Foto: Shutterstock

Mūžīgs nogurums un bezspēks ne vienmēr ir tumšā un drūmā laika sekas. Tās ir arī anēmijas jeb mazasinības tipiskākās pazīmes. Šai kaitei raksturīgi arī citi simptomi, ko cilvēki parasti neuztver nopietni, kļūdaini saistot ar auksto un tumšo laiku, pārstrādāšanos vai citiem apstākļiem. Portāls "Zdorovieinfo" apkopojis sešas pazīmes, kas var liecināt par anēmiju, bet visbiežāk tiek atstātas bez ievērības.

Mazasinība ir stāvoklis, kad organismā ir samazināts hemoglobīna un eritrocītu jeb sarkano asinsķermenīšu daudzums. Eritrocīti ir tie, kas šūnām piegādā skābekli, un, ja šo mikroskopisko "darboņu" asinīs ir par maz, protams, organisms netiek pienācīgi apgādāts ar tam tik svarīgo skābekli. Tādēļ arī anēmijas mocītajam nav ne spēka, ne gribēšanas kaut ko darīt.

Hemoglobīns ir eritrocītu galvenā sastāvdaļa – olbaltumviela, kas piesaista un palīdz sarkanajiem asinsķermenīšiem transportēt skābekļa molekulas uz dažādām organisma vietām.

Anēmija parasti nav patstāvīga slimība, bet gan kādas citas slimības vai kādas eritrocītu un hemoglobīna ražošanai nepieciešamas vielas trūkums. Visbiežāk pie vainas ir dzelzs trūkums organismā. Mazasinību var izraisīt arī liels asins zudums traumas, spēcīgu menstruāciju vai kāda cita iemesla dēļ, atsevišķi vēža veidi, kā arī gremošanas traucējumi. Novēršot pamatcēloni, pāries arī anēmija.

Biežākie anēmijas simptomi ir nespēks, nogurums, miegainība un nespēja ilgstoši koncentrēties, kā arī galvassāpes, sirdsklauves un aizdusa fiziskas piepūles laikā. Taču var būt arī citi.

Sasprēgājušas lūpas

Foto: Shutterstock
Sasprēgājušas lūpas un to kaktiņi aukstajā sezonā nav nekāds retums. Iemeslu var būt daudz – apkures izsausinātais gaiss, ieradums, atrodoties ārā, aplaizīt lūpas, spēcīgs sals un vējš. Tomēr sausas un sasprēgājušas lūpas ir arī simptoms, kas skar aptuveni trešdaļu anēmijas skarto. Anēmijas gadījumā visbiežāk sasprēgājuši un sāpīgi ir tieši mutes kaktiņi. Tie rada sāpes, ēdot, smaidot un pat runājot.

Sāpošs mēles galiņš

Foto: PantherMedia/Scanpix
Daļai cilvēku, kas saskārušies ar mazasinību, viens no simptomiem ir pietūkusi un sāpīga mēle, lielākoties – pats tās gals. Medicīniski to dēvē par atrofisko glosītu, un mēle var būt tā pietūkusi, ka garšas kārpiņas nav redzamas un tā izskatās pilnīgi gluda. Cilvēks pats nereti nospriež – neatceros gan, bet laikam kādā brīdī būšu mēlē iekodis!

Mēles pietūkums un sāpes var apgrūtināt kā ēšanu, tā runāšanu.

Kāre pēc ledus

Foto: Shutterstock
Mazasinības ietekmē cilvēkam var rasties izteikta vēlme pēc kaut kā skāba, asa vai sāļa, kā arī ļoti neparastas ēšanas vēlmes, piemēram, kāre ēst krītu, kaļķi vai pat ledu. Visbiežāk par dzelzs deficītu liecina tieši kāre pēc ledus, piemēram, ieslidinot mutē lāsteku. To darot, cilvēki bieži vien nesaprot, ka šāda vēlme var liecināt par anēmiju. Sak, kurš gan ziemā nav nogaršojis lāsteku?!

Iemesli šādai rīcībai gan līdz galam nav skaidri. Ir uzskats, ka tā dara tie, kuriem anēmijas ietekmē ir pietūkusi mēle, tā instinktīvi cenšoties mazināt diskomfortu. Bet ir arī versija, ka tā cilvēks neapzināti cenšas papildināt dzelzs daudzumu organismā, jo tas parasti atrodas ūdenī.

Nemierīgas kājas

Foto: RIA Novosti/Scanpix
Nemierīgas kājas nozīmē, ka cilvēks sēžot nepārtraukti mīdās un cilā kājas, it kā būtu ļoti satraukts vai tik pārpilns enerģijas, ka gluži vienkārši nespēj rāmi nosēdēt uz vietas. Ja kājas nevari noturēt mierā teju ikreiz, kad sēdi, arī, strādājot pie datora, tas varētu liecināt par mazasinību.

Nagu izskata izmaiņas

Foto: PantherMedia/Scanpix
Nagu izskats var ļoti daudz "pastāstīt" par tavu veselības stāvokli, arī norādīt uz dzelzs trūkuma izraisītu anēmiju.

Dzelzs deficīta ietekmē nagi kļūst trausli un izliecas karotītes formā, to vidum ieliecoties, bet maliņām paceļoties uz augšu. Ja tavi nagi ieguvuši karotei līdzīgu formu, noteikti jādodas veikt asinsanalīze, lai pārbaudītu dzelzs līmeni.

Bāla ādas krāsa

Foto: Shutterstock
Tam, ka āda kļuvusi bāla, reti kāds pievērš uzmanību, lai gan tas ir viens no anēmijai raksturīgākajiem simptomiem. Parasti cilvēks nodomā, ka tās ir sekas tam, ka saulīte jau sen mūs nav iepriecinājusi ar savu klātbūtni un ļāvusi mazliet iesauļoties.

Protams, bālums tiešām var būt saulītes trūkuma sekas, taču, ja līdztekus tam ir arī nogurums, bezspēks, grūtības ilgstoši koncentrēties un citas mazasinībai raksturīgas sekas, vērts konsultēties ar ģimenes ārstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!