Trausli kauli un problēmas ar locītavām ir jautājumi, kas nereti skar gados vecākus cilvēkus, tomēr jāņem vērā, ka vecums nav vienīgais faktors, kas ietekmē veselību. Ļoti būtisks ir arī dzīvesveids un ikdienas paradumi. Ja vēlies, lai tavi kauli būtu stipri un pašsajūta lieliska, ir vērts pārskatīt savus ikdienas paradumus – iespējams, ka daļa no tiem tev patiešām nenāk par labu.

Vai tu smēķē un kāda glāze alkoholiska dzēriena ir tava ikdiena? Cik daudz tu kusties un cik daudz laika pavadi ārpus telpām? Tie ir tikai daži no jautājumiem, kas var palīdzēt saprast, vai tavi paradumi un ikdienas darbības nekaitē tavai kaulu veselībai. Mainot savu dzīvi, tu vari saglabāt kaulus spēcīgus un mazināt dažādu slimību un savainojumu risku arī vecumdienās.

Piedāvājam iepazīties ar vairākiem kaulu veselībai kaitīgiem paradumiem un darbībām, ko izcēluši "Web Md" un "Everyday Health" eksperti. Protams, jāpatur prātā, ka tavu veselību var ietekmēt arī slimības un citi faktori, tāpēc, pamanot problēmas ar kauliem, ir nepieciešams vērsties pie speciālista.

Smēķēšana un alkohola lietošana

Foto: Shutterstock
To, ka gan alkohola lietošana, gan smēķēšana, ir kaitīga veselībai, ir dzirdējis teju katrs. Tomēr daudzi joprojām neapzinās, cik ļoti tava organisma darbību ietekmē šie paradumi. Piemēram, alkohols kavē kalcija uzsūkšanos organismā, un līdz ar to ir kaitīgs ne tikai tavām aknām, bet arī kauliem. Ja nevēlies nodarīt sev pāri, atceries, ka sievietēm nevajadzētu dienas laikā izdzert vairāk par vienu alkohola vienību, bet vīriešiem – vairāk par divām.

Arī smēķēšana tavu kaulu veselībai tikai kaitē. Smēķētāju kauli ir trauslāki, tāpēc viņi biežāk piedzīvo kaulu lūzumus, tāpat cigarešu kūpināšana paildzina dzīšanas procesu. Tabakas lietotājiem ir zemāks kaulu blīvums. Tajā esošie radikāļi nonāvē šūnas, kas veido kaulus, tāpat smēķēšana liek izdalīties stresa hormonam kortizolam, kas vājina kaulus un kavē kaulus atjaunojošu hormonu izdalīšanos. Tāpat kauliem par labu nenāk arī tas, ka smēķēšana sašaurina asinsvadus un kavē skābekļa apmaiņu organismā. Par to, kā mainās cilvēka dzīve un pašsajūta pēc smēķēšanas atmešanas, vari lasīt šeit.

Mazkustīgs dzīvesveids un ilgstoša sēdēšana

Foto: Shutterstock
Parēķini, cik daudzas stundas tu ikdienā pavadi, sēžot krēslā, dīvānā vai auto. Iespējams, ir pēdējais brīdis ieviest savā ikdienā vairāk kustību. Mazkustīgs dzīvesveids ne tikai palielina aptaukošanās risku un ietekmē tavu izskatu, bet arī atstāj iespaidu uz tavu kaulu stāvokli un vispārējo veselību. Tas nav nekas, ja laiku pa laikam paskaties televizoru vakarā, bet sēdēšana nedrīkst kļūt par tavu dzīvesveidu.

Lai kauli būti stipri un veseli, tev ir nepieciešamas fiziskās aktivitātes. Gluži tāpat kā muskuļus, arī kaulus sports padarīs spēcīgākus, protams, ja vien veic vingrojumus pareizi un negūsti traumas. Kaulu stiprināšanai noder tādas aktivitātes, kā staigāšana, kāpšana pa kāpnēm un spēka treniņi ar svariem. Jāpiebilst, ka fiziskās aktivitātes uzlabos arī tavu stāju un līdzsvara sajūtu, samazinot lūzumu un traumu risku. Ja vēl neesi pārliecināta par to, ka ikdienā jāievieš vairāk kustību un jāatbrīvojas no mazkustīga dzīvesveida, ņem vērā, ka tas palielina arī sirdsslimību, audzēju un diabēta risku. Par to vairāk šajā rakstā.

Pārāk daudz sāls uzturā

Foto: Shutterstock
Tavu kaulu veselībai kaitīgs ir arī sāls. Siers, sāļās maizītes, čipsi un citi sālīti produkti noteikti nepalīdzēs stiprināt tavus kaulus. Tas tāpēc, ka sāls veicina straujāku kalcija izdalīšanos no organisma. Ja cilvēks ēd ļoti daudz sāls, viņa kauli kļūst arvien trauslāki. Ja sieviete katru dienu apēd vienu papildu gramu ar sāli, gada laikā viņa zaudē apmēram procentu kaulu blīvuma.

Ārste-dietoloģe Jūlija Bastrigina ir norādījusi, ka pieaugušam cilvēkam diennakts sāls deva ir četri līdz seši grami, bērnam līdz septiņiem gadiem – divi līdz trīs grami. Viņa norāda, ka pārmērīga sāls lietošana var veicināt pieņemšanos svarā, un iesaka vārāmā sāls vietā lietot sāli ar samazinātu nātrija saturu.

Uzturēšanās tikai telpās

Foto: Shutterstock
Kustību trūkums, ja teju visu laiku uzturies telpās, nav vienīgais, kas kaitē kaulu veselībai. Kauliem ir vajadzīgs D vitamīns, un uzturēšanās saulesstaros, var palīdzēt to uzņemt. Tev par labu nāktu kaut vai 10-15 minūtes ārpus telpām, bet atceries, ka pārspīlēt nav vajadzības. Ultravioletais starojums palielina melanomas risku, tāpēc, dodoties ārā, neaizmirsti par aizsargkrēmu.

Ja tavam organismam trūkst D vitamīna, kauli kļūst trauslāki un samazinās to blīvums. Ja tev nav iespējas uzņemt D vitamīnu ar saules staru palīdzību, atceries, ka tas atrodams arī dažādos pārtikas produktos, piemēram, lasī, olu dzeltenumos un ēdienos, kas papildināti ar D vitamīnu.

Aizraušanās ar tievēšanu un pārāk mazs svars

Foto: Shutterstock
Ļoti mazs ķermeņa svars un pazemināts ķermeņa masas indekss (18,5 vai mazāks) nozīmē lielāku lūzumu un trauslu kaulu risku. Ja tu esi ļoti viegla, izmēģini spēka treniņus, lai palielinātu savu svaru, kā arī konsultējies ar ārstu par to, vai tev ir nepieciešams papildu uzņemt kalciju. Ja nezini, kāpēc tavs svars ir tik mazs, arī par to noteikti konsultējies ar ārstu, jo tas var liecināt arī par nopietnākām problēmām.

Tāpat atceries, ka dažādas diētas un mēģinājumi notievēt nenāks par labu tavai veselībai. Diētas un badošanās neļaus tev uzņemt visus organismam nepieciešamos vitamīnus un minerālvielas, padarot vājākus ne tikai tavus kaulus, bet arī pasliktinot veselības stāvokli. Tāpat ierobežojošas diētas un atteikšanās no ēdiena ir viena no dzīvesstila kļūdām, kas kavē vielmaiņas darbu, padarot notievēšanu vēl sarežģītāku. Plašāk par to šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!