Foto: Shutterstock
Mūsu plaukstās ir īpaši jutīgi punkti, kas savā veidā atbild par kādu no mūsu ķermeņa daļām. Masējot vai citādi stimulējot šos punktus, ir iespējams organismam palīdzēt daudz efektīvāk cīnīties un daudz ātrāk tikt galā ar kādām slimībām. Izrādās, ka, izmantojot vien roku dziedinošo spēku, ir pilnīgi iespējams atbrīvoties no galvassāpēm bez medikamentiem, un, lai to paveiktu, ir jāzina vien dažas pavisam vienkāršas metodes.

Lai atbrīvotos no dažu veidu sāpēm, jāapgūst daži "Zdorovie" ieteikti pašpalīdzības paņēmieni. Lūk, no kādām sešām kaitēm tu pats ar savu roku palīdzību vari, ja ne atbrīvoties pavisam, tad vismaz krietni atvieglot to simptomus!

Tomēr atceries, ja sāpes ir pēkšņas, atkārtojas un ir ilgstošas, noteikti vērts konsultēties ar ārstu.

Saaukstēšanās

Lai atvieglotu saaukstēšanās vai siena drudža simptomus, atrodi "sāpīgo punktu", kas atrodas uz plaukstas spilventiņa starp vidējo pirkstu un zeltnesi. Ar otras rokas īkšķi divas minūtes ar apļveida kustībām masē šo punktu – gan pulksteņrādītāja virzienā, gan otrādi. Šī masāža īpaši labi iedarbojas, ja iesnu dēļ tev sāp galva. Lai atbrīvotu aizliktu degunu, dažas sekundes cieši saspied visu pirkstu kauliņus, bet pēc tam – atbrīvo. Atkārto šīs kustības piecas, sešas reizes.

Muguras sāpes

Ar labās rokas īkšķi stipri saspied otras rokas īkšķa pamatni, lēnām turpinot spiest pa visu pirkstu, līdz pat nagam. Šī kauliņu daļa attiecas uz mugurkaulu. To masējot, tu palīdzēsi atbrīvot muskuļu, kas atbalsta mugurkaulu, sasprindzinājumu un ļausi tiem atslābināties. Pēc kārtas izmasē abu roku īkšķus, atrodot saules pinuma punktu (plaukstas vidū esošā bedrīte) un maigi pamasē arī to. Tas palīdzēs mazināt muguras sasprindzinājumu un, iespējams, arī visu ķermeni.

Sāpes plecos

Atrodi "plecu punktu" uz plaukstas – tas atrodas uz spilventiņa starp zeltnesi un mazo pirkstiņu. Ar īkšķa galu vienu minūti masē šo punktu – katrai rokai pa kārtai. Visbiežāk, sāpes plecu daļā ir saistītas ar sliktu stāju, tādēļ sākumā ir jānoskaidro, kāds ir sāpju iemesls. Ja tev ir aizdomas, ka neērtību iemesls ir tava darba vieta, centies uz krēsla sēdēt pareizi, lai mugura būtu labi atbalstīta pret atzveltni. Par pareizu sēdēšanu, jo īpaši, ja tavs darbs saistīts ar ilgstošu strādāšanu pie datora, lasi šeit.

Stress

Bieži, kad mēs nervozējam, paņemam kaut ko rokās – tā ir dabiska reakcija. Lai atbrīvotos no stresa, pamasē plaukstas. Masē saules pinuma punktu, kas atrodas plauktas vidū. Ar īkšķa galu apļveida kustībām masē šo punktu aptuveni divas trīs minūtes.

Galvassāpes

Lai sajustu tūlītēju sāpju mazināšanos, veic šādu vienkāršu masāžu – paspaidi īkšķa galu un nosaki visjūtīgāko punktu, pēc tam ar pārliecinošām kustībām ar otras rokas īkšķi masē šo vietu. Pēc tam to pašu atkārto ar otru roku. Ja galvassāpes nepāriet vai vismaz nemazinās, tad to iemesls, visticamāk, saistāms ar problēmām muguras zonā – vai nu nepareizu stāju vai muguras sasprindzinājumu. Ja tu bieži ciet no galvassāpēm, tad, protams, noteikti ir vērts pakonsultēties par to pie ārsta, lai noskaidrotu patieso sāpju iemeslu.

Gremošanas traucējumi

Stimulē punktus, kas ietekmē gremošanas sistēmu, veidojot izliektu līniju plaukstas iekšpusē – gar īkšķi – līdz pat mazajam pirkstiņam (pa pirkstu pamatnes spilventiņiem). Masāžu veic aptuveni divas minūtes, pēc tam to pašu atkārto ar otru roku. Vēl viens efektīgs veids, kā tikt vaļā no gremošanas traucējumiem – atbilstošo punktu masāža pēdām. Lai to izdarītu, vislabāk izvēlēties tenisa bumbiņu, ko noliek uz grīdas, tad uzliek virsū basu pēdu – pēdas vidus daļa bumbiņas centrā un apļveida kustībām to ripina, pēdu neatraujot no bumbas. Šo procedūru katrai pēdai ieteicams veikt trīs minūtes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!