Foto: Shutterstock
Iemesli, kāpēc bieži jūti, ka kājas ir nogurušas, var būt dažādi – dzīvesveids, psiholoģiskas vai veselības problēmas. Arī pārpūle, stress, slikts uzturs, staigāšana kurpēs ar augstu papēdi var būt iemesli, kāpēc dienas beigās kājas jūtas nogurušas. Arī vasaras dienu aktīvais ritms patērē vairāk enerģijas nekā parasti.

Sāpošas un nogurušas kājas lielākajā daļā gadījumu var ārstēt mājas apstākļos, bez ārsta iejaukšanās. Tomēr gadījumos, ja nekas nepalīdz un sāpes un nogurums saglabājas, ieteicams konsultēties ar ārstu. 

Padomi, kā atbrīvoties no nomācošā noguruma kājās

Fiziskās aktivitātes. Kājas bieži vien sāp, jo tajās nepietiekami cirkulē asinis. Asinis transportē skābekli uz kāju muskuļiem un izvada lieko šķidrumu un toksīnus. Asinsriti var uzlabot biežāk nodarbojoties ar fiziskajām aktivitātēm.

Lai stiprinātu kājas un mazinātu ceļgalu sāpes var veikt pietupienus. Tomēr ar nosacījumi, ka noteikts skaits pietupienu tiek veikts visas dienas garumā, nevis visi vienā piegājienā. 

Veselīgs uzturs. Nogurumu kājās var izraisīt aptaukošanās, tāpēc nevajadzētu aizrauties ar neveselīgas pārtikas lietošanu, bet izvēlēties veselīgus, kvalitatīvus produktus. 

Lai mazinātu nogurumu kājās, ēdienkartē ir jāiekļauj vairāk produkti, kas satur kalciju, šķiedrvielas, olbaltumvielas, E vitamīnu.

Mērcēšana ūdenī. Lai atbrīvotos no noguruma kājās, tās var iemērkt vēsā ūdenī un paturēt neilgu laiciņu. Vēss ūdens uzlabos asinsriti. 

Kāju mērcēšanu ūdenī var aizstāt ar mitru dvieli, kas uzlikts uz kājām. 

 Ledus kompreses. Sagatavo tās un uzliec uz kāju locītavām, paturot 10 līdz 15 minūtes. Svarīgi, lai kājas tajā brīdī būtu nedaudz paceltas uz augšu.

 Masāža. Masē kājas katru dienu, jo tas uzlabos asinsriti. Sāc masēt no potītēm līdz pat augšstilbiem. 

 Turi kājas paceltas, jo tas uzlabos asins cirkulēšanu. Dodoties gulēt, kājas vari uzlikt uz spilvena vai kāda cita paaugstinājuma.

Stiepšanās. Stiepšanās vingrinājumi arī var palīdzēt mazināt nogurumu un sāpes kājās.

Nostājies taisni, rokas turi aiz muguras, lai saglabātu līdzsvaru. Nedaudz pastiepies uz pirkstu galiem un tā pastāvi dažas sekundes, tad atkal nostājies uz pilnas pēdas. Stiepšanos atkārto vairākas reizes.

Raksta veidošanās izmantota informācija no portāliem:health.ccm.net, healthguidance.org  un nextavenue.org

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!