Smēķēšana ir galvenais priekšlaicīgas nāves cēlonis Eiropas Savienībā. Neraugoties uz to, daudzi smēķētāji baidās, ka būs vajadzīgs pārāk ilgs laiks, lai vispirms atmestu kaitīgo ieradumu, bet pēc tam redzētu kādus veselības un labsajūtas uzlabojumus. Bet, kā izrādās, ieguvumu ieraudzīšana notiek ātrāk, nekā lielākā daļa cilvēku uzskata.

Daži fakti par smēķēšanu:

  • Atmest smēķēšanu nozīmē pārtraukt atkarības ciklu un būtībā izmainīt smadzeņu darbību, lai pārtrauktu alkas pēc nikotīna;
  • Lai sasniegtu vēlamo rezultātu, smēķētājiem ir jāizveido plāns, kā cīnīties pret vēlēšanās smēķēt un dažādiem kacekļiem, piemēram, smēķējošām paziņām;
  • Smēķēšanas atmešanas ieguvumi pamanāmi jau stundu pēc pēdējās cigaretes;
  • Jo ātrāk smēķēšanu atmet, jo ātrāk iespējams samazināt vēža, sirds un plaušu slimību un citu ar smēķēšanu saistītu risku attīstību.


Smēķēšanas atmešanas ieguvumi ir gandrīz tūlītēji, skaidrots portālā ''Medical News Today''. Tūliņ pēc pēdējās cigaretes izsmēķēšanas, cilvēka ķermenis atjaunojas šādi:

Pēc vienas stundas

Jau 20 minūtes pēc pēdējās cigaretes izsmēķēšanas sirdsdarbības ātrums samazinās un normalizējas. Asinsspiediens sāk samazināties, un var uzlaboties asins cirkulācija.

Pēc 12 stundām

Cigaretēs ir daudz toksīnu, tostarp oglekļa monoksīds – gāze, kas atrodas cigarešu dūmos. Šī gāze lielās devās var būt kaitīga vai pat letāla, jo tā novērš skābekļa iekļūšanu plaušās un asinīs. To ieelpojot lielās devās un īsā laikā, no skābekļa trūkuma var rasties smakšanas sajūta.

Tikai pēc 12 stundām bez cigaretēm ķermenis attīra sevi no uzņemtā liekā oglekļa monoksīda, līdz ar to tā līmenis normalizējas, tādējādi palielinot ķermeņa skābekļa līmeni.

Pēc vienas dienas

Jau vienu dienu pēc smēķēšanas atmešanas sāk samazināties sirdslēkmes risks. Smēķēšana palielina koronāro sirds slimību attīstības risku, samazinot labā holesterīna līmeni, kas, savukārt, apgrūtina sirdij veselīgu aktivitāšu veikšanu. Smēķēšana arī paaugstina asinsspiedienu un palielina asins recekļu veidošanās attīstību, tādējādi palielinot insulta risku.

Vienu dienu pēc smēķēšanas atmešanas cilvēka asinsspiediens sāk pazemināties, samazinot to sirds slimību risku, kuras izraisa smēķēšanas ietekmē paaugstināts asinsspiediens. Kā arī šajā īsajā laikā cilvēka skābekļa līmenis būs paaugstinājies, padarot fiziskās aktivitātes vieglāk izpildāmas.

Pēc divām dienām

Smēķēšana bojā nervu galus, kas ir atbildīgi par ožas un garšas sajūtām. Jau divu dienu laikā pēc kaitīgā ieraduma atmešanas cilvēks var novērot pastiprinātu ožu un spilgtākas garšas, jo nervu darbība tiek atjaunota.

Pēc trīs dienām

Trīs dienas pēc smēķēšanas atmešanas nikotīna līmenis cilvēka ķermenī ir izsmelts. Un, ķermenim pielāgojoties pārmaiņām, lielākā daļa atmetēju izjūt garastāvokļa svārstības, aizkaitināmību, stipras galvassāpes un nepārvaramu vēlmi uzsmēķēt.

Pēc viena mēneša


Cilvēka plaušu funkcijas sāk uzlaboties. Kad plaušas atgūstas un to kapacitāte uzlabojas, bijušie smēķētāji var novērot klepus un elpas trūkuma mazināšanos. Tāpat palielinās fiziskā izturība, un līdz ar to bijušajiem smēķētājiem ir vieglāk veikt kardio aktivitātes, piemēram, skriet vai lēkāt.

Pēc deviņiem mēnešiem


Nu jau kaitīgā ieraduma atmetēja plaušas ir ievērojami atjaunojušās. Smalkās, matiem līdzīgās struktūras plaušu iekšienē, kas pazīstamas kā skropstiņas, ir atguvušās no smēķēšanas sliktās ietekmes. Šīs skropstiņas ir svarīgas, jo tās palīdz no plaušām izstumt gļotas un cīnīties ar infekcijām. Un deviņus mēnešus pēc smēķēšanas atmešanas daudzi bijušie smēķētāji novēro plaušu infekciju biežuma samazināšanos.

Pēc viena gada

Cilvēka risks saslimt ar koronārajām sirds slimībām samazinās uz pusi un turpina samazināties.

Pēc pieciem gadiem

Cigaretēs ir daudz toksīnu, kas izraisa artēriju un asinsvadu sašaurināšanos. Šie toksīni arī palielina asins recekļu veidošanās varbūtību. Piecus gadus pēc pēdējās cigaretes izsmēķēšanas ķermenis ir pietiekami atjaunojies, lai artērijas un asinsvadi atkal varētu paplašināties, kas nozīmē, ka asinis retāk sarecē, tādējādi samazinot insulta risku.

Pēc desmit gadiem


Cilvēka risks saslimt ar plaušu vēzi un no tā nomirt ir samazinājies aptuveni uz pusi, salīdzinot ar cilvēku, kurš turpina smēķēt. Arī mutes, rīkles un aizkuņģa dziedzera vēža attīstības risks ir ievērojami samazinājies.

Pēc 15 gadiem


Koronāro sirds slimību risks nu ir līdzvērtīgs nesmēķētājam, kā arī līdz tādam līmenim ir samazinājies aizkuņģa dziedzera vēža risks.

Pēc 20 gadiem


Risks nomirt no smēķēšanas izraisītām slimībām, tostarp vēzi un plaušu slimībām, var samazināties līdz tāda cilvēka līmenim, kurš nekad nav smēķējis. Arī aizkuņģa dziedzera vēža attīstības risks var samazināties līdz līdzvērtīgam līmenim.

Ieguvumi


Visu sasummējot, smēķēšana, neapšaubāmi, ir ļoti kaitīgs ieradums, kas var izraisīt smagas veselības komplikācijas un pat nāvi. Savukārt, kad cilvēks smēķēšanu atmet, ķermenis laika gaitā dabiski sevi sadziedē un var palīdzēt atgūt nesmēķētājam līdzvērtīgu vitalitāti. Daži ieguvumi, piemēram, pazemināts asinsspiediens, novērojami gandrīz nekavējoties pēc pēdējās cigaretes izsmēķēšanas. Bet citi, piemēram, plaušu vēža, sirds un plaušu slimību attīstības riska samazināšanās, prasa vairākus gadus. Tomēr katrs nesmēķēšanas gads samazina jebkuru slimību attīstības risku un uzlabo vispārējo veselību. Galvenais apbruņoties ar pacietību – viss pārējais nāks ar laiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!