Foto: Shutterstock
Vai zināji, ka sulas ir labs minerālvielu, vitamīnu un antioksidantu avots? Speciālisti iesaka dienā izdzert vienu glāzi sulas. Turklāt kā liecina Latvijas Lauksaimneicības universitātes (LLU) Pārtikas tehnoloģijas fakultātes veiktais pētījums par Latvijā ražotajām paku sulām, to īpašības atšķiras.


Lūk, kādas īpašības piemīt piecām populārāko augļu sulām..

Apelsīnu sulā ir visvairāk C vitamīna

Foto: PantherMedia/Scanpix

Rūpējoties par veselību, katram cilvēkam dienā ieteicams uzņemt vismaz piecas porcijas jeb 400 gramus augļu un dārzeņu, turklāt vienu no šīm porcijām ieteicams aizstāt ar sulas glāzi – lai cilvēkiem to atgādinātu, Pasaules Veselības organizācija ieviesusi speciālu programmu "5 a day" jeb "5 dienā". Labs sabiedrotais pavasarī saaukstēšanās laikā ir apelsīnu sula, kas ir ne tikai bagāta ar dažādiem vitamīniem un minerālvielām, bet arī atspirdzinoša un uzmundrinoša.

Saskaņā ar Latvijas Lauksaimniecības universitātes veikto pētījumu, glāze veikalā nopērkamās apelsīnu sulas satur 93% no ieteicamās C vitamīna dienas normas. Dietologs un biedrības "5 dienā" eksperts Andis Brēmanis norāda, ka C vitamīns spēcina organismu un samazina risku saslimt ar saaukstēšanās slimībām, palīdz ātrāk atveseļoties, ja tomēr gadījies saslimt, kā arī tas veicina citu vitamīnu absorbciju. Ja apelsīnu sula ir dabīga, pagatavota no apelsīniem, tajā esošais C vitamīns organismā uzsūcas labāk. Saaukstēšanās gadījumā ieteicams palielināt C vitamīna devu, to var izdarīt, piemēram, izdzerot divas glāzes apelsīnu sulas dienā.

Apelsīnu sula satur arī daudz citu vitamīnu un minerālvielu, piemēram, kāliju (9% no dienas normas), kas regulē organismā ūdens maiņu un liekā šķidruma izvadīšanu, kā arī uzlabo sirds un nervu impulsu darbību. Imunitātes stiprināšanā nozīmīga loma ir arī apelsīnu sulā esošajam magnijam, kurš vienlaikus arī stiprina kaulus un zobus, nodrošina nervu un muskuļu funkcionēšanu.

Ārsti šo atspirdzinošo un uzmundrinošo dzērienu iesaka lietot arī aterosklerozes mazināšanai, tāpat arī hipertonisko un aknu slimību pacientiem. Protams, tas ir labs palīgs gripas, angīnas un bronhīta ārstēšanā. Apelsīnu sula pat spēj stimulēt paaugstināta asinsspiediena pazemināšanos.

"Augļi un dārzeņi ir viena no svarīgākajām pārtikas produktu grupām uzturā. Vislielākā nozīme dārzeņiem, augļiem un ogām ir kā vitamīnu avotiem. Daudzas veselības problēmas sākas tādēļ, ka ir pazeminājusies imunitāte. Augļi un dārzeņi, un to sulas palīdz organismam uzturēt imunitāti un pretoties infekcijas slimībām. Organismā neveidojas C vitamīna rezerves, tāpēc katru dienu jāēd ar šo vitamīnu bagāti dārzeņi, augļi vai ogas," skaidro Slimību profilakses un kontroles centra pārstāve Ilze Straume.



Greipfrūtu sula veicina vielmaiņu

Foto: Shutterstock

Greipfrūtu sula ir kā organisma "modinātājpulkstenis", jo, pateicoties savai īpašajai, atspirdzinošajai garšai, tā rada mundruma sajūtu, vienlaikus bagātinot organismu ar tam nepieciešamām minerālvielām un vitamīniem.

Kā jau visas citrusaugļu sulas, arī greipfrūtu sula satur daudz dabīgā C vitamīna – saskaņā ar LLU veikto pētījumu, izdzerot glāzi šī dzēriena, tiek uzņemti 73% no diennaktī nepieciešamās C vitamīna devas. C vitamīns ir viena no trim galvenajām vielām, kas rūpējas par organisma aizsargspēju stiprināšanu. Vienlaikus tas ir arī dabiskais antioksidants, tā uzsūkšanās organismā sākas jau mutes dobumā.

Rozā greipfrūti ir nedaudz saldāki par dzeltenajiem, taču vitamīnu un minerālvielu koncentrācija ir ļoti līdzīga. Rozā greipfrūtu sula satur arī kāliju (10% no ieteicamās dienas devas), kas uzlabo sirds un nervu impulsu darbību, tāpat arī magniju, fosforu, kalciju, dzelzi un mangānu. Līdz ar to var teikt, ka tā stiprina imunitāti, uzlabo hormonālo darbību, ādas struktūru un garastāvokli – tā dažādos veidos stiprina organismu.

Lizete Māldere, uztura speciāliste: "Greipfrūtu sula ir lielisks antioksidantu, vitamīnu un minerālvielu avots. Tās sastāvā ir salīdzinoši zems vienkāršo ogļhidrātu jeb cukura daudzums, tamdēļ, tā lieliski veldzē gan slāpes, gan izsalkumu un tiek plaši izmantota arī dažādās svaru samazinošās diētās. Taču, jāievēro, ka greipfrūti un to sula spēj ietekmēt dažādu medikamentu, kā holesterīna, asinsspiediena, trauksmi samazinošu u.c. preparātu darbības mehānismu. Tamdēļ, esiet vērīgi!"

Glāze sulas ir labs veids, kā dienu uzsākt ikvienam, to īpaši novērtē arī sportisti. Ruslans Sorokins, pludmales volejbolists un treneris saka: "Glāze sulas sniedz enerģiju un možumu visai dienai. Organisma pilnvērtīgai funkcionēšanai ir nepieciešamas minerālvielas, kas nodrošina dzīvībai svarīgas funkcijas. Tās uzņemt ir būtiski pirms sporta treniņa, lai sagatavotu organismu fiziskai slodzei un nodrošinātu to ar papildu enerģiju. Savukārt sportošanas laikā jūs zaudējiet daudz vērtīgu minerālsāļu, kas izdalās līdz ar pastiprinātu svīšanu. Tāpēc glāze sulas ir viens no veidiem kā pirms uzņemt minerālvielas, bet pēc sportošanas ātri atgūt organismā minerālsāļu līdzsvaru."

Tomātu sula veicina sirdsdarbību

Foto: Shutterstock

Sula ir lielisks sabiedrotais steidzīgajiem un vienmēr aizņemtajiem cilvēkiem. Tas ir veids, kā ātri mazināt izsalkumu, uzņemot vērtīgas minerālvielas un vitamīnus. Tomātu sula ir kā viegls ēdiens, kas rada sāta sajūtu un ir veselīgs.

Tomāti ir vieni no populārākajiem dārzeņiem gan Latvijā, gan pasaulē. Tie lieliski iederas dažādos ēdienos, dažkārt pat desertos. Tie nesatur daudz kaloriju, tāpēc piemēroti arī cilvēkiem, kuri ievēro diētas. Tomāti ne tikai lieliski garšo, bet ir arī nozīmīgs karotonoīdu, antioksidantu un minerālvielu avots.

Saskaņā ar LLU veikto pētījumu par Latvijā ražotajām paku sulām, tomātu sula no visām pētītajām paku sulām ir visbagātākā ar minerālvielām – tajā ir visvairāk kālija, dzelzs un fosfora, un tā ir bagātīgs karotinoīdu avots.

Glāze tomātu sulas nodrošina 14% no cilvēkam nepieciešamās kālija dienas devas. Andis Brēmanis stāsta, ka kālijs ir ļoti svarīgs mūsu organisma funkcionēšanai, jo ir cieši saistīts ar normālas sirdsdarbības nodrošināšanu, turklāt ir nepieciešams arī ūdens līdzsvara nodrošināšanai, nervu un muskuļu darbībai, kā arī dažādu vielu nogādāšanai uz šūnām. Šī minerālviela ietilpst visos organisma audos un šķidrumos. Pastiprināti uzņemot kāliju, pazeminās asinsspiediens, palēninās sirdsdarbība. Savukārt tā trūkums organismā izraisa sirds un asinsvadu sistēmas darbības traucējumus, aritmiju, kā arī skeleta muskulatūras darbības traucējumus, kas var novest pie fizisko darba spēju samazināšanās.

Nozīmīgs kālija avots ir mūsu pašu rudzu maize, taču kā izrādās, LLU veiktais pētījums liecina, ka vienā glāzē 100% Cido tomātu sulas ir tik pat daudz kālija cik 200 gramos rudzu maizes.

Kā norāda LLU pētījumu autore Dr.sc.ing. Solvita Kampuse, vienlaikus tomātu sula ir labs karotonoīdu avots un, salīdzinot ar citām sulām, tā satur vismazāk cukura. Tāpat šajā sulā ir nervu un muskuļu sistēmām nepieciešamais magnijs, sula satur arī fosforu, dzelzi, cinku, varu un mangānu.

Sulu nozīmi steidzīgo cilvēku ikdienā aktualizē arī uztura speciāliste Inga Širina: "Ikdienas skrējienā sanāk paskriet garām kā ēdienreizēm, tā arī pilnvērtīgam uzturam. Laika trūkuma dēļ arvien biežāk izvēlamies ēst pusfabrikātus, pa ceļam paķerot kaut ko jau gatavu, bet tikpat gatavi, bet krietni vērtīgāki ir augļi un dārzeņi, to sulas."

Ābolu sula attīra organismu

Foto: LETA

Ābolu sula ir viena no populārākajām sulām Latvijā un pasaulē. Tā pati par sevi veldzē slāpes un lieliski iederas arī dažādu kokteiļu pagatavošanā.

LLU pētījuma par Latvijā ražotajām paku sulām autore Dr.Sc. Solvita Kampuse: "Ābolu sula satur daudzas vērtīgas minerālvielas, piemēram, kāliju, kas regulē organisma liekā šķidruma izvadīšanu, mangānu, kurš nepieciešams kaulu un cīpslu veidošanai, magniju, kas ir būtisks nervu un muskuļu funkcionēšanai, sirds ritmam un imunitātei, tāpat arī fosforu un kalciju. Ābolu sulas sastāvā ir dzelzs un pektīnvielas, kas pazemina holesterīna līmeni asinīs, kā arī palīdz izvadīt kaitīgos savienojumus no organisma."

Pediatrs Enoks Biķis uzskata, ka par ābolu sulu nedrīkstētu aizmirst veidojot parasto ikdienas ēdienkarti, jo kā urīndzenošs līdzeklis tā palīdz attīrīt organismu no dažādiem sārņiem un kavē nierakmeņu veidošanos. Ābolu sula labvēlīgi ietekmē sirds un asinsvadu sistēmu un aizkavē holesterīna līmeņa paaugstināšanos. Tā uzlabo elpošanas funkciju un var palīdzēt plaušu slimību ārstēšanā. Ābolu sulu īpaši ieteicams lietot mācību periodā, kad ir intensīva garīgā slodze.

Ikvienam latvietim vajadzētu palielināt ikdienā izdzerto sulu daudzumu. Sporta ārsts Ilgonis Zemītis: "Spēks un veselība sākas no pareiza uztura. Ilgā ārsta prakse ir palīdzējusi pārliecināties, cik liela nozīme ir šķietami tik elementārai lietai – tam kā un ko mēs ēdam! Tik daudz veselības problēmu rodas tieši dēļ uztura. Un, ja nu tiešām nemākam ēst, varbūt, iemācamies dzert sulas?"

100% augļu un dārzeņu sulas pēc to īpašībām patiesībā ir tie paši dārzeņi un augļi, tādēļ zinātnieki atzinuši, ka glāze sulas ieteicama kā viena no piecām dienas augļu un dārzeņu porcijām, ko iesaka katru dienu apēst uztura eksperti. Īpaši ieteicams tas ir cilvēkiem, kuru gremošanas sistēma daudz vieglāk uzņem dārzeņus un augļus šķidrā veidā.

Ananasu sula stiprina kaulus

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ananasus mēdz pamatoti dēvēt par tropisko augļu karaļiem, jo tie ir ne tikai skaisti un gardi, bet arī veselīgi. Ananasu sula pakā ir lieliska alternatīva tiem, kuri vēlas piekopt veselīgu dzīvesveidu un sajust šī tropu karaļa garšu, taču kuriem nepietiek pacietības, lai dotos uz veikalu gardākā augļa meklējumos un to pareizi sagrieztu.

Projekta "Sulasspēks" misija ir, izglītojot par sulu, augļu, dārzeņu, ogu pozitīvajām īpašībām, veicināt to patēriņu sabiedrības ikdienas uzturā. Esam pārliecināti, ka, iepazīstot sulas pakās, iedzīvotāji uzzinās daudz vērtīgu lietu par augļiem, dārzeņiem un ogām un sapratīs, kāpēc sulās ir spēks.

Kā atzīst Kampuse, ananasu sula ir īsta mangāna krātuve – glāzē paku sulas ir 100% nepieciešamās mangāna dienas devas. Mangāns ir nozīmīgs mikroelements kaulu un cīpslu veidošanai. Sula satur arī 30% no dienas vara devas un 9% no magnija dienas devas, tāpat ananasu sulā ir arī kālijs, kalcijs, dzelzs un fosfors. Šajā sulā ir arī daudz C vitamīna (aptuveni 60% no IDD) un kālija, kas nodrošina asiņu dabisko plūsmu un asinsvadu caurlaidību.

Ananasu sulu iesaka dzert ikvienam, gan arī dažādu iekaisīgo slimību gadījumos, jo tās sastāvā esošais ferments bromelīns veicina gremošanas procesus, kā arī tam piemīt pretiekaisuma darbība. Tāpēc ananāsu sula ir labs maltītes noslēgums. Bromelīns ir noderīgs sportistiem un citiem aktīviem cilvēkiem traumu gadījumā, jo tas palīdz dziedēt saišu iekaisumus, sastiepumus un sporta traumas. Tāpat ananasu sula palīdz pret sliktu dūšu, tāpēc to iesaka grūtniecēm un cilvēkiem, kuriem mēdz būt slikta dūša, braucot automašīnā, lidmašīnā vai kuģī.

Andis Brēmanis: "Ananasus un to sulu iesaka lietot cilvēkiem, kuri ievēro diētas, jo ananasi satur plašu vitamīnu un minerālvielu klāstu. Tas ir svarīgi, jo cilvēkam, kurš ikdienā ēd mazāk, tā ir iespēja uzņemt nepieciešamās barības vielas. Vienlaikus ananāsi aktivizē vielmaiņu, kas arī veicina notievēšanu."

Uztura speciāliste Lizete Māldere rosina dzert sulas, jo tā izpaužas rūpes par sevi: "Tavs ķermenis ir tavs templis, kuru jākopj un par kuru jārūpējas. Veselīgs, sabalansēts un pilnvērtīgs uzturs ir galvenais stūrakmens starojoša tempļa uzturēšanai."

Šobrīd Latvijā ir viens no zemākajiem sulu patēriņiem Eiropā, kā arī mēs par maz uzturā uzņemam augļus un dārzeņus, kas šobrīd ir svarīgākā produktu grupa uztura šķīvī. Tāpēc biedrība "5 dienā" un Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU) ir apvienojušās sociālā projektā "Sulasspēks", kura mērķis ir izglītot sabiedrību par paku sulu vērtīgajām īpašībām un to pozitīvo ietekmi uz organismu un veselību.

Pēc biedrības "5 dienā" pasūtījuma pētījums tika veikts 2015.gada sākumā. To kopā ar Dr.sc.ing. Solvitu Kampusi veica arī LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes pētniece Dr. Sc. ing. Zanda Krūma, Dr.sc. ing. Ingmārs Cinkmanis un studentes Laura Hanka un Liene Ozola. Pētījumā LLU laboratorijās tika analizētas apelsīnu, tomātu, ābolu, rozā greipfrūtu un ananasu 100% sulas, kuras ražo lielākais sulu ražotājs Baltijā "CIDO Grupa".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!