnīgi bezjēdzīgi, piekopjot ikdienas mājas soli.

Lielākā daļa sporta dzērienu satur sākot no 100 kalorijām uz 0,5 litiem, kā dēļ smagi neraujoties pa svaru zāli vai nebūvējot māju, labāk izvēlēties ūdeni vai citu kalorijas nesaturošu dzērienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!