Foto: PantherMedia/Scanpix
Sliktu elpu lielākoties rada nepareizi mutes dobuma kopšanas paradumi, ar īpaši asu aromātu apveltīti pārtikas produkti vai problēmas ar kuņģa un zarnu trakta darbību. Tomēr delikātajam defektam ir vēl pāris iemeslu, ko apkopojis arī "Huffington Post".

Medikamenti

Nereti dažādu medikamentu blakusparādībās ietilpst arī mudes dobuma sausināšana, kas, kā zināms, ir viens no izplatītākajiem nepatīkamas elpas cēloņiem.

Tā iemesls ir siekalu mazināšanās, kuras ir nepieciešamas, lai neļautu mutē un uz mēles virsmas savairoties baktērijām.

Elpošanas ceļu slimības

Saskaņā ar pētījumiem, nepatīkamu elpu rada arī elpošanas ceļu slimības, tai skaitā klepus un bronhīts, kā arī deguna un tā blakusdobuma sekrēti, kas nonāk rīklē un mutes dobumā. Tādējādi slikta elpa ir bieži sastopama parādība, cīnoties ar iesnām, sāpošu kaklu, klepu, bronhītu, plaušu karsoni un citām elpceļu slimībām.

Elpošana ar muti

Ja guli, elpojot ar vaļā muti, vari ne tikai krākt, bet arī mosties ar krietni nepatīkamāku rīta elpu, kāda ir vidusmēra cilvēkam. Tā iemesls ir jau minētā mutes sausināšana, samazinoties siekalām.

Liekais svars

2007. gadā veiktā pētījumā tika atklāts, ka cilvēkiem ar lieko svaru ir nepatīkamāka elpa par veselīgas ķermeņa masas īpašniekiem. Nu atklāts, ka organismi, kas dzīvo aptaukojušos cilvēku kuņģī, izdala noteiktas gāzes, kas rada specifisku sliktas elpas aromātu.

Jāpiebilst, ka minētie organismi atrodami ikviena cilvēka kuņģī, tomēr tieši cilvēkiem ar lieko svaru to ir krietni vairāk.

Ogļhidrātu neēšana

Atkinsa diētas piekritēji zina, ka tās laikā organisms sāk dedzināt taukus, uzņemtās olbaltumvielas un taukus pārvēršot enerģijā ogļhidrātu trūkuma dēļ. Procesa rezultātā organismā izdalās noteiktas ķīmiskas vielas, kas rada nepatīkamu elpu un tās aromātu nav iespējams likvidēt ar ierastajiem līdzekļiem.

Veselības problēmas un dažādas slimības

Par aknu saslimšanu liecina puvušu zivju aromāts, savukārt saldena augļu smarža var būt diabēta pazīme. Atsevišķi ļaundabīgu audzēju paveidi organismā izstrādā dažādas ķīmiskas vielas, kas rada nelikvidējamu sliktu elpu, savukārt sirds slimības maina kuņģa skābes izdalīšanos, ietekmējot arī no mutes nākošo aromātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!