Foto: Shutterstock

Ikviens zina, ka konfektes un saldie, gāzētie dzērieni, lai arī garšīgi, nenāk par labu zobiem, tomēr cukurs un skābes paslēpušies arī citos, pirmajā acu uzmetienā nekaitīgos vai pat veselīgos produktos, kas var kaitēt zobiem. Lūk, daži produkti, kas kaitē skaistam smaidam, un padomi, kā to tomēr saglabāt tikpat žilbinošu un izvairīties no zobu bojājumiem.

Augļu sulas

Foto: Shutterstock

Lai arī karstajā laikā svaigi spiestas augļu un dārzeņu sulas ir īpaši atspirdzinošas, turklāt tās ir labas gan vielmaiņai, gan imunitātei un palīdz organismam uzņemt vajadzīgo šķidruma daudzumu, tās tomēr satur daudz dabīgo cukuru (vēl jo vairāk, ja cukurs pievienots smūtijam vai kokteilim), tādēļ to dzeršana ir gandrīz tikpat kaitīga zobiem, kā šokolādes ēšana, raksta "The Health". Sulā esošie cukuri "garšo" arī baktērijām, kas mitinās mutē un pārvērš tos skābēs, kas savukārt bojā zobu emalju un rada caurumus. Tāpat košo augļu un dārzeņu sulas šī iemesla dēļ vieglāk iekrāso zobus.

Risinājums: Dzer sulu caur salmiņu, lai izvairītos no zobu bojāšanas, kā arī netīri zobus ātrāk kā 45 minūtes pēc sulas dzeršanas, jo zobu pucēšana uzreiz pēc tam, kad skābe būs padarījusi emalju mīkstāku, var atstāt lielākus bojājumus.

Barbekjū mērce un kečups

Foto: Shutterstock

Vasarā reti kuras brīvdienas paiet bez gaļas cepšanas, un tā vislabāk garšo ar kādu aromātisku mērcīti, tomēr tieši mērce var kaitēt taviem zobiem. Visas mērces, kas gatavotas no tomātiem, krāso zobus – ne tikai sava košā pigmenta, bet arī augstā skābju satura dēļ. Tāpat tajās ir daudz cukura, īpaši iecienītajā bārbekjū mērcē, tādēļ tā nemanot var "bruģēt" ceļu uz zobārsta kabinetu. Tāpat zobiem kaitīgas ir salātu mērces – tajās ir etiķis un cukurs, kas, kā jau minēts, bojās zobus.

Risinājums: Izmazgā zobus uzreiz pēc piknika.

Žāvēti augļi

Foto: Shutterstock

Lai arī daudzi svaigi augi un augļi zobiem ir veselīgi, nevieni žāvētie augļi tādi nav. Šie, gremošanai un sirds veselībai vērtīgie gardumi, kas bagāti šķiedrvielām, "ieskauj" zobus gluži vai cukura apmetnī, tāpat kā, piemēram, gumijkonfektes. Tāpat žāvētie augļi var palikt starp zobiem, un zobu emalju tādā veidā ilgi ietekmē skābe. Tāpat šie produkti rada mehānisku kaitējumu zobiem.

Risinājums: Dabū cukuru nost! Iztīri un izskalo zobus uzreiz pēc žāvēto augļu ēšanas.

Baltvīns

Foto: Shutterstock

Parasti zobu apskādēšanā par lielāko vaininieku tiek dēvēts sarkanvīns, un tas tiešām gan krāso, gan boja zobus, tomēr arī baltvīns nav labāks. Skābe, kas tajā ir, "noēd" zobu emalju, atstājot zobus jūtīgus un viegli ievainojamus.

Risinājums: Ēd vairāk siera pie vīna. Tajā ir daudz olbaltumvielu, kalcija un fosfora – visa, kas nepieciešams, lai aizkavētu ļaunumu, ko nodara skābe. Kalorijām mazāk bagāts risinājums būs ūdens dzeršana kopā ar vīnu – noskalo malku vīna ar malku ūdens, tas ne tikai palīdzēs zobiem, bet neļaus arī tik ātri apreibt, kā arī pasargās organismu no reakcijām, kas izraisa paģiras nākamajā rītā.

Apelsīni

Foto: PantherMedia/Scanpix

Tikai retais zina, ka ar C vitamīnu tik bagātie augļi spēj ietekmēt zobu emalju daudz spēcīgāk nekā zobu balinošie līdzekļi. Apelsīnu sula samazina emaljas izturību par 84%, izraisa zobu pūšanu un paaugstina kariesa veidošanos.

Risinājums: Izskalo muti pēc apelsīnu ēšanas, kā arī nelieto tos biežāk kā trīs reizes nedēļā.

Marinēti produkti

Foto: Shutterstock

Kam gan negaršo vecmāmiņas marinētie gurķīši vai sēnes? Tomēr arī ar šiem labumiem jābūt uzmanīgiem, jo skābums (etiķis), kas nepieciešams, lai marinētu produktus, bojā zobu emalju. Zobārsti apgalvo, ka, lietojot marinētus produktus biežāk nekā vienu reizi dienā, iespējamība saskarties ar zobu problēmām pieaug par 85%.

Risinājums: Labāk izvēlies svaigus dārzeņus. Marinētus produktus nelieto biežāk nekā reizi dienā un pēc tam izskalot muti ar tīru ūdeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!