Foto: Shutterstock

Pat tad, ja rūpējies par savu intīmo veselību un ievēro drošas dzimumdzīves nosacījumus, ar dažādu infekciju un seksuāli transmisīvo slimību ierosinātājiem vari inficēties, to pat neapzinoties. Kā izrādās, risks sasirgt ar tik netīkamajām kaitēm pat ikdienišķās situācijās ir samērā augsts. Turpinājumā piedāvājam Positivemed.com veidoto informācijas apkopojumu par vietām un veidiem, kur un kā iespējams inficēties ar daļu seksuāli transmisīvo slimību, kā arī dermatoveneroloģes Diānas Vības ieteikto rīcības plānu, kā rīkoties, ja ir aizdomas par saslimšanu.

Solārijs

Valda uzskats, ka augstā temperatūrā iet bojā lielākā daļa mikrobu, tomēr solārijiem šī īpašība iznīcināt dažādu slimību ierosinātājus gan nepiemīt. Turklāt solārijos ir iespējams inficēties ar cilvēka papilomas vīrusu, liecina pētījumi, mediķiem šo apgalvojumu minot kā vēl vienu faktoru, kas varētu atturēt cilvēkus no pārmērīgas un nevēlamas sauļošanās.

Bārdas

Kā izrādās, partnera kuplajā bārdā ir iespējams atrast ne tikai pēdējo pusdienu paliekas, bet arī ko krietni (vai tas vispār ir iespējams?) nepatīkamāku. Lai gan tas noticis vien ļoti retos gadījumos, medicīnas vēsturē ir fiksēti gadījumos, kuros vīriešu bārdā atrasti herpes ierosinātāji un pat parazītu oliņas. Iespējams, parādot šo informāciju vīrietim, izdosies atrunāt mīļoto no kuplās sejas rotas audzēšanas…

Skūpstīšanās

Lai cik baudpilna arī nebūtu skūpstīšanās un lai kāds adrenalīns nerastos no ļaušanās kārdinājumam un savai velnišķīgajai pusei, kas liek noskūpstīt satikto svešinieku, pirms to dari – apdomājies! Līdz ar endorfīnu un oksitocīna ieplūšanu tavā ķermenī, ballīti var apmeklēt arī herpes. Un to taču to noteikti nevēlies, vai ne?

Apskaušanās un sarokošanās

Jau minētais CPV (cilvēka papilomas vīruss) var tikt iegūts ne tikai intīmas tuvības un skūpstīšanās vai īpaši neveiksmīga solārija apmeklējuma laikā, bet arī - vien apskaujoties. Ja uz inficētā cilvēka ādas ir izaugumi, savukārt partneris ticis pie vakariņu gatavošanas laikā sarūpēta iegriezuma, piemēram, pirkstā, slimības ierosinātāji var izplatīties arī šādā ceļā. Tas gan ir visai rets vīrusa izplatības veids, tomēr nebūt ne neiespējams.

Skūšanās

Ja dzīvo kopā ar draudzeni un laiku pa laikam slepus nočiep viņas skuvekli, ķeroties pie krīzes plāna, lai sapostos gaidāmajam vakaram, padomā divreiz! Visas infekcijas un ādas iekaisumi, ar ko, iespējams, sirgst tava dzīvokļa biedrene, var nonākt arī tavā organismā, īpaši, ja tev piemīt tik nelāgs paradums (mēs gan tam negribam ticēt) šādā veidā apkopt arī savas intīmās vietiņas (mēs tam patiešām negribam ticēt…). Investē kvalitatīvos un savos (!) skuvekļos un rūpējies par sevi apdomīgi, dārgā!

Dvieļi

Lai cik biedējoši tas neizklausītos, izrādās, lielākā daļa seksuāli transmisīvu slimību un citu patiesi nepatīkamu infekciju var tikt izplatītas arī ar dvieļiem. Kašķis un kaunuma utis ir tikai ziediņi, tāpēc atceries, ka liela daļa mikrobu spēj izdzīvot apmēram 45 minūtes, atrodoties ārpus cilvēka organisma, turklāt mitra un silta vide ir to mazā paradīze. Lieto savu dvieli! Vienmēr!

Vaksācija

Arī šis ir viens no retākajiem veidiem, kā iegūt STS, tomēr brīnumi, kā zināms, mēdz notikt… Veicot vaksāciju, ir vitāli svarīgi rūpēties par tajā izmantoto instrumentu sterilitāti, kā arī atlikt vizīti, ja ādā ir mikrotraumas vai pat lielākas brūces. Protams, tas nebūt nenozīmē ļaušanos dabas aicinājumam, piemēram, ziemas laikā parūpējoties par dabiskām zeķbiksēm, taču neliela piesardzība nekad nenāks par ļaunu.

Turpinājumā iepazīsties ar dermatoveneroloģes Diānas Vības ieteikumiem, kā rīkoties aizdomu gadījumā par saslimšanu ar STS.

Ja ir aizdomas par inficēšanos ar kādu no seksuāli transmisīvajām slimībām (STS), noteikti iesaku nekavēties ar ārsta apmeklējumu, lai saslimšanas gadījumā ārstēšanu uzsāktu pēc iespējas ātrāk, jo no tā bieži vien atkarīga slimības gaita, tās atstātās sekas un komplikācijas. Svarīgi ir ārstēties abiem intīmo attiecību partneriem reizē, citādi inficēšanās var notikt atkārtoti.

Jāsaka, ka šobrīd Latvijā saslimstība ar STS atkal ir palielinājusies, un skumjajā pirmajā vietā ir izvirzījusies gonoreja, kas ir viena no vecākajām seksuāli transmisīvajām slimībām, un tās simptomi aprakstīti jau 3000 gadus pirms mūsu ēras.

Neārstējot akūtu gonorejas izraisītu iekaisumu, ar laiku tas kļūst hronisks. Infekcija, izplatoties tālāk, vīriešiem var izraisīt hronisku iekaisumu priekšdziedzerī, sēklas maisiņos, kas var radīt dažādus seksuāla rakstura traucējumus, neauglību un urīnizvadkanāla sašaurinājumu.

Sievietēm var rasties akūts vēderplēves iekaisums un sastrutojums mazajā iegurnī. Infekcija pa urīnceļiem var nokļūt nierēs - radot hronisku nieru iekaisumu. Tāpat Latvijā nereta ir saslimstība ar hlamidiozi, trihomonozi un citām STS. Precīzu diagnozi šo slimību gadījumos iespējams noteikt vienīgi, veicot laboratoriskos izmeklējumus.

Ja cilvēkam ir aizdomas par saslimšanu ar STS, ja viņam ir bijuši gadījuma dzimumsakari, ja ir parādījušies izdalījumi no urīnizvadkanāla, sāpes urinējot, diskomforta sajūta dzimumakta laikā u.c. pazīmes, jādodas uz ārstniecības iestādi, kur strādā ārsts dermatovenerologs. Ir dermatovenerologi, kam ir līgums ar Nacionālo Veselības dienestu (NVD), tad pacientam galvenos STS izmeklējumus veic bez maksas.

Ja ir aizdomas par inficēšanos ar STS, pie valsts apmaksāta dermatovenerologa var vērsties bez ģimenes ārsta norīkojuma kā pie tiešās pieejamības speciālista, tad jāmaksā vien pacienta nodeva. Pie dermatovenerologa kā tiešās pieejamības speciālista bez ģimenes ārsta norīkojuma var vērsties tikai atsevišķos gadījumos, un viens no tādiem ir, ja pacientam ir aizdomas par saslimšanu ar STS.

Pierakstoties uz konsultāciju pie valsts apmaksāta dermatovenerologa, jārēķinās ar to, ka jāgaida rindā, jo pastāv kvotas. Var apmeklēt dermatovenerologu kādā medicīnas iestādē par maksu, tādā gadījumā par visiem izmeklējumiem, kā arī par ārsta konsultāciju būs jāmaksā pacientam pašam. Analīžu cenas var aplūkot laboratoriju mājas lapās. Slimību atklāšanas gadījumā zāles to ārstēšanai, kuras izrakstījis ārsts, jāpērk pašam pacientam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!