Foto: Shutterstock
Aizkuņģa dziedzeris ir orgāns, kas atrodas aiz kuņģa. Tas izdala fermentus, kas palīdz sagremot uzņemto pārtiku, un hormonus, kas palīdz regulēt cukura līmeni asinīs. Ņemot vērā tā nozīmīgo lomu mūsu organismā, nepieciešams pievērst uzmanību ar dziedzeri saistītām veselības problēmām. Viens no veselības kaitniekiem ir aizkuņģa dziedzera vēzis, kas uzskatāms par vienu no agresīvākajiem vēža veidiem un kura diagnostikā nereti lielu lomu spēlē pacienta spēja savlaicīgi atpazīt tā vēstnešus.

Ja runājam par aizkuņģa dziedzera vēža izpausmēm, būtiski atzīmēt, ka, uzspiežot uz ķermeņa zonas, kur tas atrodas, visticamāk nevarēsi ārēji sajust kādu izaugumu, skaidrots portālā ''Health Line''. Tāpat visbiežāk simptomi, kas vēsta par audzēju, var parādīties vien tad, kad tas ir izaudzis gana liels un sācis izplatīties uz citiem orgāniem.

Ja salīdzinām aizkuņģa dziedzera jeb pankreatīta vēzi ar krūts, resnās zarnas vai prostatas vēzi, svarīgi arī pieminēt, ka ne vienmēr to iespējams pamanīt regulārajos skrīningos. Līdz ar to aizkuņģa dziedzera vēzi nereti mēdz dēvēt arī par kluso vēzi tieši tā iemesla dēļ, ka daļā gadījumu to ir grūti pamanīt agrīnā stadijā, kad tas ir visvieglāk ārstējams. Tieši tāpēc ir svarīgi zināt gan tā vēstnešus, gan riska faktorus, lai no šīs slimības pēc iespējas vairāk attālinātos. Šeit daži riska faktori:

  • ģimenē ir bijis kāds vēža slimnieks;
  • esi smēķētāja;
  • ciet no aptaukošanās;
  • darba dēļ esi regulārā saskarsmē ar pesticīdiem vai citām ķīmiskām vielām.

Lai gan nav labāka veida par regulārām pārbaudēm, kā izvairīties no jebkādām saslimšanā, par ļaunu nenāk iemācīties būt gana vērīgai, tādējādi jau savlaicīgi pamanot kādu veselības problēmu. Tāpēc turpinājumā iepazīstinām ar pazīmēm, kas var liecināt par aizkuņģa dziedzera vēzi. Tomēr atceries – jebkādu, pat mazāko aizdomu gadījumā vislabāk doties pie ārsta, kas tad arī spēs kliedēt radušās bažas.

Slikta dūša un vemšana

Ja pankreatīta audzējs pasliktina hormonu un enzīmu ražošanu, kas ir iesaistīti pārtikas sagremošanā, var būt slikta dūša, arī vemšana. Tāpat nelabumu var izraisīt aizkuņģa dziedzera vēža formas, kas liek kuņģī uzkrāties skābei. Savukārt citi šī vēža veidi traucē vai pilnībā bloķē pārtikas nokļūšanu kuņģī, kas arī var veicināt nelabumu.

Sāpes un kāju pietūkums, apsārtums


Foto: Shutterstock
Vēža šūnām izplatoties, tas var nospiest nervus vai iekšējos orgānus, tādējādi izraisot sāpes. Tāpat, ja audzējs izveidojis nosprostojumu gremošanas traktā, arī tas var būt viens no sāpju iemesliem. Runājot par izplatītākajām sāpēm, kuras jūt pacienti, kas cieš no aizkuņģa dziedzera vēža, tās ir sāpes vēderā vai muguras lejas daļā.

Paturpinot par sāpēm… Dziļā vēnu tromboze nereti ir viens no pirmajiem aizkuņģa dziedzera simptomiem. Tas ir kājas dziļajā vēnā izveidojies asins receklis, kas veicina kājas pietūkumu, apsārtumu un arī sāpes. Ja receklis ''pamūk'' no savas vietas un caur dziļo vēnu nonāk plaušās, tālāk jau var rasties plaušu embolija, kas var izraisīt elpas trūkumu. Ja tev ir kaut mazākās aizdomas par dziļās vēnas trombozi, vislabāk nekavējoties konsultēties ar ārstu, jo, asins receklim nonākot plaušās, tas var izraisīt arī pēkšņu nāvi.

Svara zudums, pārmērīgs izsalkums vai slāpes


Foto: Shutterstock
Pankreatīta vēzis, līdzīgi kā citu audzēju veidi, var samazināt apetīti, tādējādi izraisot svara zudumu. Taču ir aizkuņģa dziedzera vēža veidi, kad ražo hormonus, kas savukārt apgrūtina ķermeņa iespējas uzņemt barības vielas no dienas laikā apēstās pārtikas. No tā izriet – ja arī tava apetīte nav samazinājusies un tavs ikdienas uzturs ir pilnvērtīgs, vēža ietekmē tavs svars var kristies vai organismam var sākt pietrūkt visas tam nepieciešamās barības vielas.

Savukārt pārmērīgu izsalkumu un slāpes veicina cukura diabēts – slimības ietekmē organisms nespēj saražot pietiekami daudz insulīna, lai spētu kontrolēt cukura līmeni asinīs. Kāds aizkuņģa dziedzera vēzim sakars ar cukura diabētu? Vēzis ar laiku iznīcina aizkuņģa dziedzerī esošās insulīna veidojošās šūnas, rezultātā pacientam attīstās cukura diabēts.

Tumšs urīns un palielināts žultspūslis


Foto: Shutterstock
Mūsu žultspūslis uzglabā žulti, kas ir dzeltenīgi brūns šķidrums, kuru izdala aknas, lai organismam palīdzētu sagremot pārtiku. No žultspūšļa caur žultsvadu šis šķidrums nokļūst zarnās un kopā ar izkārnījumiem tiek izvadīts no ķermeņa. Taču, ja pankreatīta audzējs aizsprosto žults ceļu, bilirubīns (žults pigments – red.) no organisma netiek izvadīts, tādējādi tas uzkrājas un var mainīt urīna krāsu – tas kļūst tumšs.

Nupat jau noskaidrojām, ka žultsvadam nosprostojoties, žults netiek izvadīta no organisma, bet tā var uzkrāties žultspūslī. Tas arī var izraisīt pūšļa augšanu lielumā, sasniedzot izmēru, kas pārsniedz normu. Par palielinātu žultspūsli var liecināt jutīgums vēdera augšdaļā, taču to spēs apstiprināt tikai ārsts pēc veiktajiem izmeklējumiem.

Caureja un gaišas krāsas fēces


Foto: Shutterstock
Caureja ir raksturīga dažādiem aizkuņģa dziedzera vēža veidiem. Viens no tiem ir retāk sastopamais audzējs, kurš izdala vielu – vazoaktīvo zarnu peptīdu, kas, savukārt, liek gremošanas sistēmā uzkrāties ūdenim, tādējādi izraisot caureju. Tāpat, ņemot vērā, ka aizkuņģa dziedzera vēzis var neļaut absorbēt visas organismam nepieciešamās barības vielas, arī to trūkums var izraisīt caureju.

Runājot par izkārnījumiem un izmaiņu to krāsā, ja vēža ietekmē ir radušās problēmas ar žults izvadi no organisma, fēces var būt gaišākā krāsā. Tas tāpēc, ka tajās ir pazemināts bilirubīna līmenis. Kas vēl – pankreatīta audzējs var apgrūtināt aizkuņģa dziedzera atbrīvošanos no gremošanas fermentiem, tādējādi apgrūtinot uzņemto tauku sadalīšanu. Rezultātā nesagremotie tauki nonāk izkārnījumos, padarot tos šķietami taukainākus.

Dzelte, nieze un izsitumi


Foto: Shutterstock
Dzelte cilvēka ādu un acu dobumus iekrāso dzeltenā krāsā. Tiem, kas slimo ar aizkuņģa dziedzera vēzi, var rasties dzelte, ja audzējs atrodas dziedzera galviņā un bloķē žultsvadu. Veidojoties aizsprostojumam, bilirubīns netiek no organisma izvadīts, tādējādi uzkrājas un izraisa dzelti. Taču dzelte nav vienīgā, ko var izraisīt bilirubīna uzkrāšanās. Tās ietekmē var rasties arī ādas nieze un kairinājums.

Runājot par izsitumiem, cilvēkiem, kas cieš no glikagonomas – viena no aizkuņģa dziedzera audzēja veidiem –, dažādās ķermeņa vietās var parādīties sarkani, pat strutaini izsitumi. Kāpēc izsitumi rodas? To cēlonis ir hormona glikagona pārprodukcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!