Foto: Shutterstock

No šā gada 1. janvāra tiek 100 procentīgi kompensētas zāles, kas nepieciešamas C hepatīta pacientu ārstēšanai, to skaitā kompensējamo zāļu sarakstā iekļauti jauni medikamenti, kuru efektivitāte ir pat 99 procenti. Šī ziņa vieš cerību daudziem ar C hepatītu inficētajiem pacientiem, kuri līdzmaksājuma dēļ līdz šim nevarēja atļauties uzsākt ārstēšanos vai arī kuriem iepriekš saņemtā interferona terapija bija neefektīva.

Nopietna cīņa

C hepatīta ārstēšanai turpmākos trīs gadus paredzēts atvēlēt 6,5 miljonus eiro gadā. Vērienīgo reformu cīņai ar C hepatītu Veselības ministrija apņēmās uzsākt, jo pacientu no šīs vīrusinfekcijas iespējams izārstēt pilnībā, savukārt, neārstēta tā var kļūt par epidēmiju.

2015. gada nogalē notikušā preses konferencē veselības ministrs Guntis Belēvičs sacīja: "Mēs, visa sabiedrība, esam riska grupā, jo inficēties ar C hepatītu var arī, pašam to nemaz nezinot – sievietes pie manikīra, taisot pīrsingu, ko iecienījuši jaunieši... Tāpēc esam uzsākuši nopietnu cīņu ar šo vīrusinfekciju. Mūsu apņemšanās ir izārstēt visus tos pacientus, kuri jau saņēmuši veco jeb interferona terapiju, taču tā bijusi neefektīva. Turpmāk naudu tērēsim par izārstētiem gadījumiem, nevis neizārstētiem."

Ar šīm pozitīvajām izmaiņām – 100 procentu kompensāciju un papildu budžeta piešķiršanu – Veselības ministrija cer sasniegt nosprausto mērķi.

Ministrija paveikusi patiesi lielu darbu C hepatīta pacientu labā, tomēr jaunā medikamenta izmantošanai C hepatīta pacientu ārstēšanā ir ierobežojumi.

Kādi būs ieguvumi pacientiem un kas varēs saņemt jauno bezinterferona terapiju? Interferons joprojām būs kā viena no terapijas iespējām C hepatīta pacientu ārstēšanai ar diagnozi F1 un F2 stadijā. Savukārt cilvēkiem, kuriem jau progresējusi aknu fibroze (stadija F3) vai iestājusies aknu ciroze (F4) un pacienta asinīs konstatēts C vīrusa 1. genotips, ārstēšanai nozīmēs jauno terapiju bez interferona.

No apārstēšanas uz izārstēšanu

"Reforma tiešām ir vērienīga. Tā nav vienkārši "vairāk līdzekļu" un "pāris jaunu medikamentu" pievienošana jau esošajam klāstam. Ārstiem paveras jaunu rīku klāsts, kas fundamentāli maina ārstēšanas taktiku no apārstēšanas uz izārstēšanu un tas ir vērā ņemams ministra panākums," norāda Hepatīta iniciatīvas virzītājs un bijušās Hepatīta biedrības pārstāvis Kristaps Kaugurs.

"Tomēr arī mītiskajai suņa astei ir jāpārkāpj – līdzekļi ir ierobežoti un jaunie medikamenti pienāksies tiem, kuriem tie ir visvairāk vajadzīgi. Tādēļ īpaši svarīgi ir laikus skaidrot jauno ārstēšanas sistēmu sabiedrībai un tiem pacientiem, kam jaunā terapija nepienāksies vai uz to būs jāpagaida. Pretējā gadījumā gaidāms liels apjukums un augoša sabiedrības neizpratne par labo ieceri un viena no veselības nozares pēdējā laika nozīmīgākajām strukturālajām reformām būs apdraudēta."

Kam pienākas, lems konsilijs

Latvijas Infektologu, hepatologu un HIV/AIDS speciālistu asociācijas prezidente Dr. med. Ieva Tolmane skaidro: "To, kāda veida ārstēšanās katram pacientam pienākas, rūpīgi izvērtē ārstu konsilijs, protams, izvēloties visatbilstošāko terapiju." Jau šobrīd jauno terapiju bez interferona sākuši saņemt vairāki C hepatīta pacienti ar fibrozes stadiju F3, kuriem ārstēšanās ar interferona terapiju nav devusi gaidīto rezultātu, kā arī vairāki pacienti ar fibrozes stadiju F4.

"Ceram, ka gandrīz visi pacienti, kas uzsāks ārstēšanos, jau pēc trīs mēnešiem saņems rezultātus, kas apliecinās, ka C hepatīta vīruss vairs organismā nav atrodams," tā Tolmane.

Jaunā terapija bez interferona jau paguvusi attaisnot ārstu un Veselības ministrijas cerības – analīzes apliecina, ka no C vīrushepatīta Latvijā izārstējušies 17 cilvēki, kuri jauno medikamentu saņēma jau pērnajā gadā tā sauktās "Abbvie" līdzjūtības programmas ietvaros. Gandrīz visiem šiem pacientiem iepriekš bija veikta ārstēšana ar interferonu, bet diemžēl neveiksmīgi.

Priecīgā ziņa vieš cerību, ka turpmākajos gados Veselības ministrija varētu rast papildu līdzekļus, lai jauna terapija bez interferona būtu pieejama arī tai pacientu grupai, kas šobrīd paliek ārpus noteikto kritēriju robežām. Turklāt – jo vairāk izārstētu pacientu, jo mazāks risks inficēties pārējai sabiedrības daļai. Tas savukārt nozīmē to, ka, sarūkot no jauna inficēto pacientu skaitam un palielinoties izārstēto cilvēku īpatsvaram, arī C hepatīta pacientu ārstēšanai atvēlēto līdzekļu budžetā būs vairāk.

Iespējams, tas ļaus izmantot jauno, efektīvo terapiju arī to C hepatīta pacientu ārstēšanai, kuriem šobrīd iet secen jaunais medikaments.

Svarīgi!

Ik gadu C hepatīta vīruss asinīs tiek atklāts vairāk nekā 1000 cilvēkiem Latvijā. Ikviens var pasargāt sevi no inficēšanās arī, ievērojot pavisam ikdienišķu piesardzību – neriskē, veicot manikīru pie mājās strādājoša meistara, ja vien neesi pārliecinājies, ka darbarīki tiešām tiek rūpīgi sterilizēti. Netaisi pīrsingu kādā "kaktu" salonā un seko līdzi, lai meistars izmanto tikko izpakotu adatu un lieto cimdus, kā arī neļaujies gadījuma seksam bez prezervatīva.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!