Foto: Shutterstock

Pasaulē slavenākais pavārs Džeimijs Olivers ir ne tikai izcils sava aroda meistars, bet arī cīnītājs par pareizu uzturu un dzīvesveidu. Lūk, desmit Džeimija padomi, kā ikvienam padarīt savu dzīvi veselīgāku un līdz ar to – arī priecīgāku un laimīgāku.

Iemācies gatavot pats

Gatavošana ir viena no nozīmīgākajām prasmēm, ko vari iemācīties. Tā ļauj pilnībā kontrolēt, ko lieto savā ikdienas uzturā.

Lieto sabalansētu uzturu

Centies ēst sabalansētu uzturu, kas pareizajās proporcijās satur katru no pārtikas grupām – olbaltumvielas, ogļhidrātus, šķiedrvielas, taukus, vitamīnus, mikroelementus utt.

Padari savu uzturu daudzveidīgu

Iekļauj savā uzturā plašu dārzeņu un augļu klāstu, liesu gaļu, zivis, olas, pākšaugus, riekstus, sēklas, pilngraudu izstrādājumus un piena produktus ar zemu tauku saturu. Kad runa ir par augļiem un dārzeņiem, izvēlies tos atšķirīgās krāsās, jo šādi tu saņemsi dažādas uzturvielas, kas organismam nepieciešamas, lai tas būtu vesels un spēcīgs.

Zini, ko ēd

Mēģini uzzināt visu par pārtiku, ko lieto uzturā. Mums visiem ir jāsaprot, no kurienes pārtika nāk un kā tā ietekmē mūsu organismu.

Izvēlies produktus ar "labajām kalorijām"

Pārliecinies, ka lielāko daļu no uzņemtās enerģijas tu saņem no tā dēvētajām labajām kalorijām, kas apgādā organismu arī ar vitamīniem, minerālvielām, olbaltumvielām, šķiedrvielām un labajiem taukiem. Izvairies no produktiem, kas satur "tukšās kalorijas".

Atceries par brokastīm

Brokastis iedarbina vielmaiņas procesus un palīdz tev būt modram un spirgtam visas dienas garumā. Gādā, lai brokastos būtu sātīgas un veselīgas.

Izlasi informāciju uz produkta iepakojuma

Ir svarīgi izlasīt informāciju sīkajā drukā uz produkta iepakojuma, lai zinātu, cik lielas ir ieteicamās porcijas, un kāds ir cukura, sāls un piesātināto tauku saturs. Atceries, ka ne visas E vielas ir sliktas, taču – ja to produktā ir pārāk daudz, tā ir slikta zīme.

Dzer vairāk ūdens

Ūdens ir būtiska uztura sastāvdaļa. Dzer daudz ūdens un izvairies no "tukšajām kalorijām", kuras satur dzirkstošie un enerģijas dzērieni vai sulas ar pievienotu cukuru. Kalorijas ir jāuzņem ar ēdienu, nevis ar dzērieniem.

Fiziskās aktivitātes

Dažādas fiziskās aktivitātes ir ļoti nozīmīgas veselības saglabāšanā, tāpēc atvēli tām iespējami daudz laika.

Labi izgulies

Labs un pietiekami ilgs miegs ir svarīgs nosacījums veselības saglabāšanā un tiešā veidā ietekmē to, cik labi mēs spējam apgūt kaut ko jaunu, augt savā attīstībā un pieņemt lēmumus. Miegs ir ļoti svarīgs, jo kamēr mēs guļam, organismā notiek svarīgi atjaunošanās procesi.

Portāls "Tasty.lv" un televīzijas kanāls "FOX Life" aicina iedvesmoties no Džeimija Olivera un svinēt svētkus gardi un veselīgi, tāpēc aicinām ikvienu dalīties ar savām gardajām un veselīgajām svētku maltītes receptēm.

Nofotografē pagatavoto gardumu, pievieno aprakstu ar izmantotajām sastāvdaļām un gatavošanas procesu, sūti uz e-pastu maja@delfi.lv ar norādi "Veselīgās svētku receptes" līdz 2016. gada 3. janvārim (ieskaitot).

Visus konkursam pieteiktās receptes publicēsim portālā Tasty.lv, līdztekus norisināsies skatītāju balsojums. Trīs fotorecepšu, kas būs saņēmušas visvairāk balsu, autori iegūs patiešām lieliskas balvas – augstvērtīgus Džeimija Olivera virtuves piederumu komplektus no veikala "Home & Gourmet" aptuveni 65 eiro vērtībā.

Uzvarētājus paziņosim 2016. gada 8. janvārī portālā Tasty.lv, kā arī personīgi, sūtot ziņu uz konkursam reģistrēto e-pasta adresi.

Un neaizmirsti ieslēgt televizoru, lai noskatītos Džeimija Olivera lieliskos raidījumus kanālā "FOX Life". "Džeimija pārtikas revolūcija dzīvajā ēterā Sidnejas Operas namā" – trešdien, 30. decembrī pulksten 21.00, bet svētdienās pulksten 12.00 var vērot "Emmy" balvu ieguvušo izcilo realitātes šovu – "Džeimija pārtikas revolūcija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!