Foto: Shutterstock

Mēs visi zinām, ka smēķēt ir kaitīgi, bet tāpat daudzi no mums uzvelk dūmu un sava nelāgā ieraduma attaisnošanai mēdz izdomāt dažādus argumentus. Nereti šie attaisnojumi ir tik ticami, ka kļūst par noturīgiem mītiem, kas aizceļo no mutes mutē un kam liela daļa notic kā baltai patiesībai. Lūk, septiņi mīti par smēķēšanu un tās ietekmi un veselību, ko apkopojuši un atspēkojuši Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti!

Mīts nr. 1: esmu vesels kā rutks arī smēķējot

Mēs taču visi zinām stāstu par opīti, kurš visu mūžu ļoti aktīvi smēķējis un tūdaļ svinēs savu simto dzimšanas dienu. Bet neaizmirsīsim, ka šis pats opītis ir pārdzīvojis arī vismaz vienu pasaules karu, kas neizdevās vairākiem simtiem tūkstošu citu cilvēku. No tā varam secināt, ka izņēmumi būs vienmēr, tomēr ir vērts atcerēties, ka smēķēšana ir viens no galvenajiem cēloņiem ļoti daudzām slimībām.

Mīts nr. 2: smēķēšana samazina stresu un uzlabo garastāvokli

Pētījumi pierāda, ka nikotīns un citas cigaretēs esošās ķimikālijas nodrošina tūlītēju kortizola jeb stresa hormona nonākšanu asinīs, vienlaikus paaugstinot asinsspiedienu un pulsu, padarot smēķētāju nevis mierīgāku, bet, tieši pretēji, uzbudinātāku un satrauktāku.

Mīts nr. 3: smēķēšana ietekmē tikai mani

Tā nav! Smēķēšana ietekmē ne tikai tevi, bet arī līdzcilvēkus tev apkārt, tostarp bērnus, kuri ir pakļauti pasīvajai smēķēšanai. Katru gadu no pasīvās smēķēšanas radītajām sekām Eiropas Savienībā mirst aptuveni 80 000 cilvēku, kuri, iespējams, nekad paši nav smēķējuši…

Mīts nr. 4: smēķēt ir stilīgi

Atmosties – mēs dzīvojam 21. gadsimtā, un smēķēt jau sen vairs nav stilīgi! Bet varbūt modē tagad ir neveselīga sejas āda, dzeltenīgi zobi un krunciņas, nemaz nerunājot par plašo slimību buķeti, kas nereti nāk bonusā smēķēšanai? Ja tā, tad cita lieta!

Mīts nr. 5: es neesmu atkarīgs – varu atmest jebkurā brīdī

Tad kāpēc tu neatmet šobrīd? Arī tad, ja smēķē tikai brīvdienās vai ballītēs, tu esi smēķētājs – jo ātrāk atmetīsi, jo mazākas iespējas nosmēķēt visu dzīvi! Pieņem lēmumu, notici sev, maini savus ieradumus!

Mīts nr. 6: jā, es smēķēju, taču to kompensēju ar veselīgu uzturu un sportošanu

Diemžēl arī šis ir tikai mīts, jo realitātē kompensācijas sistēma nedarbojas, kā mums to gribētos, un ne visus mīnusus ir iespējams pārrēķināt plusos. Pētījumos ir pierādīts, ka veselīgs uzturs un pietiekama fiziskā aktivitāte ir ļoti svarīgi faktori kopējās labsajūtas veicināšanai, tomēr tie nemazina smēķēšanas radītos riskus veselībai.

Mīts nr. 7: elektroniskās cigaretes – labs veids, kā atmest smēķēšanu

Gribētos ticēt, bet tā tomēr nav – jaunākie pētījumi liecina, ka elektronisko cigarešu radītais efekts ir pilnīgi pretējs – smēķētāji, kas izvēlas e-cigaretes kā īsto cigarešu aizstājēju, patiesībā smēķēšanu atmet daudz retāk. Diezgan neticami, vai ne?

Informācija no Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) veidotā informatīvā materiāla "Kā atmest smēķēšanu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!