Foto: Shutterstock

Mūsdienu cilvēki iedalās arī šādi – kārtīgajos un "nekārtīgajos" ēdājos. Vieni ēd tikai mājās gatavotu ēdienu, otri – biežāk ārpus mājas, arī fast-food. Pirmais variants ir veselīgāks, tāpēc, piedāvāju dažus padomus, kā labāk pielāgoties mūsdienu straujajam dzīves ritmam, tomēr gatavot mājās un tērēt tam laika.

Kāpēc mūsdienās būtu jāgatavo mājās?

1. Savas un savu tuvinieku veselības dēļ – mājās gatavots, veselīgs uzturs no sezonāliem produktiem nodrošinās organismu ar visām nepieciešamajām uzturvielām, vitamīniem, minerālvielām. Tas sniegs enerģiju un sāta sajūtu.

2. Laiks kopā – mūsdienu tendence ēst ārpus mājas mazina kopības sajūtu ģimenē. Kopā gatavotas un ēstas maltītes, sarunas un dienas svarīgāko notikumu apspriešana – tas veicina komunikāciju un labākas attiecības ģimenē. Ir veikti arī novērojumi, ka bērni, kuri ēd ģimenē kopā pie viena galda, ir atraisītāki, spēj labāk izteikt savu viedokli, diskutēt, jo to dara regulāri pie kopīga galda ar mājiniekiem.

3. Mājās gatavots ēdiens ir lētāks – ja vien katru dienu negatavosi izsmalcinātus ēdienus! Ikdienas ēdienam ir jābūt vienkāršam, ātri pagatavojamam.

Ko darīt, ja vēlmes gatavot veselīgāk un ēst veselīgāk neatbalsta pārējie ģimenes locekļi?

Šādi jautājumi izskan teju vai katrā uztura konsultācijā un tas ir nopietni, ja ģimene nepieņem "veselīgākus" ēšanas principus. Ko darīt – strīdēties, pastāvēt par savu taisnību?

Paskaidro, kāpēc gatavosi citādi nekā iepriekš, piedāvā mājiniekiem nogaršot jauno ēdienu. Ja ģimene iepriekš ir ēdusi veikalā, ēdnīcās gatavotu maltīti, tad mājās gatavots ēdiens būs laba pārbaude tavām kulinārajām spējām. Ja ģimenē ir bērni, tad gatavo viņiem, kā ierasts, bet ģimenes pieaugušajiem pievieno savādākas garšvielas, izmēģini jaunas receptes vai ēdienu variācijas un piedāvā bērniem nogaršot.

Bērniem labprāt patīk palīdzēt gatavot - iesaisti viņus, plānojot, piemēram, brīvdienu vakariņas.

Ejiet kopā iepirkties, gatavojiet un kopā nobaudiet šo ēdienu!

Vai gatavošana vairākos katlos aizņems vairāk laika? 

Mājās ēdiens būtu jāgatavo arī tad, ja dzīvo viens vai vairāki, jo jāatceras, ka mājas ēdiens ir svaigs, veselīgs, un tā vienmēr ir laba izvēle. Par to arī runājam uztura meistarklasē, dalīsimies praktiskos ieteikumos.

Situācijā, kad mājinieki arī turpmāk vēlas ēst ierastos cīsiņus, bet tu vēlies pagatavot sakņu sautējumu, gatavo sev atsevišķi! Ja mājās ir nepieciešamie produkti un ir vairāku riņķu plīts, cepeškrāsns, tad gatavošana vairākos katliņos vairāk laika nepatērēs.

Ko darīt, ja pārējie ģimenes locekļi nepieņem tavu jauno ēšanas un gatavošanas režīmu?
Nemet plinti krūmos – turpini gatavot, mācies pagatavot jaunus ēdienus, gatavo vairāk dārzeņu, salātu. Vāri zupas – sakņu, biezzupas, gatavo sezonas saknes!

Piesakies kulinārijas kursos un paskaidro pārējiem ģimenes locekļiem, ka ēdīsi kaut vai viena, tomēr uzaicini pagaršot. Mana pārliecība rāda, ka veselīgi ēst, gatavot mājās var paspēt pat aizņemta strādājoša vairāku bērnu māmiņa, bet ir jāplāno iepirkšanās nedēļas nogalēs tirgū vai veikalā, lai pie rokas vienmēr būtu nepieciešamie produkti. 

Vivendi Uztura meistarklasē 7. februārī runāsim par veselīgu ēšanas paradumu ieviešanu ģimenē. Dalīsimies pieredzē, kā iemācīt bērnus ēst veselīgu ēdienu. Gatavosim un baudīsim mājas ēdienus, pārrunāsim gatavošanas varantus, produktu izvēli un iepirkumu plānošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!