Foto: PantherMedia/Scanpix

Tagad, kad apkārt daudzi klepo un puņķojas, novājināta imunitāte ievērojami paaugstina risku, ka "pieķersies" kāds saaukstēšanās vīruss. Zdorovieinfo.ru apkopojis sešas pazīmes, kas var liecināt par pasliktinātām organisma aizsargspējām. Ja pie vairākām no tām vari ievilkt ķeksīti, tas nozīmē tikai vienu – steigšus jāķeras pie organisma stiprināšanas!

Vienkāršākie veidi, kā likt imunitātei sasparoties – ar C vitamīnu bagātīgu augļu un dārzeņu "triciendeva" ikdienas uzturā, pastaigas svaigā gaisā, regulāras fiziskās aktivitātes, neveselīgu ieradumu atmešana… Rutks.lv daudz rakstīts par imunitātes stiprināšanu. Citus padomus meklē šeit.

Bet, lūk, pazīmes, ka imūnsistēma ir mazliet savārgusi!

Tev visu laiku kārojas kaut ko saldu

Foto: Shutterstock
Veikalā nevari vienaldzīgi paiet garām saldumu plauktiem? Nav nekāds jaunums, ka nekontrolēta ļaušanās saldumu kārei, visticamāk, beigsies ar liekajiem kilogramiem. Taču tas vēl nav viss!

Pētījumi pierādījuši, ka 100 grami cukura (apmēram trīs bundžiņas limonādes) uz piecām stundām padara leikocītus jeb baltās asinsšūnas nespējīgas nonāvēt nevēlamus mikroorganismus, kas iekļuvuši organismā. Tāpēc, ja ar saldumiem našķojies gandrīz visu laiku, nav nekāds brīnums, ka bieži saaukstējies.

Tu dzer maz ūdens

Foto: PantherMedia/Scanpix
Vel viena pazīme, ka tava imunitāte vai nu jau ir mazliet sašķobījusies, vai drīz sāks "šūpoties". Ne velti mēdz teikt – ūdens ir dzīvība. Ir nepieciešams uzņemt pietiekami daudz ūdens, lai organisms varētu izskalot ārā toksīnus un citas nevēlamas vielas, kas nelabvēlīgi iedarbojas uz veselību. Kafija un citi kofeīnu saturoši dzērieni nav labākais ūdens uzņemšanas veids, jo kofeīnam ir urīndzenoša iedarbība, proti, tas liek organismam zaudēt ūdeni.

Tas, cik daudz ūdens dienā jāizdzer, ir atkarīgs no daudziem faktoriem. Vidēji pieaugušam cilvēkam tie ir 1,5 – 2 litri. Zdorovieinfo.ru norāda, ka jādzer tik daudz, lai urīns būtu bāli dzeltenā krāsā. Pārāk tumša urīna krāsa parasti liecina, ka tiek dzerts par maz ūdens.

Tev ir liekais svars

Foto: Shutterstock
Droši vien esi dzirdējis, liekais svars paaugstina sirds un asinsvadu slimību, cukura diabēta, kā arī audzēju attīstības risku, nereti izraisa muguras un locītavu sāpes. Retāk tiek pieminēts fakts, ka tas kaitē arī imunitātei. Gandrīz visiem, kuri cūku gripas epidēmijas laikā saslima, bija viena kopīga iezīme – ķermeņa masas indekss augstāks par 40, proti, nopietna aptaukošanās.

Liekais svars izraisa hormonālu disbalansu, kas nelabvēlīgi ietekmē imūnsistēmu, traucējot tai cīnīties ar slimību izraisītājiem.

Tev ir sausa deguna gļotāda

Foto: stock.xchng
Jā, iesnas ir nepatīkama lieta, taču tās ir normāla reakcija un liecina par organisma cīņu pret saaukstēšanās vīrusiem. Ar iesnām no organisma tiek izvadīti vīrusi. Sliktāk, ja degunā ir tikpat sauss kā tuksnesī. Ja deguna gļotāda ir sausa, tajā viegli iekļūst vīrusi un sāk savu postošo darbu.

Deguna gļotādu bieži vien izsausina gaisa kondicionēšanas sistēmas un apkure. Tad ir jāpiedomā pie gaisa mitrināšanas dzīvojamajās telpās vai darbā. Var, piemēram, iegādāties speciālu gaisa mitrināšanas iekārtu vai uz radiatoriem izkārt mitras lupatiņas. Stāvokli uzlabos arī regulāra mājokļa vēdināšana, ielaižot mitrāku gaisu no āras.

Tu dzīvo vienā stresā

Foto: PantherMedia/Scanpix
Ilgstošs stress nelabvēlīgi ietekmē veselību, īpaši organisma aizsargspējas. Stress "uzvelk" organismu, liekot tam pastāvīgi būt tādā kā cīņas gatavībā – tas no organisma prasa ļoti daudz enerģijas, līdz ar to tās var nepietiek aizsargspēju nodrošināšanai.

Tikko nodevi darbā gada atskaites vai pabeidzi vērienīgu projektu un uzreiz pēc tam nolikies garšļaukus ar iesnām, kakla sāpēm un paaugstinātu temperatūru? Tā nav nekāda sakritība. Stress ir "izdedzinājis" organisma enerģijas resursus, un tagad tam steigšus nepieciešams atgūt spēkus.

Tu bieži saaukstējies

Foto: Shutterstock
Ja bieži saaukstējies, tas ir signāls, ka organisma aizsargspējas ir novājinātas. Pieaugušie parasti saaukstējas vienu līdz trīs reizes aukstās sezonas laikā. Saaukstēšanās parasti ilgst septiņas dienas, no kurām smagākās ir pirmās trīs. Ja saaukstējies biežāk vai slimo ilgāk, tas nozīmē, ka jāparūpējas par imunitātes stiprināšanu.

Regulāras fiziskās aktivitātes, veselīgs uzturs un pietiekami daudz miega – atslēgvārdi spēcīgai imunitātei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!