Foto: PantherMedia/Scanpix

Insults ir pēkšņs smadzeņu asinsrites traucējums, kas parasti ir saistīts ar smadzeņu vielas bojājumiem un funkciju traucējumiem. Tā ir akūta veselības problēma, kuras gadījumā nepieciešama neatliekama palīdzība. Jo ātrāk tā tiek sniegta, jo labāk, tāpēc ir svarīgi zināt tā simptomus.

Insulta simptomi sākas pēkšņi, norāda "Very Well", nosaucot septiņas pazīmes, kam pievērst uzmanību.

Grūtības pārvietoties. Cilvēkam, ko skāris insults, zūd līdzsvara sajūta, parādās nespēks, neveiklība vai galvas reibonis, tāpēc staigāšana kļūst apgrūtināta.

Komunikācijas problēmas. Saskaroties ar insultu, var būt sarežģīti uztver un saprast citu sacīto. Var rasties grūtības izveidot vārdus, ko vēlies pateikt, arī rakstīt var būt neiespējami. Runa kļūst neskaidra un grūti saprotama.

Nejūtīgums vai nespēks vienā ķermeņa pusē. Tas, cik izteikts ir šis simptoms, var atšķirties – cilvēks var saskarties ar pilnīgu vienas puses paralīzi vai arī grūtībām pacelt un noturēt vienu roku vienādā augstumā ar otru. Nespēks vienā sejas pusē var radīt iespaidu, ka āda ir vairāk noslīdējusi uz leju.

Koordinācijas zudums vienā ķermeņa pusē. Pat ja ekstremitātes joprojām var būt spēcīgas, tev var trūkt koordinācijas, neļaujot veikt salīdzinoši vienkāršas darbības, piemēram, noturēt karoti vai aizpogāt apģērbu. Ļoti retos gadījumos var novērot neparastas, pēkšņas ķermeņa kustības.

Redzes traucējumi. Tie var iekļaut attēla dubultošanos vai redzes zudumu vienā vai abās acīs.

Spēcīgas galvassāpes. Lielākā daļa insultu neizraisa galvassāpes, bet, ja tomēr tās ir un galvassāpes ir pēkšņas, ļoti spēcīgas un tās papildina vemšana un apziņas vājināšanās, to cēlonis var būt insults.

Krampji. Kopumā krampjus parasti neizraisa insults. Tomēr tajā pašā laikā insults nereti ir cēlonis krampjiem cilvēkiem vecumā virs 50 gadiem, kas iepriekš krampjus nekad nav piedzīvojuši.

Latvijas Neirologu asociācijas un Latvijas Insulta biedrības valdes priekšsēdētāja, profesore Evija Miglāne ir skaidrojusi, ka insults kā slimība ir sarežģīta, bet simptomi ir vienkārši, jo insulta gadījumā notiek smadzeņu bojājums, līdz ar to tiek ietekmēta arī bojātās smadzeņu daļas funkciju nodrošināšana: runāšana, spēja kustēties, koordinācija. Lai atpazītu insultu līdzcilvēkā, var veikt testu ĀTRI, proti, A – lūgt atsmaidīt, T – lūgt pacelt un noturēt abas rokas, R – runāt, lūgt atbildēt uz jautājumu. Ja kādu no darbībām cilvēks nevar veikt, nekavējoties I – izsauc neatliekamo medicīnisko palīdzību, zvani 113!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!